Vesti bune de dimineata

Cupa Castrol la fotbal: Echipa Bloggerilor participa la o...

22/06/2012 Comments (0) Blog

Eforturile femeilor din stiinta merita rasplatite

Femeile au de multe ori calitati esentiale in stiinta: rabdare (Marie Curie a prelucrat o tona!! de pechblenda – un minereu ce contine uraniu – pentru a obtine 100 mg de clorura de radiu), devotament, creativitate. Marie Curie, Dorothy Crawfoot-Hodgkin, de ce nu Ana Aslan, Margareta Avram sau Raluca Ripan. Nume arhicunoscute, femei dedicate aproape in totalitate stiintei. Si totusi, din afara, stiinta pare “o lume a barbatilor“.

Pentru Femeile din stiinta

Incepand din 1998, L’Oreal si UNESCO sprijina anual, prin programul “Pentru Femeile din stiinta“, activitatea de cercetare a femeilor-cercetator in domenii de la conservarea biodiversitatii, la chimie si medicina. Programul, implementat in 106 tari, este structurat pe 3 niveluri: burse nationale, burse internationale si premii de excelenta. In Romania, programul se afla in al 3-lea an de derulare. Pentru anul 2012, cele doua castigatoare ale programului de burse nationale UNESCO-L’Oréal sunt:

  • Simona Gurzu (Stiintele Vietii), Determinari de biologie moleculara în cazuri cu cancer colorectal si gastric, ca prim pas al modernizarii diagnosticului oncopatologic si al promovarii oncoterapiei individualizate în România;
  • Alina Nicolescu (Chimie), Markeri de metabolism detectati prin spectroscopie RMN.
Stiinta

Stiu ca pentru multi titlurile par “nave cosmice”, ca poate intr-un caz fericit intelegeti jumatate din termenii din titlu. Nu va temeti, chiar si pentru mine, care am ceva legatura cu domeniul, sunt destule chestii pe care nu le pricep. Dar va pot asigura ca domeniile de cercetare (biologia moleculara, diagnosticarea cancerului, spectroscopie RMN) sunt foarte importante si  cu aplicatii directe.

Perioada de aplicatie pentru cea de a treia editie a programului de burse nationale a durat din noiembrie 2011 pâna la finalul lunii martie 2012. Anul acesta au fost înregistrate 31 de aplicatii: 13 în domeniul Chimiei si 18 pentru categoria stiintele Vietii. Juriul este format din personalitati ale lumii stiintifice romanesti din domeniile mentionate.

Lumea are nevoie de stiinta, stiinta are nevoie de femei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *