Londra

6 pentru Londra

Steaua Baschet Kazan

Baschet european

30/09/2015 Comments (2) Sport

Galerie la Londra

Marcel Herciu 1

Foto sus: Marcel Herciu

Trebuie să recunosc că sunt un pic în altă lume, după zilele petrecute la Londra, într-un oraș drag mie și unde am avut ocazia să văd pe viu 3 meciuri de rugby și încă ce meciuri: România – Franța, România – Irlanda și Noua Zeelandă – Namibia. Plus oportunitatea să văd Anglia – Țara Galilor într-un pub plin de suporteri englezi, cărora nu le-a picat deloc bine victoria galezilor, dar pe care au acceptat-o cu o demnitate specifică fanilor de rugby.

Dan CarterEmoțiile la meciuri de asemenea încărcătură sunt uriașe, iar acest fapt nu se datorează neapărat mizei. Nici cel mai fidel suporter român nu spera la o victorie a Stejarilor în meciurile cu Franța sau Irlanda. Dar e imposibil să rămâi impasibil între atâți suporteri pătimași, dar prietenoși și fair-play sau când vezi jucători uriași la lucru sau doar în tribună (sunt tare mândru de poza cu Dan Carter – foto stânga, chiar dacă nu e cea mai cea poză din lume!). Nu în ultimul rând, meciul cu Irlanda ne-a oferit ocazia nouă, celor prezenți în tribună, să fim părtași la un nou record de audiență la un meci de rugby – 89.267 spectatori au fost prezenți pe Wembley la acest meci. A fost unul din cele două meciuri de la această competiție jucate pe Wembley, iar noi am avut ocazia să fim acolo.

Cel mai frumos moment a fost acela când suporterii irlandezi ne-au aplaudat pe noi, mâna de suporteri români pierduți în mareea verde (peste 70.00 de suporteri irlandezi prezenți) la sfârșitul meciului, înainte să plece. Atunci m-am simțit și eu, mai mult ca niciodată, parte din fenomen.

Printre oamenii pe care i-am convins să vină să vadă meciul România – Franța și să facă galerie naționalei noastre se numără și Karl Donert și fiul său, Greg. După ce am luat biletele pentru Londra, într-o convorbire pe Skype i-am spus lui Karl și a fost teribil de încântat de idee. Cu Karl lucrez de aproape 20 de ani, a lucrat ani buni la Liverpool Hope University, iar în tinerețe a predat rugby la nivel de copii, prin mâna lui trecând și doi viitori jucători în naționala Angliei. Greg este cel care a realizat designul a tot ce înseamna print (de la broșuri la bannerele uriașe) din fanzone-urile de pe lângă stadioanele unde se joacă meciuri la Londra. Le-am oferit câte un tricou galben înainte de meciul cu Franța, pentru a intra în rândul suporterilor tricolori.

Un aspect interesant remarcat la cele două meciuri: foarte mulți părinți însoțiți de copii, unii dintre ei cu vârste nu mai mari de 5-6 ani. Pentru că de la astfel de vârste pornește educația copiilor și aici se dezvoltă cel mai firesc pasiunea pentru rugby, iar micii suporteri vor crește în spiritul acestui sport pentru golani, practicat de gentlemani. Spun asta și pentru că, în prealabil, stând la una din terasele din vecinătatea stadionului Olimpic, am mai fraternizat cu doi englezi, am bănuit noi tot tată și fiu. Cărora le-am oferit un tricou și o bere românească și am ciocnit pentru victoria României. Chiar dacă nu ne-a ieșit treaba cu victoria, le-am explicat legătura dintre Stejar și Stejari, plecând fiecare convinși că fanii rugbyului sunt la fel de prietenoși în fiecare colț al Europei.

StejariiȘi dacă tot vorbim de galerie, dați-mi voie să salut inițiativele celor de la Stejar, un partner și un suporter de tradiție al rugby-ului românesc, care pe lângă grupul de 18 suporteri adus la meciul cu Irlanda (șase dintre ei deciși prin concursul organizat pe blogurile noastre și la care eu și Cristi am fost jurați) au lansat o ediție limitată a dozei de Stejar dedicată naționalei de rugby a României. Sloganul este Nici un mondial acasă!, iar ambalajul special, cu ipostaze specifice unui meci de rugby, va fi disponibil pentru suporterii de esență tare până la sfârșitul anului. Așadar, desfaceți un Stejar în fața televizorului și faceți-le galerie Stejarilor, au nevoie!

Următoarele meciuri ale României sunt cu Canada (pe 6 octombrie) și Italia (pe 11 octombrie).

2 Responses to Galerie la Londra

  1. vali crintea says:

    89.267 , zice-se ! In rest chiar nu am ce sa adaug decat ca am trait niste clipe minunate !

  2. Make says:

    @Vali am modificat – era un typo 🙂 Merci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *