Festivalul Internațional de Teatru Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2015

meritocrație

Meritocrație parlamentară

17/06/2015 Comments (0) Blog

JAZZ™ 2015 – recitaluri

Ca în fiecare an, Festivalul Internațional JAZZ™ 2015 oferă o serie de recitaluri importante în cele 3 zile de festival din Piața Operei din Timișoara. Mă bucur că, în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Timișoara reușește să aducă pe 3, 4 și 5 iulie nume importante ale jazzului mondial. Și cum, într-un fel sau altul, noi am fost prezenți la primele două ediții, e o datorie de onoare să vă prezentăm și recitalurile ediției din acest an.

Fiecare seară de festival include trei recitaluri: un artist român (ora 20:00), un recital intermediar (ora 21:00) și un cap de afiș (ora 22:30). Recitalurile intermediare vor fi susținute de Aufgang (vineri, 3 iulie), The Ruff Pack (sâmbătă, 4 iulie) și Guillaume Perret + The Electric Epic (duminică, 5 zile). Intrarea este liberă în toate cele trei zile de festival.

Capete de afiș la JAZZ™ 2015

Marcus Miller - Paris december 2011

Marcus Miller e un basist legendar, cu o activitate extrem de fructuoasă, atât ca muzician, cât și ca producător și compozitor, colaborând cu o listă impresionantă de artiști. Compune majoritatea pieselor de pe albumul Tutu al lui Miles Davis,  și este coautor al unor piese cântate de Luther Vandross, ca It’s Over Now, For You to Love sau Power of Love, acesta din urmă câștigând premiul Grammy pentru Best R&B Song în 1992. Albumul său instrumental, M2, apărut în 2001, câștigă de asemenea un premiu Grammy pentru Best Contemporary Jazz Album. Colaborează ca muzician de studio cu artiști precum Michael Jackson, Herbie Hancock, Mariah Carey, Frank Sinatra, George Benson, Aretha Franklin, sau Elton John. În luna martie a acestui an a lansat albumul Afrodeezia. La JAZZ™ 2015 el va concerta pe 3 iulie, începând cu ora 22:30.

Cariera lui Liv Warfield este puternic legată de Prince, prin New Power Generation, grupul de acompaniament al artistului, acesta fiind și producătorul executiv al albumului The Unexpected, lansat de Liv în 2014. Turneul ei european demarează la Timișoara și include festivaluri precum cele de la Montreux (Elveția), Pori (Finlanda), Batumi (Georgia) sau Nisa (Franța). Concertul Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz la Timișoara are loc sâmbătă, 4 iulie.

Recitalul care va încheia  JAZZ™ 2015 îi revine unei voci feminine de excepție: Diane Reeves. Cu o activitate prodigioasă, ce numără 20 de albume lansate în mai bine de 3 decenii de carieră și 5 premii Grammy câștigate, toate pentru Best Jazz Vocal Performance pe albumele In the Moment – Live In Concert (2001), The Calling: Celebrating Sarah Vaughan (2002), A Little Moonlight (2003), Good Night, and Good Luck (soundtrack, 2006) și Beautiful Life (2015). Pe Diane Reeves o puteți asculta în centrul Timișoarei duminică, 5 iulie.

Artiști români la JAZZ™ 2015

Dacă anul trecut deschiderea serilor se făcea cu artiști timișoreni, anul acesta festivalul păstrează tradiția, dar o extinde la nivelul României. Astfel, cele trei seri de festival vor fi deschise, în ordine, de Brum, Ana-Cristina Leonte Quintet și Exit Oz. Primii care urcă pe scenă sunt cei de la Brum, al căror palmares include câteva opening act-uri pentru Pink Martini sau Sofa Surfers, dar și o nominalizare la Best Electro în 2014 în Revista Sunete.

Pe Ana-Cristina Leonte o știu de când era “puștoaica cu vioara” din trupa suceveană de folk-rock Odyssey. Apoi am regăsit-o în proiectul vocal Jazzappella, unde făcea o treabă extraordinară alturi de mult mai experimentații săi colegi Zoltan Andras sau Bogdan Tudor. Apoi m-am bucurat sincer pentru proiectul solo, ce a dus la albumul Secret lover (o cronică a albumului o găsiți aici)Cvintetul în care va evolua pe 4 iulie la JAZZ™ 2015 îi include pe Albert Tajti (pian, pe care l-am cunoscut la Alba Jazz 2014, la masterclass-ul de voce realizat de Ozana Barabancea), Alex Munte (saxofon), Michael Acker (bas) și Tavi Scurtu (tobe).

Exit Oz vor avea misiunea să reprezinte comunitatea de jazz timișoreană pe scena JAZZ™ 2015, ei urmând să deschidă seara de gală a festivalului, duminică, 5 iulie. Proiect de jazz contemporan, materializat în abumul de debut intitulat Împământenit, Exit Oz s-a cristalizat în jurul lui Alexandru Iovan, având ca temă centrală relaţia de dragoste şi ură faţă de originile compozitorului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *