concerte vară #ALCHI1000

ALCHI1000

septembrie

Septembrie la drum

19/07/2018 Comments (1) Noutati

InformART: din nou la muncă

M-am întrebat de câteva zeci de ori dacă, după experiența anului trecut, mai am nervii și energia 1) să aplic pentru proiect și, dacă îl câștigăm, 2) să îl implementăm. Așa cum povesteam în articolul – concluzie al proiectului din 2017, nu a fost deloc simplu. Dar am zis că merită să încerc să văd dacă am învățat ceva din experiența lui 2017, dacă putem optimiza lucrurile, dacă putem transforma concluziile de ieri în premizele de azi.

Când i-am rugat să definească termenul muzică folk, liceenii îl atribuiau mai curând muzicii populare (în engleză, folk music = muzică populară). Aveau probleme cand trebuiau să numească artiști și piese folk, chiar dacă atunci când le aud, le recunosc. Deși recunosc piesele consacrate ale muzicii folk, nu le asociază cu autorii lor (de ex. Vali Sterian – Amintire cu haiduci). Mai mult, cunosc foarte puțini artiști din zona muzicii folk, pentru că, evident, foarte puțini din aceștia ajung la ei. Nu în ultimul rând, elevii de liceu din anii terminali au deja gusturile muzicale formate, datorită accesului la resurse online, de aceea procesul de educație muzicală ar trebui să pornească de la vârste mai fragede.

Acesta fiind punctul de plecare, am zis că trebuie să mergem mai jos cu educația publicului tânăr și așa s-a născut Dirigenția pe note, activitate în care vom merge la orele de dirigenție (clasele 5-8) tocmai pentru a-i familiariza cu poezia cântată, cu chitara, cu muzica cu mesaj. Vom continua competițiile pentru liceenii din sectorul 3 și, deși am redus numărul de evenimente de la 6 la 4, există o îmbunătățire majoră. Dacă anul trecut doar liceeni din 5 instituții au putut să se manifeste, anul acesta vom da șanse liceenilor din toate cele 14 licee din sectorul 3. Aici ne puteți ajuta și îi puteți ajuta recomandându-ne școli generale din sectorul 3 care ar fi interesate și tineri liceeni dornici de afirmare, dornici să cânte.

proiect dacă mâine InformART jobenNu am renunțat nici la spectacolele de seară, pentru că știți deja ideea mea că folkul nu are cum să fie recepționat cum trebuie dacă nu se întâmplă într-un spațiu adecvat, ci printre sticle și halbe. Pentru că vreau să experimentăm și în acest an, nu să rămânem blocați în aceleași concerte de club. Și chiar de va trebui ca împreună cu Teddy Tudoroiu să ne spargem capul să găsim o sală de spectacole, o vom face, pentru că doar așa putem progresa și doar așa ne putem asigura, nouă și publicului, confortul necesar.

Workshopul de industrie muzicală pentru tineri muzicieni realizat în cadrul aceluiași proiect din 2017 a evidențiat necesitatea mai multor întâlniri cu profesioniști din domeniu (radiouri, producători muzicali, ingineri de sunet), care să le ofere informațiile și know-how-ul necesare unei cariere de succes în muzică. Tocmai de aceea îl vom organiza și în 2018 exact cu astfel de invitați.

InformART – educație culturală informală pentru publicul de mâine este un proiect finanțat de Primăria Sectorului 3 și implementat de Asociația Folkul Acasă În Realitate.

One Response to InformART: din nou la muncă

  1. A.S. says:

    Felicitari pentru tot ceea ce faci in muzica folk!
    Sa nu renunti niciodata, la nicio idee, oricat de mica ar fi ea, legata de muzica. #sepoate! #bravomarius! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *