SANOFI cadouri

Cadouri de Crăciun și dincolo de ele

Alchimistul păreri

Păreri

19/01/2018 Comments (0) Blog

Jo Lawry – I want to be happy

Jo Lawry

Am descoperit-o pe Jo Lawry în excepționala trupă alături de care Sting a înregistrat albumul The Last Ship. O voce caldă, ce se plia perfect pe proiectul respectiv (în esență, un musical autobiografic), o chimie ce îmi amintea de colaborarea lui Peter Gabriel cu Paula Cole. Și instantaneu mi-am dorit să o văd și în postura de voce principală și eventual cântând ceva unde subiectivitatea mea legată de admirația față de Sting să nu mă influențeze. Ca să parafrazez un titlu de piesă, First cut is the deepest, prima piesă ascultată a fost Until, o reinterpretare jazz a piesei omonime scrisă de același Sting. Cu o puternică amprentă a vibrafonului și un contrabas excepțional, toate așteptările mele au fost depășite. De aici și până la savurarea singurului său album apărut până acum a fost doar un pas. Dar să ascultăm chiar piesa menționată.

Albumul I want to be happy este deschis de o prelucrare modernă a unui cântec tradițional englezesc din secolul 16, The water is wide, prin care dă dovada unei îmbinări excelente între virtuozitate și sensibilitate. Piesa care dă titlul albumului este un standard jazz scris de Vincent Youmans, pe versuri de Irving Caesar, transpus de Jo Lawry într-o manieră personală.

Chimia dintre Jo și vibrafonul lui James Shipp se manifestă și pe Tried and tried, o piesă și ea desprinsă, pe alocuri, dintr-un musical. Colaborarea excelentă dintre Jo Lawry și muzicienii ce o acompaniază este prezentă și în duetele realizate cu chitaristul Keith Ganz pe standardele jazz I’m Old Fashioned (Jerome Kern, versuri Johnny Mercer) și I Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry (Jule Styne, versuri Sammy Cahn). Tot pe album mai găsiți Prelude to happiness, Small house și In a spin, compoziții originale ale artistei, și prelucrări după Dar Wiliams (February) și o electrizantă bossa-nova cu origini braziliane (Loro).

La realizarea acestui album au contrbuit James Shipp (vibrafon, percuții), Keith Ganz (chitară), Matt Clohesy (bass), Ferenc Nemeth (tobe) și doi invitați speciali Barney McAll (pian, keyboards) și Victor Prieto (acordeon).

Cine este Jo Lawry

De origine australiană, ea a colaborat cu Sting începând din 2009 ca backing vocals pentru DVD-ul live A Winter’s Night…Live from Durham Cathedral și de atunci este prezentă pe toate albumele acestuia. Ea a fost prezentă și la București alături de Sting în turneul de promovare a albumului Symphonicities. În 2008 cânta la Carnegie Hall, într-un proiect coordonat de Bobby McFerrin, dar și în cvartetul Fred Hersch Pocket Orchestra.

Albumul său de debut, I want to be happy, a fost lansat în 2008, primind nota 4,5 din partea publicației Down Beat (dintr-un maxim de 5) [1]. Cel de-al doilea album Jo Lawry se va intitula Taking pictures și se estimează că va ieși pe piață la mijlocul acestui an (deci nu mai aveți mult de așteptat), urmând să includă și un duet cu același Sting, pe piesa intitulată Impossible [2].

[1] Bouchard, Fred (October 2009). “Jazz: New Croons”. Down Beat 76 (10): 54

[2] http://www.jolawry.com/ 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *