2% Salvați Copiii

2% și 5 sugestii

Pasărea Măiastră și Culorile României

30/01/2017 Comments (0) Blog

Jazz Nouveau în Club Control

A trecut aproape o lună din 2017 și nu v-am povestit nimic din zona jazzului. Și cum anul trecut am scris constant despre acest gen muzical, am zis că trebuie musai să remediem. Doar că, asemeni folkului, jazzul are și el parte de o mulțime de experimente la interfața cu alte genuri muzicale (rock, world music etc.), iar dacă sunteți interesați de ce rezultă din suprapunerea a două sau mai multe genuri, vă invit să urmăriți seria de spectacole Jazz Nouveau, rezultat al colaborării dintre TwinArts și Club Control din București.

Chiar azi, 30 ianuarie, aveți ocazia să vdeți proiectul Erik Friedlander’s Oscalypso. Autorul său nu doar că a prestat corespunzător pentru artiști ca Alanis Morissette sau Courtney Love, ci are și o bogată activitate discografică individuală (25 de albume, zice wikipedia), ultimul dintre ele urmând a fi prezentat la București. Albumul a fost primit foarte bine de critica muzicală, care a folosit expresii de tipul supremely satisfying album (Stereophile), gorgeous melodies, lush harmonies and captivating rhythms (All About Jazz), iar Jazz Times îl numea pe Erik Friedlander un violoncelist ce nu ia prizonieri.

jazz nouveau erik friedlander

Bugge Wesseltoft’s New Conception Of Jazz e un amestec de jazz și muzică electronică și poate fi văzut la București pe 6 februarie. Pianistul Bugge Wesseltoft are la activ colaborări cu Jan Garbarek sau Dhafer Youssef.

Pe pianistul Nitai Hershkovits l-am văzut deja live la București, alături de Avishai Cohen, unul din concertele mele favorite văzute în ultimii ani (dovadă că am fost de două ori să îl văd). De altfel, el are numeroase colaborări cu nume mari din jazz și aș meționa aici pe Kurt Rosenwinkel sau Mark Guiliana. Pe 20 februarie el vine în România ca Nitai Hershkovits Trio.

Dans Dans sunt trei belgieni – Bert Dockx – chitară, Frederic Jacques – bas și Steven Cassiers – percuții – cu chef de cântat și plini de talent, dovadă recitalul de la North Sea Jazz Festival din 2016. Grupul, fondat în 2012, are deja 4 albume la activ. Întrebat despre stilul trupei pe care o conduce, Bert Dockx a spus “nu e jazz, dar nu e nici rock și în mod cert nu e jazz rock!” sursa, așa că ori vă mulțumiți cu jazz nouveau, ori optati pentru Alternative/Indie. Sau găsiți altceva, ascultând TV Dreams sau mergând să îi vedeți live pe 13 martie.

Pe Bill Laurance îl știți din Snarky Puppy, pe care i-ați putut vedea la București în 2013 și alături de care a câștigat două premii Grammy (2014 și 2015). Numele său este legat și de artiști ca Morcheeba, David Crosby, Salif Keita sau Bobby McFerrin. Formula de concert din Club Control va fi Bill Laurance – clape, Felix Higginbottom – percuții, Chris Hyson – bas, Joshua Blackmore –tobe. Concertul are loc pe 27 martie.

Elias Nardi Group feat. Daniele Di Bonaventura

Pana la Paolo Fresu, văzut la Sala Radio, habar nu aveam că există jazz în Italia (exagerez, evident!). Elias Nardi este un muzician interesant, ce a început cu muzica clasică și contrabasul, apoi s-a dedicat oud-ului și compunând constant muzică de teatru. La București va evolua pe 3 aprilie alături de Daniele Di Bonaventura (bandoneon, și el colaborator al lui Fresu), Ares Tavolazzi (bass) și invitata specială Nazanin Piri-Niri (flaut, keyboards). Vă propun în avans SiS, de pe albumul Orangetree, dar în variantă live.

Dacă ma apuc să menționez proiectele în care Marc Ribot a colaborat cu nume mari din muzică, ne apucă 8 mai, data concertului de la București. Pentru amorul artei, să spunem totuși de Tom Waits, Robert Plant, Elvis Costello, Iggy Pop, Elton John, David Sylvian, Diana Krall, Norah Jones, The Black Keys sau Mike Patton (Faith No More). Flexibil ca stil și virtuos în interpretare, chitaristul american are și peste 20 de albume de autor, dar și muzică de film pentru 5 pelicule.

Pe 22 mai, este rândul Rotem Sivan Trio să vă dea întâlnire în Club Control din capitală, în cadrul serilor Jazz Nouveau. Născut în Ierusalim, chitaristul Rotem Sivan debutează discografic în 2013, cu Enchanted sun, unul foarte apreciat de critica muzicală de profil. La București vine ca parte a turneului de promovare a albumului Antidote, ce urmează să apară în luna aprilie. Formula scenică îi mai include pe Haggai Cohen Milo – bas și Nathan Elman-Bell – tobe. Azi vă propun Angel eyes.

Jazz Nouveau – detalii administrative

Concertele din seria Jazz Nouveau încep la ora 20:00, accesul publicului în Club Control se face începând cu ora 19:30. Biletele sunt disponibile pe EventBook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *