Clasa Liceu Slobozia Mihai Viteazu eroi

Eroi de nota 10: Crina

SHMS – Swiss Hotel Management School

04/11/2017 Comments (0) Educatie si Cercetare

IHTTI Neuchatel

După ce am povestit la Cristi pe blog despre vizita la International Recruitment Forum, Swiss Education Group și termenul de hospitality, a venit momentul să detaliem un pic despre fiecare instituție vizitată în parte. Prima școală din Swiss Education Group de care vreau să vorbim astăzi este la Neuchatel, un oraș universitar, cu 35.000 de locuitori și 10.000 de studenți. IHTTI School of Hotel Management in Neuchatel e localizat în centrul orașului, astfel că studenții de aici nu au nevoie să utilizeze transportul public, gara fiind de asemenea la câteva minute de mers.

Tot ce înseamnă cursuri, masă servită etc. sunt în același sediu (poza de sus e făcută din laboratorul de design), la fel o parte din locurile de cazare, celelalte două spații destinate dormitoarelor fiind de asemenea situate foarte aproape (câteva minute de mers pe jos). Am văzut și câteva camere – fie cu două paturi, baie proprie (și seif!), fie single, cu pat dublu. Fiecare din studenți studiază cel puțin o limbă străină, la alegere dintre franceză, germană, spaniolă și chineză mandarină (engleza e limba oficială în toate instituțiile din Swiss Education Group).

Filosofia lor este, teoretic, foarte simplă: totul se face prin studenți, scopul este de a crea experiențe. Fiecare student are însă propriul plan de dezvoltare, în funcție de aptitudinile sale. Există și cursuri clasice, evident, dar fiecare corespunde unei aplicații practice, imediat, tocmai pentru a aplica ce li s-a predat. Unul din studenții care au prezentat cot la cot cu directorul instituției a dat exemplul cursului său de contabilitate din anul II, unde fiecare student a primit o companie (el primise o divizie a Hilton) pentru care să prezinte tot felul de formule de calcul, rapoarte financiare etc. (inclusiv return of investment, profit etc.).

Planuri de învățământ la IHTTI

Ce materii studiază la IHTTI School of Hotel Management? Să vedem planurile de învățământ.

Semestrul I din Anul I include Principii de contabilitate, Food&Beverage vreo 3 cursuri (management, științe aplicate, controlul costurilor și planificarea meniului), hospitality, design interior, dar și aptitudini transferabile – dezvoltare personală și leadership, cercetare și scriere academică, o limbă străină sau arta angajabilității (lb. Eng. Employability). Plus un internship de 6 luni în Elveția sau oriunde în lume. Anul I se finalizează un un certificat elvețian în studii de food&beverages.

Anul II înseamnă un prim semestru cu studii de management hotelier (de la curățenie, sisteme de informații, management de recepție și concierge), design interior, comunicare de business, branding și strategie media, organizare de evenimente, contabilitate, principii de management, responsabilitate socială în hospitalitaty și limbă străină. Același internship de 6 luni, plus diploma elvețiană în management hotelier.

Anul III are două semestre de studii avansate din zona de business, finalizate fie cu o dizertație, fie cu un proiect integrat care să dezbată mai multe aspecte (de ex. un hotel pe care studentul trebuie să îl dezvolte aproape de la zero – design interior, comunicare de brand, management etc.).

Studiile de trei ani oferă absolventului o diplomă dublă – Bachelor of Arts (Honour) in International Hospitality and Design Management oferită de University of Derby (Marea Britanie) și aceeași distincție oferită de IHTTI School of Management.

Practica face totul. Plus specialiștii

Postam pe facebook “educație la un alt nivel!” și foarte probabil mulți nu au înțeles la ce mă refer. Nivelul de business la care se discută aici este absolut incredibil. Directorul IHTTI, Jaco von Wiellig, spunea că unul din managerii de la Rolex lucrează part-time pentru școală și predă principii de management. Iar două fraze mai târziu povestește cum echipele de studenți primesc proiecte de genul “deschiderea unui nou magazin Omega” sau “lansarea unui nou ceas Omega”. Toate bune și frumoase, ați spune, doar că susținerea proiectelor se face, timp de o oră, cu managementul Omega prezent, care, alături de profesorii școlii, evaluează proiectele. Sau cum directorul John Paul (unul din cei mai importanți jucători din piața de concierge) vine și ține cursuri de profil studenților IHTTI.

Când spun că oamenii duc practica la un nivel total neobișnuit, să știți că nu exagerez deloc. Studenții anului I urmează un curs de food&beverages, desfășurat în colaboare cu Wine and Spirits Education Trust. La sfârșitul lui, studenții obțin atestatul de sommelier nivel 1. Iar în anul II sau III, dacă plătesc  taxă de 300 de euro (în mod normal e mai mare, dar studenții lor au preț preferențial) și susțin un al doilea examen, ei pot obține și nivelul 2. Practic, deja au un job asigurat, din câte am înțeles de la Lilla (o băimăreancă anul III), foarte mulți sommelieri își practică meseria având certificatul de nivel II.

Unde ajung să lucreze absolvenții lor? Majoritatea în industria hotelieră, evident, dar nu numai. Tesla are într-o poziție importantă un absolvent IHTTI (recunosc că nu am reținut exact, mea culpa), instituții financiare din Elveția la fel. Tot dl. Von Wiellig povestea, amuzat, cum unul din studenții săi a fost angajat de Singapore Airlines și lipsea uneori de la ore pentru că avea…board meetings. Cum ar fi să îi pui absențe directorului unui posibil angajator, nu?

Dacă vă interesează subiectul, pe 25 noiembrie în Bucuresti (Hotel Novotel) si 26 noiembrie la Craiova (Ramada Plaza Hotel) au loc două întâlniri cu Tarek Kouatly, reprezentant al Swiss Education Group, cu care puteți discuta despre posibilitatea de a studia la una din instituțiile din grup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *