Fapte, nu vorbe…

Transmisiune in direct inregistrata dintre soparle si bere

09/05/2011 Comments (3) Blog

Frumuseti si valori inutile

Da, stiu, avem o tara frumoasa. Da, stiu, avem o istorie bogata. Sunt de acord ca nu e ok ca unii pleaca in vacante in strainatate, desi nu au vazut nici 10% din ce e de vazut in tara. DAR!

Avem cetati pe care le pastram ingropate in pamant. Nu stiu daca sa ma supar ca nu ne ocupam de ele sau sa ma bucur ca, fiind ingropate, pietrele zidurilor vechi de aproape 2000 de ani nu au ajuns inca in gardurile vilelor unor intreprinzatori. Daca le tinem in pamant sa le protejam, am putea macar sa instalam niste panouri informative si indicatoare clare despre cum se poate ajunge la ele.

Sa ai o cetate precum Enisala (Heracleea) – maiestuoasa, falnica, mandra – si singurele informatii sa fie 2 A4 lipite intr-un geam, mi se pare o blasfemie. Cel mai frumos drum intre Babadag si Slava Rusa (unde puteti vedea urmele cetatii Lybida) are 8 km, prin padure si cu peisaje fabuloase. Din pacate, si un autoturism de teren are probleme serioase sa il faca, deci mai bine ocoliti vreo 25 de km pentru a uni cele 2 puncte. La Noviodunum se ajunge relativ usor, sunt indicatoare, dar mai e de munca, e inca acoperita. Ce sa mai vorbim de Arrubium, pe care e imposibil sa o descoperi daca nu ai cateva ore la dispozitie de petrecut in Macin.

De Manastirea Sf. Ioan Casian si pestera cu acelasi nume in care sfantul a trait stiu putini. Cand treci prin zona, ti se pare ca ar fi o bisericuta. Cand ajungi acolo, descoperi un complex monahal impresionant. Cheile Dobrogei par un joc de copii, ca de, istoria si-a spus cuvantul, modelandu-le cu vanturi si ploi timp de milenii, dar merita sa le vedeti din toata inima. Muntii Macinului au rezistat milenii la intemperii, dar vor fi nimiciti de om, prin cariere de piatra.

Dobrogea ascunde valori despre care multi dintre noi nu stiu mai nimic. Si le fel se intampla cu multe valori ale Romaniei. E timpul sa facem ceva pentru ca ele sa nu mai fie ascunse.

O galerie de poze si o poveste despre partea frumoasa a acestui periplu  gasiti pe ForeverFolk

Pe www.info-delta.ro gasiti multe informatii despre Dobrogea de Nord si toate simbolurile ei.

3 Responses to Frumuseti si valori inutile

  1. Apollo says:

    Cred sincer ca vestigiile istorice pot fi protejate si in alt mod. Sunt si alte solutii, nu trebuie sa le tinem ingropate. Atata numai ca nimeni nu e interesat de ele…

  2. McGogoo says:

    Ai dreptate dar trebuie sa fac o rectificare: Valorile nu sunt inutile. niciodata. inaccesibile da…
    din pacate.

  3. […] spus si scris de multe ori (aici, aici) ca Dobrogea ascunde vestigii istorice cat pentru 1000 de cercetatori sa sape cate 3 vieti […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *