Iarna Spectacolul

Iarna. Spectacolul. Nottara.

Solo together

Solo together

22/02/2017 Comments (0) Blog

Gregory Porter la Sala Palatului

Despre domnul Gregory Porter v-am povestit eu acum ceva vreme, în ceea ce eu numesc o transpoziție muzicalădar acum a venit momentul să detaliem. Nu de alta, dar cel considerat noul Barry White (știu, șabloane jurnalistice, noul Hagi, micuța Picasso etc.) tocmai și-a completat vitrina cu un nou premiu Grammy. Cei care stabilesc aceste premii au considerat că Take Me to the Alley este cel mai bun din categoria Best Jazz Vocal Album.

Pe primul îl câștigase în 2014, pentru Liquid spirit, la aceeași categorie, ceea ce, coroborat cu premiile JazzFM și titlul de Male Singer of the Year acordat de Journalists Association Jazz Awards în același an, demonstrează, cred, că nu bat câmpii când spun că Greogory Porter este una din vocile de referință ale jazzului actual, alături de Kurt Elling. Și dacă tot am vorbit de acest album, hai să ascultăm piesa Hey, Laura, care face parte din Liquid spirit și care este clipul cu cele mai multe vizualizări de pe contul său de YouTube.

Este un artist cu o carieră interesantă, a câștigat o bursă de studii ca sportiv (fotbal american) și a lucrat ca bucătar (sau chef?) înainte de a se ocupa serios de ceea ce pare a fi o moștenire de familie (mama sa era pastor): muzica. Primul album, Water, apare în 2010 (la vârsta de 39 de ani) și este foarte bine primit de critica de specialitate, fiind nominalizat la Grammy, 7 din cele 11 piese de pe album fiind scrise chiar de Porter. În același timp, artistul joacă pe Brodway în musical-ul It ain’t nothin’ but the Blues.

Procentul de piese compuse este și mai bun pe cel de-al doilea album, Be good (2012), 10 din cele 12 piese incluse aparținându-i; din acestea, Be good (The Lion’s song) este nominalizată la Best Traditional R&B Performance din cadrul Grammy-urilor. Odată cu Liquid spirit, lansat în 2013, Gregory Porter ajunge pe scena festivalului de jazz de la Montreux. Dar dacă am zis de Be good, hai să o și ascultăm.

Take Me to the Alley (2016) este exact albumul pe care Gregory Porter îl va prezenta pe 24 aprilie la Sala Palatului din București, cu ocazia primei sale prezențe în România. Turneul mai include concerte în Polonia, Slovenia, Lituania și Franța. Albumul i-a adus recitaluri la festivaluri precum Glastonbury și în cadrul sesiunilor BBC Radio 2’s Live in Hyde Park.

De pe Take me to the Alley vă propun piesa Holding on, nu înainte de a vă spune că spectacolul începe la ora 20:00, iar biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim. Dincolo de orice chestie oficială și informație biografică, ascultați-l și vi se va umple sufletul de bucurie, are o voce caldă, prietenoasă, plină și aș putea continua cu epitetele, dar vă las să vă convingeți singuri.

Surse informații:

  1. Wikipedia – link
  2. Site oficial Gregory Porter – link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *