toamnă parklake independența

Toamnă cu drumuri și concerte

workshop învățare continuă

Învățare continuă

03/11/2018 Comments (2) Noutati

Independența e grea

Ce voiam să vă spun, s-a mai spus, dar simt că niciodată nu e suficient. Nu mai așteptați să moară artiștii pe care îi iubiți pentru a-i lăuda, asculta, vedea live. De câte ori moare câte un coleg de breaslă, mi se inundă timeline-ul de adjective și laude “ce om minunat!”, “ce artist mare!” “geniul sau creator!”. Cât a fost viu, a cântat cât a putut el de bine, de multe ori cu 15-20 de oameni. Independența e a naibii de grea, uneori îți vine să renunți. 

În aceeași zi cu mine, trebuia să mai fie un concert la Craiova, din păcate, colegii mei au fost mai puțin norocosi, fiind nevoiți să anuleze/mute concertul din locul inițial. Eu trebuie să le mulțumesc încă o dată prietenilor din blogosfera craioveană, prezenți în număr mare la concert, pentru susținerea și dragostea lor necondiționată. Unii au lăsat copiii acasă (mulțumesc, Andra, că l-ai lăsat pe Luci să vină la concert! mulțumesc, Sergiu și Mihaela, că ați venit!), alții și-au adus prietenii, ceea ce a dus la o seară tare simpatică (pe scenă așa s-a văzut). Toate concertele din Craiova au fost realizate cu ajutorul lor – Luci, Daniel, Sergiu, Damian. Mulțumesc, Paul, pentru găzduirea la Irish Way Pub și platoașul irlandez (hihihi!).

toamnă parklake independențaCu excepția artiștilor din linia 1, e tot mai greu să cânți în România, deși pentru folk ar trebui să fie mai simplu ca pentru alte genuri. Dacă nu ai un grup de fani care să coaguleze în jurul lor și alți oameni, te duci la noroc, te duci să încerci marea cu degetul. Uneori îți iese, alteori nu. Media oamenilor este de 40-50. E drept, nici noi nu înțelegem că e greșit să cânți de 3 ori într-o lună în același oraș, că fiecare din noi poate pune umărul și tot așa. Dar asta e altă discuție. Trebuie să recunosc că noi, artiștii, avem mai multă nevoie de cluburi decât au cluburile nevoie de concertele de folk. Și nu trebuie să uităm niciodată că un club nu e casă de cultură, ci un business. Sigur că mi-aș dori să cânt numai în teatre, în case de cultură și în biblioteci, dar nu mă sună nimeni din cei ce le conduc cu oferta să îmi plătească un onorariu minim și cheltuielile. Astfel că trebuie să mă descurc altfel, independența vine cu un preț.

Realitatea este că, după ce mori, te doare la bască de adjectivele din primul paragraf, în cel mai bun caz, stai cu o halbă de bere în față și joci babaroase cu îngerii. În cel mai rău caz, berea e caldă.

Următoarele concerte:

 • Joi, 8 noiembrie – ParkLake Shopping Center, București;
 • Sâmbătă, 10 noiembrie – Leu’ de Aur, Zlatna;
 • Joi, 22 noiembrie – Hammer’s Pub, Brăila;
 • Miercuri, 28 noiembrie – București, TBA;
 • Joi, 29 noiembrie – Guitar’s Pub, Târgu Jiu;
 • Sâmbătă, 1 decembrie – Eșelnița.

2 Responses to Independența e grea

 1. Natural says:

  Trage tare, sa faci 100 pana-n Centenar. A propos, ai adunat vreodata toate concertele sa vezi cu cate cifre esti?

 2. Make says:

  @Natural nu prea le am eu pe-astea cu statistica :)) Dar oricum, anul acesta am avut cele mai multe concerte ever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *