Povesti din Oltenia

Festivalul Enescu

12/08/2013 Comments (0) Blog

Festivalul Dilema Veche 2013

Daca nu erau destule evenimente atractive la Alba Iulia sau in judetul Alba – folk, teatru, folclor etc., acum 2 ani s-a mai nascut unul: Festivalul Dilema Veche. Conferinte, proiectii de film, concerte, expozitii, poezie, targ de carte, targ al mestesugarilor si multe altele, toate pentru un week-end cultural intr-o cetate ce, va spun cu mana pe inima, infloreste de la luna la luna. Argumentul pentru existenta acestui festival a fost relevat chiar de Mircea Vasilescu (redactor-sef al revistei ce da numele festivalului) pe blogul Adevarul:

A început să existe şi la noi, din fericire (aici începem să ne integrăm de-adevăratelea în Europa) un “public de festivaluri”, care migrează în tot felul de locuri (la Sibiu pentru teatru, la Cluj pentru TIFF, la Gărâna pentru jazz etc.) nu numai pentru a vedea un spectacol sau pentru a-şi asculta muzicienii preferaţi, dar şi pentru a participa la atmosfera care se creează în jurul unui festival. Contăm pe acest public, care de acum înainte ar trebui să se obişnuiască să vină, la sfârşit de august, la Alba Iulia, pentru Festivalul Dilema veche.

Afis Dilema Veche 2013A fost instaurata traditia ca fiecare editie a festivalului sa fie deschisa de o personalitate a vietii culturale romanesti, iar la editia 2013 acest rol ii revine lui Andrei Plesu. Directorul fondator al revistei Dilema veche va tine o conferinţă despre bătrîneţe, despre neliniştile, întrebările şi bucuriile acestei vîrste.

Daca va pasioneaza problematica europeana, v-as recomanda sa nu ratati dezbaterea Identităţi locale, identitate europeană. Ea va avea loc sambata, iar invitatii lui Mircea Vasilescu sunt Carl Henrik Fredriksson (redactor-şef Eurozine), Eric Maurice (redactor-şef presseurop.eu), Iulia Badea Guéritée (jurnalistă presseurop.eu), Petre Iancu (jurnalist Deutsche Welle), Luca Niculescu (jurnalist RFI), Dacian Cioloş (comisar pentru agricultură la Comisia Europeană).

Tot la capitolul Recomandari as trece si Oscarul pentru cel mai bun film documentar în 2013, în regia lui Malik Bendjelloul, Searching for Sugar Man. De asemenea, expoziția de fotografie a lui Marius Chivu, Trei săptămîni în Himalaya. Partea muzicală a festivalului este asigurată de Maria Răducanu, cu proiectul realizat alături de contrabasistul american Chris Dahlgren, Jazzybirds, KUMM, Les Elephants Bizarres si Norzeatic.

Programul detaliat il gasiti pe site-ul festivalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *