A fost odata Steaua…

#echipabloggerilor la Cupa Agentiilor la fotbal Bergenbier

25/05/2010 Comments (9) Blog

Iubire vs. Religie

Se pare ca prin #DreamTeamRO bantuie dilemele religioase (Chinezu interogheaza lumea, in stilul sau caracteristic, daca si cat de des merg la biserica).

Pentru ca in week-end-ul ce tocmai a trecut am avut o functie importanta, aceea de nash, vin si va intreb: in cazul in care cei doi miri nu sunt de aceeasi religie, este acest fapt un impediment in calea relatiei lor? Este corect sa i se ceara unuia din ei sa renunte la religia sa si sa o imbratiseze pe cea a partenerului/partenerei? Si chiar crede biserica “primitoare” ca “noul venit” va fi un slujitor infocat al religiei dobandite, pana la urma, prin casatorie?

Nu cumva institutia Biserica trebuie sa evolueze si ea, fara ca asta sa insemne renuntarea la valorile traditionale.

9 Responses to Iubire vs. Religie

 1. necenzurat says:

  oarecum la asta ma gandeam si eu

 2. Claudiu says:

  Eu cu Alina nu suntem de aceeasi religie. Ne-am cununat mixt. Uite ca se poate 🙂

 3. Irina Ursu says:

  E destul de dificila o casnicie intre doua persoane care au religii diferite. Eu vin din acest mediu si recunosc ca au existat unele probleme care au incercat sa fie depasite. Poate nu e neaparat vorba ca trece unul sau altul la religia celuilalt, pentru ca se poate incheia casatoria doar la starea civila. Dar daca cele doua persoane nu sunt constiente vor aparea probleme pe parcurs cum ar fi educatia copilului. Deorece religia este in noi si cand esti parinte instinctiv iti doresti sa ii impartasesti si acele valori religioase in care tu crezi. Atunci cand e vorba de o casatorie intre doua persoane cu religii diferite este nevoie de multa intelegere, iar elesa fie dispuse sa inteleaga. Altfel nu merge.

 4. make says:

  @Claudiu – apropos de se poate: in biserica ortodoxa e voie sa iei spaga, iti permiti Maseratti, dar nu se accepta decat cu mare greutate o casatorie mixta.
  @Irina – mie mi se pare ca BUN si RAU nu difera de la o religie la alta, iar atat timp cat nici unul din cei doi nu e dominat de fanatism religios, casnicia lor este posibila.

 5. colaholicu says:

  am auzit de cazuri in care cei 2 aveau convingeri religioase diferite si aveau certuri dese pe aceasta tema.. just sayin’

 6. desi suntem amandoi botezati in religia ortodoxa, am vrut sa botezam copilul la reformati, iar preotul (maghiar, de altfel) nu doar ca a acceptat fara sa ne ceara ceva, ci a acceptat chiar sa faca ritualul in limba romana… 🙂

 7. […] This post was mentioned on Twitter by Cristian China Birta, Nicu and Claudiu Ciobanu, Marius Matache. Marius Matache said: Iubire vs. Religie – http://bit.ly/bXOQyc […]

 8. Claudiu says:

  Make, am facut cununia mixta in Biserica Catolica, unde a venit un preot ortodox. Invers nu mergea…

 9. Sunt aspecte pragmatice in legatura cu casatoriile intre oameni de confesiuni diferite care pun presiune pe cuplul nou format.
  De exemplu: in care confesiune vor boteza copilul. Uneori chestiunea e mai importanta pentru rude decat pentru cuplu, dar se lasa cu discutii interminabile.
  Daca e vorba de doua religii diferite, ex. crestin si musulman, problema e chiar mai spinoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *