Dezbatere cu Mosi

Leapsa copilariei: o poza mai veche de 20 de...

07/12/2011 Comments (6) Blog, Turism

Hartile sunt bune. Uneori. Mai rar in Romania.

M-am gandit eu sa nu ne intoarcem de la Medias la Sibiu pe acelasi drum ca la dus. Drept pentru care am ales o varianta ocolitoare Medias – Mosna – Agnita – Avrig – DN7. Verificat pe Google Maps (vezi harta), verificat intr-un atlas rutier, masina Renault cu cauciucuri noi, elan de drum si descoperiri din plin, totul parea de bun augur, ca si vremea, absolut superba pentru decembrie (7-8 grade, soare, senin, uscat). Visam si la cateva scurte abateri, spre Richis si Cartza, dar la Richis drumul parea destul de dificil, iar Cartza nu era chiar in drum, asa ca am renuntat.

Ulterior, mi s-a parut si ca ocolitul prin Agnita ne va intarzia destul de mult, deci am scurtat Barghis – Nocrich – Cornatel. Drumul judetean 106 – high quality, mult mai bun decat multe drumuri europene sau nationale vazute de mine prin tara. La Cornatel, am zis ca daca tot DJ-urile sunt asa bune in judet, sa nu mai ocolim prin Sibiu, ci sa taiem prin Avrig si sa iesim direct la Talmaciu, pe DJ 106G. Ma gandeam eu ca s-ar putea sa fie mai rau ca Agnita – Sibiu, dar na, mergem mai incet si ne descurcam, ca am mai vazut eu drumuri proaste (gen Slava Rusa – Babadag).

Deci nu! Nu orice drum apare pe harti si exista. Sau ma rog, nu ideea mea de drum. Pentru ca intre Cornatel si Sacadate exista un drum!!! Asa cum ne povestea nea Niculae, un localnic ce pazea stana de oi din apropiere de Sacadate, el a fost facut de italieni in (atentie, nu e typo!) 1918. Deci, aproape 100 de ani. E facut sau era facut din piatra, doar ca ploile, zapezile, vantul au mai modelat relieful, astfel ca drumul, pe alocuri, dispare – noroc cu stalpii de inalta tensiune care din cand in cand au fost reperele noastre. Suprinzator, GPSurile celor 2 telefoane (un iPhone si un Nokia) au indicat in permanenta ca ne aflam pe DJ 106G (deci nu ne puteam rataci).

E drept, ca peisajul este fantastic, iar lumina care scalda muntii Fagaras aproape ireala. Si cum Renault Scenic-ul, desi nu mai e 4*4, s-a comportat exemplar (stiu, soferul talentat!), calatoria a fost (aproape) agreabila, deci offroad in toata regula. Dar imaginati-va ca cineva opteaza pentru acest drum cu o masina mai putin capabila. Sansele sa o ia in spate pentru a iesi la drum sunt maxime. Romania, mereu surprinzatoare!

P.S. Povestea pozei cu magarusi: ei au fost primul semn ca revenim la civilizatie, in apropiere de Sacadate. Autor: Radu Tudoroiu cu iPhone-ul din dotare.

 

6 Responses to Hartile sunt bune. Uneori. Mai rar in Romania.

 1. sorin says:

  da ce iti veni?esti turist japonez?aveai de fotografiat frumusetile patriei?ca daca mergeai pe un drum cunoscut te lua ghiavolul?te iei si tu dupa ce vezi scris.nu stii povestea cu baba care a vazut scris …pe gard si cand a intrat era depozit de lemne?

 2. Sugestie: cumpara un atlar rutier de la benzinariile Mol. Si intotdeauna intraba pe cineva (un pretin, dar mai degraba un localnic sau la politia din satul apropiat) despre starea drumului respectiv.

  Bafta!

 3. cine zicea ca America e tara tuturor posibilitatilor sa inselat amarnic, sa vina la noi sa vada ca pana si chestiile imposibile devin posibile pe acest taram aventuros !!

 4. Make says:

  @Marian – merci – e bine de stiut 🙂

 5. […] Pojejena pentru a merge pe DN, dar ma stiti ca sunt amator de explorat drumuri mai putin umblate (vezi aici), pentru ca lucrurile frumoas au prostul obicei sa nu fie localizate obligatoriu langa drumul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *