golf Drive

O partidă de golf

calitatea sportivii

5 sportivi ce au revoluționat sportul

18/06/2018 Comments (0) Sport

Golf – informații necesare

Când am plecat la turneul de golf de la Golf Club Paul Tomița Pianu’ de Jos, am realizat că ar fi util pentru publicul larg să înțeleagă un pic mecanismele unei partide. Așa că l-am luat la întrebări pe Sebastian Grecu, vicepreședintele Asociației Golferilor Profesioniști, un tip foarte simpatic, originar din Sibiu, dar translatat în Germania și actualmente director de dezvoltare Swiss Golf&Leisure Development SA și dezvoltator Golf&Country Club Bucharest. Pentru că mi se pare extrem de relevant, mai ales pentru cei care au o serie de idei preconcepute legate de acest sport. Așadar, 5 întrebări pentru cei care sunt curioși și ar vrea să încerce golful.

1. Ce ai recomanda unui om care vrea să se apuce de golf? Există o vârstă recomandată sau oricine poate practica acest sport?

Nu există o limită de vârstă pentru a practica golful, oricine poate practica acest minunat sport. Totuși, pentru copii se impune o vârstă minimă de 4-6 ani, funcție de dezvoltarea fizică a copilului. Recomandarea generală este să încercați golful, este un sport practicat în aer liber, individual sau împreună cu alți parteneri de joc, un sport în care componenta intelectuală este foarte importantă, poate chiar mai importantă decât cea fizică.

2. Există mitul că golful este un sport al oamenilor bogați. Cât adevăr este în această afirmație?

Adevărul este că este un mit. Un echipament la mâna a doua costă 100 euro, o lecție de golf 15 – 25 euro, un joc de golf (9 sau 18 cupe) costă între 100 și 200 lei în România, deci nu costurile financiare sunt cele care constituie un impediment în practicarea acestui sport. Mult mai semnificativă este lipsa infrastructurii (a terenurilor de golf) și “scumpirea” timpului liber. Golful este un sport care cere mult exercițiu și antrenament, iar un joc de golf de 18 cupe durează între 4 și 5 ore.  

3. Ce face un caddy?

Golf Pianu de Jos Paul TomițaAi fost pe teren, i-ai putut observa (n.a. am fost, foto dreapta, ca dovadă).  Un caddie ajută jucătorul de golf. Acest ajutor nu este unul care se limitează la căratul echipamentului sau simplelor activități în jurul unei partide de golf. Caddie este un partener de-a lungul unei partide de golf, el sau ea îți va da informații despre starea terenului, îți va oferi idei referitoare la jocul strategic și te va ajuta să apreciezi corect anumite situații din timpul unei partide de golf. Jucătorii profesioniști au caddie cu care joacă unul sau mai multe sezoane, ei merg împreună la turneele din întregul sezon competițional.

Un caddie este un profesionist în golf, el depune o muncă remunerată. Din acest motiv, această ocupație intră sub incidența activității Asociatței Golferilor Profesioniști. În acest sens, AGP a pregătit programe prin care urmărește să atragă cât mai mulți copii spre golf, prin intermediul activității de caddie. Concret, vom prezenta liceelor din zonele în care există terenuri de golf un curs pe care dorim să îl oferim acelor tineri care doresc să învețe cum să fie caddie.

4. Se poate vorbi de un talent nativ în golf, ca la muzică, sau e doar vorba de antrenament?

Categoric și în sportul nostru există talente native, dar, la fel ca în alte sporturi, talentul trebuie să fie susținut de muncă asiduă pentru realizarea performanței.

5. Câte terenuri de golf există în România? Dar jucători și instructori?

Astăzi în România există două terenuri de 18 cupe, Golf Club Paul Tomița (foto stânga) și Theodora Golf Club, ambele în județul Alba. De asemenea, sunt cinci terenuri de 9 cupe, două în județul Cluj, Transilvania Golf Club și Sungarden Golf Club, Tite Golf Resort la Recaș în județul Timiș, Lac de Verde în Breaza și Selas Golf Club în Potigrafu, județul Prahova și două terenuri de 6 cupe la Ineu, în județul Bihor, Kings Land și în București la Clubul Diplomatic. În România există și facilități de golf pentru antrenament, indoor și outdoor. În Cluj-Napoca și București există câte un Driving Range outdoor, iar în București există și trei facilități indoor, Champ du Golf, Golfroom și Golfstudio. Lângă București a existat până de curând și o academie de profil, operată de Golf&Country Club Bucharest, facilitatea urmează a fi reconstruită și extinsă, devenind primul teren construit la standarde internaționale din apropierea Bucureștiului.

Din evidențele Asociației Golferilor Profesioniști, în România există aproximativ 1500 de golferi amatori și 10 instructori de golf activi în țara noastră. Numărul celor care practică este într-o creștere constantă, jucatorilor români li se adaugă și aproximativ 350 de jucători expați care se află în România pentru o perioadă determinată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *