Ati plati bilet la Acoustic Bloggers?

Frumuseti si valori inutile

09/05/2011 Comments (1) Blog

Fapte, nu vorbe…

…desi in Romania se  cam poarta invers. Despre discriminare se vorbeste mult si se face putin. Iata ca sunt si oameni si institutii care iau atitudine. Care prefera sa faca si altceva decat “constientizare”.

De Ziua Europei, Teatrul Masca a pus in scena “JEKH RAT LISAME” palal o I.L. Caragiale. N-ati inteles decat ca e vorba de Conu’ Iancu? E logic. Este o adaptare in limba rromani a piesei O noapte furtunoasa a lui Caragiale. Aha, acum mai veniti de acasa, nu? Iata ce scrie pe site-ul teatrului.

Spectacolul este o premiera absoluta in lumea teatrala din Romania, fiind prima piesa de teatru din Romania in care se vorbeste integral in limba rromani si pusa in scena de actori profesionisti care isi asuma fara rezerve apartenenta la etnia rroma. De asemenea, este pentru prima data cand o piesa a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale este tradusa in limba rromani.

Imbinand elemente specifice etniei rrome, pe fondul unei unei muzici lautaresti de calitate, spectacolul ne introduce in lumea de dincolo de lume si de timp, vesnica mahala de la periferia Bucurestilor (care, in fapt, poate fi de oriunde, mahalaua reprezentand spatiul prin excelenta locuit de rromi), univers viu in care viata curge prin vinele oamenilor cu o pasiune de nestavilit. Aici viata nu se pacaleste si nu te pacaleste, nici un gest nu este nesemnificativ, totul are un sens, totul este trait la intensitate maxima, aproape paroxistica.

Pentru acest fapt, Teatrul Masca merita “standing ovations”.

One Response to Fapte, nu vorbe…

  1. MASCA says:

    Multumim mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *