Filmul Românesc la Lisabona

Salvați berea!

23/11/2014 Comments (0) Blog

Integrala Radu Jude la Lisabona

Credit foto: Theo Stancu – Film Menu

"Cred că oamenii sunt într-un fel nişte performeri; îţi pui o mască atunci când ieşi în public – fie că vrei, fie că nu vrei." Radu Jude, într-un interviu pentru Film Menu

Așa cum spuneam într-unul din articolele precedente scrise de la Lisabona, Festivalul de Film Românesc din capitala Portugaliei prezintă o integrală Radu Jude, mai precis cele 8 scurt-metraje și lung-metraje realizate de acesta. Am reușit să văd 6 din cele 8 filme, în cazul filmului Lampa cu căciulă fiind vorba de o revedere. Am remarcat  o preferință a lui Radu Jude pentru actori precum Gabriel Spahiu sau Șerban Pavlu, există o chimie aparte a regizorului în relația cei doi, ei fiind prezenți în majoritatea filmelor sale (în roluri mai mari sau mai mici).

În filmele lui Radu Jude cu greu vei identifica un personaj pozitiv, ci mai degrabă victime – ale celor din jur, ale conjuncturilor, ale societății. În O umbră de norpreotul Florin Florescu pare să fie o excepție, în relația cu familia muribundei el fiind o victimă. Dar remarcile sale, în două situații, sunt edificatoare pentru caracterul personajului:

  • vorbind cu Cornel (interpretat de Șerban Pavlu), îi spune puteam să îți dau și eu o firmă de pompe funebre…unii serioși (e știut faptul că mulți preoți colaborează cu astfel de firme, având comision de la fiecare “lucrare”);
  • vorbind la telefon (probabil cu soția), îi spune interlocutorului să mintă ceva pentru a explica absența (Să nu minți e una din cele 10 porunci).

Radu Jude își “demască” personajele indirect (apropo de ce spunea într-un interviu), prin situațiile în care îi pune. În Cea mai frumoasă fată din lume, discuția între fiică și mamă legată de mașină deconspiră probleme mult mai mari ale familiei (adulterul tatălui). În Trece și prin perete, conversația telefonică a micuței lăsate în grija bunicului dezvăluie problemele cu alcoolul ale bătrânului ce trebuie să aibă grijă de cea mică.

Dacă ar exista #selfie-uri în cinematografie, atunci Film pentru prieteni ar fi un astfel de film. Pentru că 3/4 din film este un monolog al unui profesor de geografie pentru care toate merg pe dos: a fost dat afară din școală, a divorțat, a fost părăsit de prieteni și ignorat de propriul fiu. De fapt, este un om pe care schimbările din societate l-au izolat complet, iar înregistrarea cu rol testamentar (undeva la limita dintre patetic și tragic) este doar strigătul disperării sale, spune tot ce are pe suflet, dar cerșind puțină atenție în ultimele momente de viață. Și, ca să pună capac, nici sinuciderea nu îi reușește…

Și pentru că am descoperit că există online unul din scurt-metrajele sale, O umbra de nor (scurt metraj, 2013), vă invit să îl urmăriți.

Lista filmelor lui Radu Jude prezentate la Lisabona

  • Trece și prin perete (2014);
  • Cea mai fericită fată din lume (2009);
  • Alexandra (2007);
  • Toată lumea din familia noastră (2012);
  • Dimineața (2007);
  • Lampa cu căciulă (2006);
  • Film pentru prieteni (2011);
  • O umbră de nor (2013).

Festivalul de Film Românesc este organizat de Institutul Cultural Român Lisabona, în colaborare cu Asociația Culturală IndieLisboa și Fundația CulturGest.

P.S: Vă recomand un interviu realizat de revista de specialitate Film Menu în 2013 cu regizorul – click aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *