Un concert-surpriza

Muzica, bere si prieteni

24/06/2013 Comments (8) Blog

Garile si muzica lor

UPDATE: Pe twitter am mai primit doua propuneri

1. Gabriel Dorobantu – Hai vino iar gara noastra mica!

2. Adrian Bezna – Gara http://www.youtube.com/watch?v=EtUyjdm4xoU

Garile sunt niste locuri ciudate din toate punctele de vedere, indiferent de tari. De multe ori murdare, de multe ori dubioase, cu cladiri moderne sau clasice, garile sunt insa niste locuri vii, cu sute de mii de oameni trecand prin ele zilnic. Sunt oameni din toate categoriile sociale, sunt oameni din toate categoriile de varsta, unii veseli, altii ingandurati, grabiti sa prinda un tren sau mergand agale spre casa.

Daca ma intrebati pe mine la ce ma gandesc cand spun muzica garilor, deja scannerul creierului meu se blocheaza. Incep cu Gil Ionita si a sa piesa Sala de asteptare, continui cu legendara La Gara de Nord a Corinei Chiriac. Apoi nu pot sa nu mentionez piesa Gara de Nord a prietenului Liviu Nechita sau piesa Se duc iubirile a unui alt prieten, Puiu Cretu, pe care eu o numesc CFR-ul.

Garile si muzica lorIdeea acestui articol mi-a venit de la proiectul Train Delivery, ce va avea loc in perioada 28-30 iunie in…Gara de Nord. Cel mai larg peron al garii – Peronul 14 – devine un spatiu cultural inedit pentru expozitii de fotografie, spectacole, filme si cate si mai cate. Organizatorii vor aduce un tren de la Remiza Specială Mogoșoaia, pentru a “suplimenta” in acest fel spatiul cultural. Totul cu scopul principal de a redefini Gara de Nord ca pe un obiectiv turistic, urbanistic si cultural, de a reconstrui o identitate pierduta a acestui spatiu.

Plecand de la acest proiect si de la faptul ca eu ma ocup, de multe ori, si cu muzica, m-am gandit sa facem un recensamant al pieselor despre gari, trenuri, linie ferata si tot asa. Asadar, va astept cu comentarii cu piese pe aceasta tema, sa facem o “carte” despre gari si muzica lor, pe care o voi trimite organizatorilor, sa stie ce se canta si ce s-a cantat prin garile patriei.

Foto Credit – Claudiu NH

8 Responses to Garile si muzica lor

 1. Cargo – Povestiri din gara

 2. Andrei says:

  Mie imi vine invariabil in minte imaginea cu mine alaturi de doi prieteni dupa un tur de forta pe munte, in gara goala din Sinaia, la ora 1 noaptea, mai mult morti decat vii, cantand “Gara-i moarta de mult…” Deci tot Sala de asteptare. Si mai era aia: “E bine-n gara ca miroase a dor si-a batiste in la revedere, despartirile se nasc si mor in fum de mici si gust amar de bere”. 🙂

 3. Make says:

  @irina uu, super, chiar nu ma gandisem la ea
  @Andrei se vede ca tu esti mai muntoman asa – dar si mie imi plac ambele piese 🙂

 4. irina says:

  Am uitat de Compact cu al lor Tren pierdut 🙂

 5. irina says:

  Of, m-am grabit si am dat trimitere. Ar mai fi Romanta intre doua trenuri a lui Seicaru, Trenul fara nas – Iris, Pasarea Colibri – In tren.

 6. […] Ce vreţi, măh, sunt şi eu o victimă a social media… Ah, bine că mi-am amintit. Simpatic materialul lui Make 🙂 Şi acum aflu de la Sabina de interesanta idee cu Train Delivery. Doar că tot acolo în locul […]

 7. Să nu uităm de “O bîtrână într-o gară” cântată de Ileana Sărăroiu http://www.youtube.com/watch?v=wiu8cmsVxC0

  Cea mai reuşită selecţie mi se pare cea de la revelionul din ’72, cântată de Corina Chiriac, Mihaela Mihai şi Marina Voica http://www.youtube.com/watch?v=3OAi_OYvVz8

  Şi dacă se acceptă, o melodie feroviară americană: Chatanooga Choo Choo http://www.youtube.com/watch?v=-XQybKMXL-k

 8. Make says:

  @Iulia bun-bun 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *