Festivalul Dilema Veche 2013

Caldura pentru copii

13/08/2013 Comments (0) Blog

Festivalul Enescu

Exista multe festivaluri de calitate in Romania, fie ca vorbim de teatru, de muzica sau orice va mai trece prin minte. Cateva dintre ele ating deja un public si o acoperire internationala, iar dintre acestea exista unul care contribuie decisiv la brand-ul de tara: Festivalul Enescu. E un eveniment facut ca la carte (in caz ca exista carti de organizare evenimente), cu impact global (CNN, Euronews, Mezzo) si acoperire de concerte nationala (concertele nu au loc doar la Bucuresti, ci si in Cluj, Brasov, Arad, Timisoara, Iasi, Bacau, Oradea, Craiova) si cu foarte multi artisti de talie internationala implicati. Nu sunt putine vocile care considera Festivalul Enescu un rival al celui de la Salzburg, “acasa la Mozart”.

Nu sunt vreun cunoscator in ale muzicii clasice (chiar un pic sub medie as spune). Dar nu trebuie sa fiu Iosif Sava pentru a remarca prezenta in festival a orchestrelor celor mai mari filarmonici din lume: London Philarmonic Orchestra, Staatskapelle Berlin, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Nationala RAI, orchestrele scolii ruse etc.

Festivalul Enescu

Antonio Menses este unul din muzicienii pe care ii puteti asculta in cadrul Festivalului George Enescu 2013

Si cum premiile Grammy sunt o recunoastere la nivel international in materie de muzica, prezenta la Bucuresti a lui Paavo Jarvi trebuie salutata, care va dirija Orchestre de Paris in doua concerte la Sala Mare a Palatului. Tot din categoria laureati Grammy face parte si Hilary Hahn, dubla laureata a prestigioasei distinctii. De asemenea, publicul din Romania are ocazia sa ii asculte pe unii din cei mai importanti instrumentisti din muzica clasica mondiala, cum ar fi Cameron Carpenter (orga), Gautier Capuçon, Antonio Meneses (violoncel), Boris Berezovski, Evgeny Kissin (pian) sau Lisa Batiashvili, Leonidas Kavakos (vioara), ca sa dau doar cateva nume.

Daca sunteti pasionati de actorie, merita sa mergeti la Festivalul Enescu fie si doar pentru a-i vedea pe John Malkovich si Victor Rebengiuc ca naratori in piesele “The Infernal comedy” (Confesiunile unui ucigaş în serie) si, respectiv, cantata „Gurre-Lieder“. Nu in ultimul rand, cum eu ca muzician si blogger fac tot ce pot pentru a promova si tinerii artisti, salut prezenta in festival a numerosi tineri.

Editia cu nr. 21 a Festivalului George Enescu are loc in perioada 1-29 septembrie 2013. Programul integral il gasiti pe site-ul festivalului. Majoritatea biletelor s-au dat deja (intr-un timp record), dar cu putin noroc mai gasiti la unele spectacole, pe site-ul eventim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *