toamna jazz dhafer

Toamna cu jazz

webstock 2016 diploma

Webstock 2016

08/09/2016 Comments (0) Blog

Hindi Zahra și Eivør la București

Hindi Zahra – Floarea deșertului

Hindi Zahra e o artistă care mi-a rămas în minte decisiv cu al ei Beautiful tango, piesă pe care mă trezesc fredonând-o prin birou, prin casă sau la auzul căreia tresar în mașină, auzind-o la RFI. Și pe care, asemeni lui Victor Wootern de care vorbeam săptămâna trecută, nu am reușit să o văd live când a venit la București pentru că, surpriză, nu eram în București, ci cântam cine știe pe unde. Născută în Maroc, dar adoptată ulterior de Franța tatălui său, Hindi Zahra expune un melanj muzical (ca să nu îi zic fusion) pe care specialiștii îl numesc world music. Cântă în special în engleză (deși mai rar vezi așa ceva la un francofon), dar presară și piese în berberă, îmbină elemente de folk, jazz, blues sau pop cu elemente tradiționale din patria natală.

Hindi ZahraA câștigat două premii importante pentru piața francofonă a muzicii cu Handmade, albumul său de debut – Premiul Constantin pentru cel mai bun album și Victoires de la Musique pentru cel mai bun album de world music. În 2015 lansează Homeland, album despre care The Guardian spunea că este o colecție impresionantă de desert blues and jazz (traducerea este, cred, inutilă). Cochetează cu filmul, primind roluri în The Narrow Frame of Midnight al lui Tala Hadid și The Cut regizat de Fatih Akin.

Hindi Zahra vine la București pe 1 noiembrie și va concerta la Arenele Romane (în cort încălzit, nu vă gândiți că afară) în cadrul seriei Jazz Night Out.

Eivør – spiritul muzical din Feroe

Eivør vine din Insulele Feroe, cunoscute mai ales pentru glumele cu fotbaliști pescari sau care se învoiesc de la muncă în zi de meci. Singurii feroezi pe care i-as putea numi vreodată sunt evident fotbaliști și se numesc Torkil Nielsen – autorul primului gol din istoria fotbalului feroez, într-un meci cu Austria – și Knudsen, portar din aceeași perioadă, care purta o cipilică simpatică. Of, și vorbeam de muzică, mai precis de o muziciană care vine pentru prima oară la București.

postereivor Cu un stil asemănător cu Ane Brun, incantativ, magic, pătrunzător, care uneori îți îngheață sângele, deși nu înțelegi o boabă. Combină într-un mod cu totul neobișnuit muzica ritualică, folkul tradițional și muzica electronică, ceea ce te contrariază ca și structură, dar realizezi că nu e nimic greșit în conținut. E foarte harnică (are două albume lansate în 2015), iar de pe Bridges vă propun piesa Tides – când vii dintr-o insulă, e normal ca piesele să fie legate de apă.

Concertul Eivør de la București are loc pe 13 noiembrie la Sala Radio în Club Expirat – Halele Carol.

Pentru ambele concerte, biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) și pe Eventim.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *