Fotbal și lege

Interviuri cu mari sportivi: Vasile Stângă

02/04/2014 Comments (0) Sport

Idoli pe sofa

Dacă nu te pasionează fotbalul, dacă ți se pare că a avea drept idoli niște tipi care aleargă după o minge e stupid, nu vei înțelege niciodată de ce am scris acest articol. De fapt, nu vei înțelege încântarea unui suporter pentru a fi schimbat câteva cuvinte cu niște fotbaliști, fie și pe twitter. Probabil pentru tine Hierro, Kluivert, Gullit, Di Matteo, Morientes, Crespo sunt niște nume de care ai auzit, poate știi si că sunt fotbaliști, dar n-ai putea să spui dacă au fost contemporani cu Pele, Maradona sau Messi.

Pentru noi însă, Hierro înseamnă unul din căpitanii de legendă ai lui Real Madrid, cu peste 500 de meciuri în tricoul blanco. Di Matteo e tipul care înscria un gol fabulos pentru Chelsea cu un șut de la vreo 40 de m, Morientes e perechea lui Raul din atacul de vis al lui Real. Kluivert e puștiul care, intrat în minutul 70, înscria 15 minute mai târziu golul ce îi aducea lui Ajax ultima Ligă a Campionilor, după 1-0 cu AC Milan, într-o finală arbitrată de Ion Crăciunescu. Despre Gullit aș putea scrie un articol separat (poate chiar o voi face la un moment dat, sunt un mare fan al jucătorilor olandezi), cu echipa de aur a lui AC Milan sau cea a Olandei campioană europeană în 1988. Crespo e jucătorul ce a marcat 39 de goluri în două sezoane pentru Lazio și apoi a jucat la cluburi precum Milan, Inter (3 titluri în Italia) sau Chelsea (finală de Champions League).

cu Billy si TonyAcum câțiva ani, toți acești oameni îmi păreau intangibili, undeva pe un nor, departe de noi, muritorii. Când luam câte un autograf, eram fericit ca un copil, deși buletinul spune altceva. După ce schimbi pase cu Billy Costacurta, după ce îi faci marcaj lui Robert Pires și îi iei la întrebări pe Tony Adams și Karembeu, gardurile se dărâmă și în locul lor apar punți nevăzute. Și ți se pare firesc să le pui întrebări, fie și pe cale virtuală.

Dacă sunteți utilizatori de twitter, în serile de Liga Campionilor aveți ocazia să dialogați cu oameni care au ridicat în picioare stadioane întregi datorită talentului și muncii lor și a colegilor de întrecere. Trebuie doar să urmăriți hashtag-ul #SharetheSofa și contul de twitter al Heineken și, evident, să puneți întrebări. Oamenii chiar răspund (eu le-am pus întrebări lui Hierro și Gullit). Iar în această seară, la Idoli pe sofa, vine Ruud van Nistelrooy. Dacă nu știți cine e, ați pierdut 7 minute citind articolul asta…

Unii se închină unor idoli nevăzuți și atotputernici. Ai noștri sunt vii și vorbesc pe twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *