Pont D'Avignon Provence anul blogosferic 2019

Anul blogosferic 2019

13/02/2020 Comments (0) Blog

Herbie Hancock la JazzTM 2020

Anunțul zilei de miercuri a fost prezența lui Herbie Hancock la ediția din 2020 a festivalului JazzTM. Artistul care în primăvara acestui an va împlini 80 de ani e unul din cei mai mari pianiști de jazz care au ajuns vreodată în România și credeți-mă că în cazul de față nu se aplică treaba cu “lasă, bă, a venit acum, la bătrânețe, când nu îl mai bagă în seamă prin alte părți”. Așa că am lăsat toate treburile la care lucram pentru a vă da și eu știrea și câteva informații despre eveniment.

Vorbim de un artist cu 14 premii Grammy (cel mai recent în 2011, pentru Best Improvised Jazz Solo și Best Pop Collaboration w/ Vocals, pentru The Imagine Project), doctor Honoris Causa al celor mai reputate instituții de muzică din lume (Berklee și Julliard, de ex.) și un premiu Oscar pentru Best Original Score, la ediția cu numărul 59 a premiilor Academiei Americane de Film din 1987. Și dacă am vorbit de The Imagine Project, hai să ascultăm Imagine, unde îi regăsim pe Pink, Seal și India Arie.

Originar din Chicago, înregistrează primul său album solo la 22 de ani, Takin’ off, lansat sub egida legendarei case Blue Note Records. Va fi șansa sa, fiind cooptat de magnificul trompetist Miles Davis în trupa sa. Să vii după Thelonius Monk nu e treabă ușoară, dar avea să rămână cinci ani alături de Davis, contribuind apoi și ca artist invitat la multe din materialele discografice ale acestuia.

Pe lângă acestea și multe alte colaborări, și-a făcut timp și de vreo 55 de albume de autor (studio, live, best of și tot așa, le-am numărat pe site-ul artistului). Primul deceniu al secolului XXI avea să fie unul prolific, nu mai puțin de 7 Grammy fiind din acea perioadă. În 2007 apare River: The Joni Letters, un album de coveruri ale unor piese scrise de Joni Mitchell, unde printre invitați se numără Norah Jones, Tina Turneu, Leonard Cohen, instrumentiștii Duke Ellington și Vinnie Colaiuta, dar și Joni Mitchell. Albumul va câștiga premiul Grammy pentru Albumul anului, fiind, la acel moment, doar al doilea album jazz ce reușea această performanță (sursa). Am ales de pe album piesa Court and Spark, cu Norah Jones vocal.

Alte recitaluri la JazzTM 2020

  • Wynton Marsalis și Orchestra Națională Simfonică, dirijată de Cristian Măcelaru;
  • GoGo Penguin;
  • Ezra Collective;
  • Bokante;
  • Ashley Henry;
  • Alfa Mist;
  • Nubya Garcia;
  • Theon Cross.

JazzTM 2020 are loc în perioada 3-5 iulie 2020 în Piața Victoriei din Timișoara. Mai multe detalii găsiți pe site-ul festivalului, organizat de Primăria Timișoara, alături de Raiffeisen Bank, Profi și Casa Auto Timișoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *