In program la Toamnă la Voroneț

Declaratie de dragoste

17/10/2013 Comments (4) Blog

Istoria Mediasului radiofonic

De cand cu albumul HOINAR prin Piața Matache, dar și înainte, cu albumul colectiv Folk din pana mea! am înțeles o chestie: singura șansă a folkului sunt posturile de radio publice (tot ce înseamnă SRR – RR Actualități, RR Cultural, BucureștiFM, RR Internațional, Radio Craiova, Radio Sighet etc.) și cele private locale, care fie mai au câte o emisiune de folk sau pur și simplu nu au făcut rabat de la a difuza muzica din toate genurile. Și la toate radiourile unde am cunoscut pe cineva sau am avut un contact, am trimis câte un disc.

Marius si ChinezuPe Mircea Hodârnău l-am cunoscut de la prima noastră vizită la Mediaș. Apoi, cam de câte ori am ajuns pe acolo, ne-am intersectat, fie pentru o emisiune cu cântat sau pentru festivalul de folk, fie pentru o cafea sau un fotbal, ba chiar am petrecut și ultimul revelion împreună (neplanificat, așa s-a potrivit). E unul din oamenii care continuă să producă un conținut de calitate fie că vorbim de emisiunea de la Radio Ring sau de blogul său personal, probabil cea mai cuprinzătoare sursă de informații despre Mediaș și împrejurimi.

Când ne-am întâlnit la începutul acestei luni la Cluj, la Social Media Summit, Mircea ne-a făcut cadou mie și lui Cristi cea mai nouă realizare a sa, volumul coordonat de el și intitulat Mediașul radiofonic – 1950 – 2013. Cel mai bine descrie cartea omul care a realizat prefața volumului ce prezintă istoria a mai bine de 6 decenii de radiojurnalism pe malul Târnavei Mari, Conf. univ. dr. Răduț Bîlbîie, vicepresedinte al Asociației Române de Istorie a Presei (ARIP).

“Cartea își are originile în paginile disertației, demonstrând seriozitatea cu care autorul s-a aplecat asupra temei, îmbogățind documentarea în arhiva cu mărturii revelatorii despre stațiile de radioficare și de radioamplificare, ca instrumente de informare și propagandă, dar și ca vectori diseminatori de cultură și divertisment. Pentru cei ce vor studia istoria presei transilvane, vor fi prețioase informațiile strânse de Mircea Hodârnau despre primele posturi de radio de după 1990, dar și mărturiile jurnalistice de la cei ce s-au dăruit anilor de început”.

Afis lansare MH radio

Dacă mă întrebați pe mine, a fost vorba de o muncă titanică, pentru care Mircea a umblat inclusiv prin alte țări (Germania, Italia, Canada, SUA, Spania) pentru a da de urma realizatorilor de emisiuni la cele două posturi de radio locale din Mediaș, care s-au adăugat cercetărilor în arhiva primăriei Mediaș.

Lansarea cărții va avea loc sâmbătă, 19 octombrie 2013, la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu începând cu orele 14:00. Volumul a apărut în colecția BIBLIOTECA MVSEI MEDIENSIS a Muzeului Municipal Mediaș și a fost editat împreună cu Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș, Asociația Culturală “Mediașul Nostru” și Ippon Med.

4 Responses to Istoria Mediasului radiofonic

  1. Multumesc prietene pentru promovare si te astept la Medias sau Sibiu sa ne incanti din nou cu piesele tale.

  2. Vali Crintea says:

    a avut o idee buna. chiar nu stiu daca mai exista o carte cu tema aceasta !

  3. Make says:

    @Vali e bine sa ramana acolo, pentru vesnicia radioului 🙂

  4. […] cu Make la Cluj-Napoca, la SMS, povesteam de ale noastre, când vine Mircea la noi şi ne întinde câte o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *