Sport pentru toți

Am predat la Academia Olimpică Română

20/08/2015 Comments (0) Sport

Handbal pe pâine

Handbal = love! ar fi cea mai simplă definiție pentru mine, date fiind antecedentele familiale, cu tata antrenor la clubul sportiv școlar din Slobozia și apoi arbitru divizionar B. Astfel că mersul la Supercupa României la handbal (masculin și feminin) a fost ceva extrem de firesc. Dar ce s-a întâmplat aseară la Sala Polivalentă din București a fost mult peste așteptări.

Meciul băieților poate fi caracterizat, pe scurt, într-un singur cuvânt: suspans. Sau, dacă vreți, echilibru. Pentru că a fost nevoie de 2 rânduri de prelungiri pentru a le departaja pe Minaur Baia Mare și Energia Târgu Jiu, la sfârșitul timpului regulamentar de joc scorul fiind egal. Egalare în ultima secundă a prelungirilor, ratare monumentală în ultima secundă a timpului regulamentar din postură de 1 la 1 cu portarul, ce mai, meciul ne-a ținut cu sufletul la gură până la final. Doi jucători remarcați – Tamas Ivancsik (Baia Mare) și Acatrinei (Energia), mult peste nivelul colegilor aseară. S-a văzut că a fost primul meci oficial din acest sezon, echipele încă “se caută”, relațiile de joc încă nu sunt stabilite. Energia a avut meciul în mână, a condus cu 5 goluri, dar cred că diferența aseară a făcut-o banca tehnică. După time-out-ul solicitat de Lars Walthers, băimărenii au recuperat gol după gol, ba chiar au preluat conducerea; în schimb, gorjenii au egalat în ultima fază a primei serii de prelungiri mai curând pe o execuție individuală decât pe baza unei scheme.

handbal

Nivelul handbalului oferit a crescut exponențial odată cu finala fetelor, care ne-a arătat două echipe extrem de valoroase, CSM București (campioana en-titre) și HCM Baia Mare (câștigătoarea cupei). Au câștigat clar băimărencele, echipa mai bună aseară sau dacă vreți echipa “mai echipă”, mai omogenă, cu legături de joc mai strânse. Când ai două jucătoare ca Nascimento și Ada Nechita pe același post și ambele în formă, e imposibil să pierzi. Ada Nechita a intrat din postura de rezervă și a marcat 3 goluri consecutive, toate cu execuții de clasă. Mi-a plăcut la nebunie Lois Abbingh, ale căror torpile au fost pur și simplu de neoprit, dar cred că diferența a făcut-o poarta, cu Ionica Munteanu în zi de grație pentru HCM, în timp ce portărițele bucureștencelor nu au fost într-o zi prea fastă.

Sala Polivalentă din București a arătat foarte bine, cu ecranele mari din centru, cu noua suprafață de joc, frumoasă și prezentarea echipelor feminine (la băieți am ratat-o, recunosc!), felicitări organizatorilor pentru idee. După jucătoarele aduse în acest sezon, e clar că în handbalul feminin românesc se investesc bani serioși (sper și pe termen lung, fără sincope!), iar asta ne dă dreptul să sperăm și la performanțe pe plan extern.

Și sper că prietenul meu Chinezu e fericit (am fost împreună la meciuri), ca un băimărean martor la 2 titluri câștigate de favoriții săi. Apropo, poza e făcută chiar de el!

Alte vești bune din handbal

Astăzi începe în capitală Bucharest Trophy la handbal feminin, care va reuni pe parchetul Sălii Polivalente din București câteva echipe ce merită văzute: Buducnost Podgorica, Vardar Skopje, Corona Brașov, Rostov pe Don, plus ele două finaliste de ieri, HCM Baia Mare și CSM București.

Și tot astăzi, Cristian Gațu, unul din cei mai mari handbaliști din istoria acestui sport, împlinește 70 de ani. Domnule Gațu, la mulți ani, multă sănătate și mulțumiri pentru tot ce ați făcut pentru handbal!

Naționala feminină U17 a României s-a calificat în semifinalele CE de handbal ce se desfășoară în Macedonia, urmând să întâlnească Danemarca pentru un loc în finala mare. Meciul are loc vineri, de la 21:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *