Antrenament de handbal

Cronică de mondial (I)

11/06/2014 Comments (7) Sport

Fotbal mondial

Impactul global al unui campionat mondial de fotbal poate fi egalat doar de o ediție a jocurilor olimpice, un astfel de eveniment polarizând atenția unei întregi planete și, în multe cazuri, paralizând activitățile de zi cu zi, indiferent că vorbim de Melbourne,  Seul, Londra, Ciudad de Mexico sau Buenos Aires.

1000 pele fotbalPe de altă parte, fotbalul mondial merge în 2014 în Brazilia. Dacă Anglia e locul nașterii sportului-rege, Brazilia e țara în care fotbalul a devenit religie, unde oamenii respiră fotbal, unde zeii fotbalului nu mor niciodată, fie că se numesc Leonidas, Ademir, Jairzinho, Garrincha, Pele (foto stânga – Credit foto), Zico, Socrates, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho sau Neymar. Și aceștia sunt doar primii care îmi vin în minte, pentru că nu cred că se poate face un recensământ corect al tuturor jucătorilor brazilieni ce au jucat la nivel înalt. Pentru a vă face o idee asupra impactului pe care fotbalul îl are asupra acestei țări, trebuie să vă spun că la începutul anilor 2000, vânzarea de jucători reprezenta un procent semnificativ din produsul intern brut al acestei țări (nu mai știu exact cât, dar undeva între 1% și 9% în orice caz), Brazilia exportând anual în jur de 1000 de jucători. Secretul Braziliei nu stă, însă, în vârfuri, în vedete. Fantezia fotbalului brazilian, acel inconfundabil joga bonito, vine de pe Copacabana și nisipul ei fierbinte, unde fiecare puști brazilian speră, ca într-o bună zi, să joace în tricoul auriverde.

Hai că am monopolizat povestea mondialului de fotbal cu Brazilia, fără îndoială una din favorite (așa e înainte de fiecare mondial), mai ales că joacă și acasă. Și Messi are de demonstrat ceva argentinienilor săi, care îi reproșează frecvent că performanțele de la echipa de club nu sunt dublate și de unele similare la națională. Care, între noi fie vorba, nu a mai câștigat un titlu de aproape 3 decenii, de la spectaculoasa cupă mondială din Mexic, din 1986. Spania este campioana mondială en-titre, a dat finalistele UEFA Champions League și câștigătoarea Europa League. Chiar dacă în pragul unui schimb de generații, este reprezentanta unei școli de fotbal ce produce jucători de clasă. Un proverb spune că pe nemți ești sigur că i-ai bătut doar după ce îi urci în autocar și vezi autocarul ieșind pe poarta stadionului. Cu jucători de clasă (mă gândesc aici mai ales la cei de la Bayern și de la Borussia Dortmund) și mai ales cu un sistem fotbalistic unde fair-play-ul financiar nu e o poveste frumoasă și care produce fotbaliști să faci două naționale, nu doar una (dacă nu mă credeți, numărați mijlocașii de valoare germani), Germania este și ea o favorită tradițională pentru semifinale. Italia a obținut rezultate bune mai ales atunci când nu era cotată printre favorite, iar Prandelli e un tehnician experimentat, care știe să valorifice la maxim calitățile jucătorilor săi. Cu jucători precum Benzema, Pogba sau Giroud, Franța poate produce oricând surpriza, chiar dacă lipsește Ribery.

I-am lăsat la urmă pe favoriții mei, deși nici măcar Gullit nu îi consideră așa, dar dragostea nu face casă bună cu rațiunea. Aș putea vorbi despre ei zile în șir, dar voi încerca să nu vă plictisesc. Pasiunea pentru Olanda începe la Europeanul din 1988, cu generația tripletei ce avea să facă lucruri memorabile și în culorile lui AC Milan: Gullit – van Basten – Rijkard. Apoi am început să sap și mai în urmă, descoperindu-i pe Cruyff, Krol, Neeskens, Haan (pe care îl cunoscusem întâi ca antrenor al lui Andrelecht, în semifinala din 1986 contra Stelei), Rensenbrink sau Rep, cu două finale de campionat mondial pierdute împotriva țărilor gazde (RFG 1974 și Argentina 1978). Apoi generația lui Ajax ce a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1995, ce a dat naștere unui alt proverb cunoscut: Dacă nu îi poți bate pe cei de la Ajax, le cumperi jucătorii. Cine făcea parte din acea echipă? Edwin van der Sar, Reiziger, Frank de Boer, Danny Blind, Bogarde, Ronald de Boer, Davids, Seedorf, Overmars, Georges Finidi, Kanu, Litmanen și Patrick Kluivert. Cu excepția lui Blind, toți au fost vânduți către echipele mari ale Europei și să nu vă gândiți vreodată să faceți un recensământ al trofeelor pe care ei le-au câștigat pe unde au mers. Olanda este, probabil, cea mai bună echipă care nu a câștigat un campionat mondial de fotbal. Se spune că este îmbinarea perfectă între rigoarea și pregătirea fizică germană și tehnicitatea braziliană.

Dar sunt convins că cititorii mei se pricep măcar la fel de bine ca mine la fotbal și că știu să își aleagă favoriții. Iar în sport e vorba de competiție (cu partenerii de întrecere sau cu propria performanță, fie că vorbim de timp, de distanță etc.), așa că vă invit și eu la o competiție. Cu cine veți concura? Cu prietenii voștri sau, altfel spus, cu cei cu care vedeți meciurile la bere (am 1000 de povești despre meciuri văzute la terasă, mai ales în Grozăvești). Și pentru că trebuie să țină cineva scorul (la mine în clasă eu țineam pariurile pentru meciuri, hihi!), s-a inventat YEPP. Aici pariezi pe scor, dar și pe chestii mai puțin obișnuite: ce echipă face prima schimbare, dacă măcar unul din “sferturi” se va decide la lovituri de departajare, și tot așa. Fiecare pronostic valorează un anumit număr de puncte, iar în funcție de acesta, vezi cum te situezi în gașca ta de prieteni (ca să puteți stabili cine dă berea) sau în comunitatea mare (unde premiile sunt oferite de www.yepp.ro).

Și pentru că bloggerii și fotbalul fac casă bună (v-o spun sigur, că doar sunt managerul Echipei Bloggerilor, da?!), ei au parte de propriul grup și de propria competiție. Practic, avem două competiții pentru scriitorii din online:

 1. concursul de pronosticuri, unde fiecare blogger își face cont si stabilește pronosticuri pentru minim 40 de meciuri din cadrul Campionatului Mondial, care începe mâine. Primii trei clasați (în ordinea punctelor obținute) vor primi câte un tricou (al echipei favorite, al câștigătoarei Cupei Mondiale și al golgeterului competiției);
 2. concursul de articole și pronosticuri, unde se păstrează condiția de pronosticuri pentru cel puțin 40 de meciuri de la mondial, dar plusăm cu ceva muncă de blogger; pentru a intra în această competiție, bloggerii trebuie să scrie minim 1 articol despre meciurile din Brazilia (cronică de meci, jucători în formă, arbitraj, tactica aleasă de anumiți antrenori – hai, nu vă învăț eu cum e cu fotbalul!). Fiecare articol valorează 3 puncte, dar se mai câștigă puncte din banner cu YEPP (15 puncte) și, evident, din pronosticuri.

Regulamentul complet îl găsiți aici. Așadar, grăbiți-vă, că mâine avem deja Brazilia – Croația, și nu vreți să începeți competiția cu o absență (of, deformație de prof, ce să îi faci….). Intrăm pe platformă, căutăm grupul bloggerilor, dăm join și apoi ne apucăm de treabă (1, x, 2).

7 Responses to Fotbal mondial

 1. Kristofer says:

  Credeam ca incingem o cupa a bloggerilor pe bune, cu pucu’ la picior, nu in calculator :))

 2. Make says:

  @Kristofer ar merge sa facem si un #fotbaltweetmeet macar :))

 3. iCiolac says:

  Au și ei o pagină de Facebook?

 4. iCiolac says:

  E ok, am găsit între timp. Inițial găsisem doar o pagină de politică din Belgia.
  P.S. Vezi că mi-a intrat mail-ul cu răspunsul tău în spam, nu știu de ce.

 5. Danny says:

  M-am inscris si eu ieri, am pus si pronostic la prima partida, am vrut sa ma inscriu in grupul bloggerilor, dar imi spune ca are deja numarul maxim de membri. Vreau sa-mi inscriu si articolul pe care l-am scris cu aceasta ocazie, cum procedez?

 6. Make says:

  @Danny Am vorbit cu Bogdan de la YEPP, a zis sa bagi pariuri chiar daca nu esti pe grup, ca sa nu pierzi puncte, si vor mari ei nr de utilizatori dintr-un grup si te adauga atunci (aparent s-au inscris foarte multi bloggeri).
  Cu articolele nu e nici o problema, alea se puncteaza oricum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *