Poet scrie pe mine

Festival de Folclor în Cișmigiu

17/06/2014 Comments (0) Blog

Cetățile Dacice se întrec la Ighiu

Da, iar din Alba, firesc, aș spune, pentru că lunar se întâmplă câte ceva interesant. Pentru prima oară din 2007, când a avut loc prima ediție, și până azi, Festivalul Cetăților Dacice va avea loc la Ighiu (o localitate situată la 12 km de Alba Iulia), competiția fiind dominată în edițiile precedente de comunitățile din Cricău și Cetatea de Baltă. Alături de cele 3 deja-numite, pentru dreptul de a organiza ediția de anul viitor mai luptă Săsciori și Cugir.

Ca în fiecare an, festivalul include reconstituiri ale luptelor dintre daci și romani (reenactment), demonstrații de mânuire a armelor, expoziții de arme și de machete, târg de meșteșuguri dacice și de vinuri din zonă, Rugul lui Zamolxe și Dansul nimfelor. Probele incluse în competiția de la Ighiu dintre cele cinci cetăți (numită și Decatlonul dacic) sunt: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior sau Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii.

Partea muzicală este alcătuită dintr-un concert de orgă susținut de Maria Abrudan în biserica reformată din Ighiu (ce rău îmi pare că nu știu să cânt la pian, la câte orgi am văzut prin Transilvania, mi-ar fi plăcut să încerc una din ele măcar), un spectacol folcloric asigurat de ansamblul folcloric al județului Alba, dar și concerte rock cu CARGO, Poarta 3, Zadar și Blackstar Band. Programul complet îl găsiți aici, dar vă invit să vedeți clipul de prezentare al festivalului, pentru a vă face o imagine asupra a ce se va întâmpla în inima Transilvaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *