Cargo Ca pe vremuri

Cargo, Celelalte Cuvinte, Phoenix

Șapte ani în Provence

Șapte ani în Provence

30/04/2018 Comments (0) Blog

Frustrare pentru prieteni

Nu, n-am schimbat titlul colindului pentru prieteni, titlul e chiar pe bune, pentru că frustrare este ceea ce simt din ce în ce mai des în această țară. Nu mai departe de săptămâna aceasta, doi prieteni își strigă disperarea de a trăi. Da, nu exagerez, amândoi diagnosticați cu forme de cancer, iar ce li se oferă în România este un fel de frecție la piciorul de lemn. Unul e un artist mare al României – Adrian Berinde – muzician, poet, pictor, celălalt un blogger care ani de zile a alergat diverse curse (maraton, semimaraton, cros etc.) pentru diferite cauze caritabile, pentru a strânge bani pentru oameni bolnavi și care acum e în ipostaza celor pentru care a luptat mereu – Robert Cadar. 

Când ai cancer, timpul e ceva ce nu ai, nu poți aștepta ca niște funcționari să completeze n-șpe formulare, nu ai puterea să strângi cele 100 de declarații și adeverințe, ești într-o cursă contracronometru cu viața. Și cu atât mai mult nu vrei să iei în calcul că nu îți permiți financiar un tratament. Pentru că mi se pare inuman să îi spui cuiva: băi, există niște tratamente care s-ar putea să meargă, dar sunt scumpe și statul nu le decontează. Ce faci, bei ceaiuri de buruieni? Dai acatiste?

Voi, ăștia care ați condus Ministerul Sănătății în ultimii 30 de ani, dormiți bine? Sau ăia care ați șperțuit (cum spune Vlad Petreanu) bugetul spitalelor ca să vă luați merțane și bemveuri, sunteți ok? Vă duceți acasă seara și vă mâncați ciorba liniștiți, nu aveți nici un fel de mustrări? Copiii, nepoții sunt bine, tot la Viena merg să se trateze, că doar își permit, nu, n-or să stea cu pulimea la coadă, nu, în spitalele astea jegoase și unde nu sunt medicamente și aparate.

Cum îl puteți susține pe Robert găsiți la el pe blog. Pentru Adrian Berinde puteți dona pe facebook. Nu, nu doar scriu, am donat și eu (prin PayPal), dacă cineva are dubii, îi pot arăta tranzacțiile. Știu că sunt atâtea lucruri pentru care ați putea dona, atâți oameni care au nevoie, cel mai greu e să alegi, tocmai pentru că nu poți alege cine să trăiască.

Îmi cer scuze dacă nu am fost foarte coerent, dacă am scris prostii, dacă ceva nu e foarte logic, e greu să fiu când e vorba de oameni de care sunt atașat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *