Echipajul acasă bărci

Și totuși start

Marius Tincu

Interviu Marius Tincu

08/01/2018 Comments (0) Sport

Garmisch – Stoch 2018

Știu, titlul e cel mai imbecil cu putință, dar altul suficient de sintetic nu am reușit. Ideea de bază e că am văzut live, de la fața locului, etapa Garmisch-Partenkirchen a Turneului celor 4 trambuline 2018 de sărituri cu schiurile. Alături de alte chestii – de tipul o cursă de formula 1, un meci de baschet în NBA etc. – consider că e una din competițiile pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață, fie că ești pasionat de sport sau nu. Și voi încerca să povestesc cum au decurs toate etapele prezenței mele acolo, poate dau idei și altora, pentru anii viitori. Pentru că vă asigur că merită experiența din toată inima.

Biletele pentru cele două zile de competiție au costat 27 de euro în picioare, arena din Garmisch are și tribune, dar sincer nu aș sta jos, chiar dacă în tribună nu ai probleme de genul steaguri în față, ești și mai departe de pistă. Se pot lua bilete și pe fiecare zi, dar diferența între una din zile și pentru amândouă e mică. Evident, la calificări au fost cam 2/3 din oameni față de competiția propriu-zisă. Așa că nu strică nici să mergeți din timp.

În calificări, norvegianul Forfang a mers foarte bine, dar am fost uimit de numărul mare de polonezi (Kubacki și Hula pe 2 și 3, plus alții în concurs) și sloveni care participă și care sunt prezenți acolo, la vârf. Nici unul din ei nu a reușit să rămână pe podium la final, deși Kubacki a sărit foarte bine în manșa KO (cei 50 de sportivi calificați în prima zi concurează în perechi de câte doi, câștigătorii fiecărei manșe calificându-se mai departe, plus 5 lucky losers, cele mai bune 5 sărituri ale pierzătorilor).

Stoch a câștigat detașat competiția, cu aproape 8 puncte în fața favoritului local, Richard Freitag, și mai bine de 13 în fața norvegianului Fannemel. Satisfacția majoră a prezenței la Garmisch are două aspecte, dincolo de premiera experienței. Primul aspect e acela că am prins un săritor legendar, ca Noriaki Kasai, încă în activitate (chiar dacă a sărit modest în Germania), la 45 de ani! Omul e o legendă vie, un zeu pe schiuri și tocmai a fost ales în echipa pentru Jocurile Olimpice! Al doilea și poate cel mai important, am fost de față la unul din cele 4 momente în care Kamil Stoch a scris istorie. A devenit doar al doilea săritor, după Sven Hannawald, care a reușit performanța de a câștiga toate cele 4 etape ale Turneului celor 4 Trambuline. În 66 de ediții, doar 2 săritori au reușit acest lucru. 

Arena are și ecrane uriașe pentru reluări și informații, pentru că săritorii vi se vor părea foarte mici în momentul săriturii (și sunt, subțiri și destul de mici de statură!). Lângă arenă găsiți cârnați tradiționali, vin fiert și clătite din belșug, plus diverse alte chestii gen castane, sucuri, cafea etc. Audi aveau un stand de drive test pe teren accidentat, plus 2-3 rulote cu materiale promoționale. M-am emoționat văzând pe arenă potretul desenat al lui Matti Nykanen, omul datorită căruia am descoperit acest sport, cu ale sale 3 medalii olimpice de la Seul, de acum 30 de ani (culmea, anul acesta tot în Coreea de Sud se țin JO!).

Unde să stați dacă mergeți la Garmisch

Cazarea în Garmisch s-ar putea să vă coste mult prea mult (competiția a fost pe 31 decembrie și 1 ianuarie, plus numărul mare de oameni care vin acolo pentru competiție), așa că vă recomand cu căldură să căutați în Munchen. Faceți circa o oră până acolo cu mașina, plus că există și tren. Noi am stat undeva în sud-vest (Stay Residence) și am plătit 75 de euro pe noapte pentru un studio (cu mini-bucătărie – plită electrică cu hotă, frigider, microunde etc.), în condițiile în care le-am rezervat cu 4 zile înainte de Revelion. De asemenea, sunt doar 65 de km până la Innsbruck, poate fi o alternativă viabilă. De asemenea, sunt două sate absolut delicioase în apropiere – Ettal și Oberammergau, pline de pensiuni și case de oaspeți.

UPDATE: Pe arena din Garmisch exista și steagul României. Inițial, am crezut că urmează să sară și români, apoi am crezut că doar e vorba de protocol, sunt toate țările membre ale federației. Citiți pe GSP investigația despre motivele retragerii sportivilor români de către federația de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *