Eivør

Eivør din nou la București

John McLaughlin Bucuresti

John McLaughlin

30/11/2018 Comments (0) Blog

Ioan Bocșa – colinde la Ateneu

E decembrie, e luna colindelor, dar după atâția ani, cumva pentru foarte mulți colinde înseamnă Ștefan Hrușcă. Și chiar dacă folkiștii au avut o contribuție importantă la promovarea acestor piese de sorginte populară și religioasă (da, colindele sunt, la bază, cântece religioase – gândiți-vă la O, ce veste minunată! sau Deschide, ușa, creștine!), mi se pare că știm totuși prea puțin despre această componentă importantă a culturii noastre.

Există niște oameni – colegi de-ai mei, universitari, cercetători, știți modelul – care chiar studiază acest fenomen la modul științific. Era suficient argument pentru mine să devin curios, apoi am văzut cine implementează proiectul. Când eram copil, existau 3 voci masculine de referință în muzica populară – Nicolae Furdui Iancu, Drăgan Muntean și Ioan Bocșa. Acesta din urmă, am aflat recent, este profesor universitar și timp de 25 de ani, alături de echipa sa, a cules elemente de folclor din județele Alba, Hunedoara și Sălaj (peste 3500 de producții muzicale folclorice), care prin proiectul Restitutio – Colinda transilvană printre veacuri, a dus la alcătuirea unei fonoteci digitale.

De asemenea, împreună cu prof. univ. dr. Ileana Szenik, au analizat, sistematizat și editat aceste elemente de patrimoniu tradițional imaterial, cea mai importantă lucrare fiind Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical, în două volume plus DVD documentar, care cuprinde peste 7500 de colinde.

Proiectul se încheie printr-un concert la Ateneul Român din capitală, ce va avea loc în seara zilei de 5 decembrie 2018, susțint de Ansamblul de Muzică Tradițională Românescă ”Icoane”, coordonat chiar de Ioan Bocșa. Invitat în spectacol este Corul de cameră PRELUDIU, condus de către maestru dirijor Voicu Enăchescu (un alt nume de referință pentru muzica românească).

Prin proiectul nostru ne dorim nu doar să aducem la lumină valori culturale românești străvechi ci și să pregătim un viitor onest raportat la propria istorie (Ioan Bocșa)

Proiectul ”Restitutio – Colinda transilvană printre veacuri” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Național de aniversare a Centenarului României, și implementat de Fundația Culturală TERRARMONIA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *