rugby

Rugby 100

sportul românesc anul blogosferic 2016 vasile andrei olimpic RFI

Sportul românesc în an olimpic

26/11/2019 Comments (0) Sport

Harnic, Ambițios, Generos, Iute

Harnic, Ambițios, Generos, Iute. Culmea, nu e vorba de mine, că se știe că nu sunt vreun vitezist. Ci despre un om care îndeplinește toate cele patru caracteristici și căruia îi datorez enorm de multe emoții și zâmbete.

Fac eu cumva și ajung să fiu parte din conjuncturi unice, alături de oameni pe care cândva i-am divinizat. Și dacă aruncați un ochi pe aici, veți vedea că nu exagerez deloc. Sâmbătă am dat o fugă la Constanța pentru a fi martor la un gest de o generozitate rar întâlnită în fotbal: un antrenor își devoalează strategia de pregătire pentru a veni în sprijinul tinerilor antrenori, în special, dar și a tuturor celor care vor să afle cum poți câștiga, în trei ani de la înființarea clubului, campionatul, cupa și Supercupa României. Dacă nu v-ați prins încă, este vorba despre Gheorghe Hagi. Pardon, HAGI.

N-o să vă povestesc despre cartea Campionii creează Campioni, cu atât mai puțin despre chestii tactice. Dacă vă interesează, veți vrea să le descoperiți singuri în carte, dacă nu vă interesează, v-aș plictisi. Dar sunt câteva chestii care mi-au rămas în minte. Prima sunt oamenii cu care a lucrat Gică de-a lungul carierei de fotbalist, oamenii care l-au format și de la care a învățat: Toshack, Cruyff, Terim, Camacho, di Stefano, Iordănescu, Jenei, Lucescu. Scrii o carte doar enumerându-le performanțele.

Apoi vă spun cu mâna pe inimă că omul Harnic, Ambițios, Generos, Iute numit Hagi e nebun după fotbal. Lasă-l să vorbească 12 ore despre fenoment și exact asta va face. Spune că secretul aflat de la olandezi (a vizitat cele cinci mari academii din Olanda) pentru reușită este selecția. Eu zic că este selecția, plus capacitatea sa uriașă de a munci.

Este fabulos când vorbește cu atâta dragoste despre copiii crescuți în Academia Gheorghe Hagi, îi știe pe toți, urmăream filmări de la diverse meciuri ale echipelor din academie din cei 10 ani și știa ce generație este, din ce an. Omul care la 14 ani debuta în echipa de U19 știe fiecare puști din Academia sa! Glumește revăzându-și pe video actuali sau foști elevi – Ghiță dadea cu capul de atunci, Lui Băluță îi spuneam dom’ profesor, că avea numai 10 la școală, Achim poate își aduce aminte de golul acesta! dar se simte în vocea lui o dragoste uriașă. Dovadă că în carte apar, cu fotografie, toți jucătorii lansați de el care au ajuns în naționala mare. Dovadă că la eveniment au fost prezenți toți antrenorii din academie, jucătorii primei echipe, jucători din academie

Academia pornită de la zero și care acum are 6,9 hectare (stadioane – 4 cu nocturnă!, cantonament, săli etc.) și se pregătește să intre în faza a doua, cu încă 10 ha adăugate. Nu crede în lucrul în pripă, spune că e nevoie de timp pentru un proiect, de planuri pe termen mediu și lung. Gândește totul pornind de la un proiect, cu obiective, cu indicatori de performanță, ca orice business. Nici un aspect al lansării nu e neglijat, s-a înconjurat de oameni care știu să își facă treaba, astfel încât academia să fie la nivelul oricărei instituții similare din lume.

De azi pe maine e doar dezbatere.

Gheorghe Hagi

A vorbit despre fiecare capitol din carte ca și când o rescria, vrea mai mult de la proiect, vrea să se bată pentru mize mai mari decât poate în acest moment. O precizare foarte importantă: nu e o carte de memorii, este o carte pur tehnică, cu scheme, cu planuri de antrenament, numai bună pentru un antrenor care vrea să învețe.

Harnic

Cartea este disponibilă pentru cei interesați în magazinul clubului de la stadionul din Ovidiu, iar în curând și magazinul online de pe site-ul clubului, dar acesta este încă în lucru.

Omul Harnic, Ambițios, Generos, Iute

După ce festivismul a trecut, am avut privilegiul să rămân alături de câțiva invitați cu Gică la o poveste informală. L-am iubit și de la distanță, o voi face și după această întâmplare simplă. Dacă fiecare din noi ar face în dreptul lui măcar jumătate din ce a reușit el să ofere înapoi fotbalului, nu ar mai conta cine iese la alegeri. Am fi din start mult mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *