Brno – o Sighisoara a Cehiei

Am o tema noua!

02/10/2011 Comments (3) Blog

Henri 4 – un film despre o alta imagine a regalitatii franceze

Cinema-ul a avut un loc definitoriu in copilaria si adolescenta mea, ba chiar si in facultate, petrecandu-mi o buna parte in salile de cinema. Astfel ca o invitatie la film e greu de refuzat, iar daca vorbim de un film de capa si spada, e practic imposibil sa spun “NU”. Zis si facut. Ruxa face invitatia, eu zic da si uite-ma sambata seara la film – Henri 4.

N-am cerut prea multe detalii despre context, dar le-am aflat ulterior si am constatat ca e unul foarte serios: Romanian International Film Festival. Festivalul are 2 aspecte foarte interesante: productiile de film din regiunea Marii Negre si sectiunea competitiva “Femeia in cinema”.

Despre Henri 4: in primul rand e o alta abordare a curtii regale franceze – nu sunt imaginile luminoase (de parca la sf. sec 16 aveau nocturna) si decorurile perfecte, ci avem semiobscuritate, un Luvru “jerpelit” si promiscuu. Numitorul comun al ambelor abordari sunt intrigile ce dominau curtile regale europene, iar pe cea franceza mai mult ca oricare alta – de altfel, putini regi au reusit sa domneasca mai mult de 10 ani, iar despre moarte naturala e aproape hilar sa vorbim. Ca sa va conving sa vedeti filmul, va las cu trailerul oficial.

Festivalul are loc in perioada 1-9 octombrie la Cinema Corso si Cinema Eforie. Pretul biletelor este de 1 leu.

P.S. Pot va spun ca azi de la 16.00 recidivez: ma duc sa vad Dolce Farniente al lui Nae Caranfil si umbla vorba prin targ ca inclusiv regizorul va fi de fata.

3 Responses to Henri 4 – un film despre o alta imagine a regalitatii franceze

  1. […] Taymour cu Frida, Across the Universe, The Tempest.Ar mai fi  Henri 4 al Navarrei (a scris Make cate ceva despre film) un film despre ?arul Ivan cel Groaznic un NU mare pentru Dzi Croquettes […]

  2. […] si trailer-ul e care l-am gasit la Mache pe […]

  3. […] pentru ca actiunea se desfasoara in perioada medievala si pentru ca m-au convins articolele lui Make si Andreea. Pe scurt, filmul este o altfel de biografie a Regelui Henric al IV-lea, primul rege al […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *