Ai grija de dantura

Ai grija de dantura ta

Viata mea fara scoala

13/03/2013 Comments (6) Blog

Irlanda la Bucuresti de St. Patrick

Am calatorit un pic la viata mea, exclusiv in Europa. Sunt putine tari pe care inca nu le-am vizitat si chiar mai putine culturi cu care nu am interactionat. Sunt foarte multe locuri care m-au impresionat, sunt locuri unde m-am simtit bine si unde m-as intoarce oricand cu placere, consider ca fiecare tara are locuri si elemente “de aratat” vizitatorilor. Dar a fost o singura data cand am simtit ca exista o tara in care as putea sa traiesc cu usurinta. Poate oamenii calzi, poate muzica atat de prezenta, poate patriotismul oamenilor, mandria nationala, oriunde s-ar afla.

Irlanda – o tara a simbolurilor

Da, vorbeam de Irlanda in randurile de mai sus. O tara plina de simboluri si o natiune extrem de puternica in granite sau in diaspora. Sunt atatea simboluri [link] pe care le asociez cu Irlanda incat nici nu stiu cu ce sa incep. The harp – instrument ce apare mentionat inca din secolul VIII scrise de calugarii benedictini, The Shamrock – celebrul trifoi aducator de noroc, faimosii leprechauns – spiridusii imbracati in verde si care stau la capatul curcubeelor cu o galeata cu aur. Pentru ca muzica este un element definitoriu pentru Irlanda (inclin sa cred ca toata lumea canta in aceasta tara), o sa va spun ca Irish fiddle este identic cu o vioara, dar modul de a canta este diferit [link]. Si nu pot vorbi de muzica fara a-i enumera pe U2, Sinnead O’Connor, The Corrs, Enya, Thin Lizzy sau The Dubliners. Apropos de ultimii, va invit sa cititi mai departe articolul in ritmul uneia din cele mai cunoscute piese irlandeze, Whiskey in the jar.

Irlanda - Guiness FactoryDaca tot am vorbit de whiskey, va spun ca nici nu trebuie sa consumi alcool prea mult ca sa iti vina rapid in minte cateva din marcile irlandeze faimoase: Guinness (foto dreapta – fabrica din Dublin), Kilkenny (pentru bere), Jameson, Tullamore Dew (whiskey). Si pentru ca toate acestea trebuiau sa isi gaseasca o gazda comuna peste tot in lume, asa a aparut notiunea de Irish Pub. Si ca sa nu inchei lista despre Irlanda si simbolurile ei cu baruri si bauturi, ii voi mentiona pe cativa din cei mai cunoscuti scriitori irlandezi – Oscar Wilde, Jonathan Swift, James Joyce, Samuel Beckett, WB Yeats si “parintele” lui Dracula, Bram Stoker.

Si mai e ceva, peste care nu pot sa trec, o istorie ce explica in mare parte prima fraza, aceea cand spuneam ca as fi ramas in Irlanda. In ultima seara petrecuta in Dublin, am mers intr-un pub cu program artistic (muzica si dans traditional). Dupa terminarea programului “pentru turisti”, am ramas alaturi de trupa si de localnici la o bere. Dupa nici o ora, luam chitara unuia din componentii band-ului si cantam alaturi de ceilalti doua piese. Cand am terminat, oamenii din pub au venit sa ciocneasca cu mine, ca si cum ma cunosteau de ani buni, ceea ce l-a facut pe Gerry, gazda noastra, sa imi spuna “you belong here, people adopted you instantly!”. Si daca nu vi se pare un argument suficient sa ii iubesc pe acei oameni, undeva pe la 1 a.m., toata lumea s-a ridicat in picioare si a cantat alaturi de trupa imnul Irlandei. Se cutremura intreaga locatie de vocile puternice si pasionale, erau oameni cu lacrimi in ochi. Nu am acel moment imortalizat, dar am unul cel putin la fel de emotionant si care are, cumva, legatura si cu mine.

St. Patrick Festival la Bucuresti

St. Patrick este un alt simbol al Irlandei, fiind unul din protectorii insulei si supranumit Apostolul Irlandei [link]. St. Patrick (sarbatorit pe 17 martie) este sarbatoarea nationala a Irlandei, iar cu aceasta ocazie au loc manifestari spectaculoase in Irlanda si in intreaga lume.

Intre 15 si 19 martie 2013, Ambasada Irlandei va aduce o bucata din spiritul irlandez la Bucuresti, in ceea ce au numit Festivalul St. Patrick’s Day. Din programul festivalului nu vor lipsi concertele (nu trebuie sa ratati Córas, Vyvienne Long, Aoife Dermody, U2 Zen Garden – cea mai cunoscuta trupa tribute U2, Blackbeers – cea mai cunoscuta trupa romaneasca de  muzica irlandeza, trupa de dans irlandez The Irish Way), Parada de St.Patrick’s Day (de pe Calea Victoriei până în Centrul Vechi, la intersecția străzilor Lipscani și Carada), Irish Music & Dance Gala. Un articol detaliat despre cum a aparut parada de St. Patrick gasiti la Vlad.

Eu leprechaun

Exista si o serie de evenimente conexe, cum ar fi lansarea noului disc Blackbeers, proiectia filmului Shadow Dancer la Cinema Elvira Popescu sau petrecerea cu specific irlandez la Hotel of Ice- Bâlea Lac.

Vorbeam de leprechaun? Va saluta unul, din Dublin, cu dragoste!

6 Responses to Irlanda la Bucuresti de St. Patrick

 1. newparts says:

  Felicitari domnu’ foarte fain articolul si poza cu tine de exceptie !!!

 2. Make says:

  @Iuliu multumesc, vizita la Dublin a ajutat foarte mult 🙂

 3. […] și CD-uri St Patrick`s Day cu muzică Irlandeză.): Marius Matache, care a participat cu acest […]

 4. newparts says:

  Ma bucur ca ai reusit sa vizitezi Irlanda…. eu inca nu am reusit dar poate in viitor o sa am ocazia 🙂
  Oricum merita macar 1 data-n viata sa calci pe pamant irlandez si sa traiesti in stil irlandez cateva zile…

 5. Make says:

  @newparts merita din toata inima 🙂

 6. psi says:

  felicitări! un articol pe gustul meu şi, din fericire şi al juriului!
  aşteptăm impresii de la fevstival!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *