dimineața

Dimineața

flamenco Joaquin Cortes

Flamenco

10/03/2015 Comments (0) Blog

Kurt Elling la București (recenzie)

A durat ceva până am apucat să scriu despre concertul lui Kurt Elling de la Sala Radio, ce să fac, drumurile și concertele consumă timp. Dar abia am apucat să sedimentez colecția de sentimente și emoții dobândite cu ocazia concertului acestui domn. Pe care îl ascultasem și studiasem pe îndelete înainte de a-i anunța concertul. Dar orice așteptare a fost depășită de prestația sa live și dacă doriți să îl percepeți cu adevărat, e obligatorii să îl vedeți în deplinătatea prestației sale. Elegant, parcă pregătit de o recepție fastuoasă, cu un umor fin, într-un dialog constant cu publicul, recunoscător celor patru componenți ai band-ului său, fiecare din ei având momentul său de virtuozitate. Dacă ar trebui să îl caracterizez într-un cuvânt i-aș spune classy.

Kurt Elling

Kurt Elling – Credit foto: Anna Webber Studio

Dar oricât aș vrea să îi laud pe instrumentiștii săi, pe scena Sălii Radio a existat o singură vedetă: vocea lui Kurt Elling. Pare că poate face orice cu ea, într-o îmbinare perfectă între versuri, construcții armonice și capacitatea sa de a migra, vocal și mental, de la liric la scat singing.

Passion world este o colecție internațională de emoții, incluzând piese în poloneză (o limbă deloc ușoară aș zice), franceză (La vie en rose, ma cherie…), iar pentru volumul doi, Kurt Elling a promis și o piesă în română. Au fost și Come fly with me, The king and I, I’m satisfied, I only have eyes for you, totul pentru o atmosferă de musical de pe Broadway. M-am simtit inspirat eu, ca artist, când a cantat Where love is, pe versuri de James Joyce, compus de irlandezul Brian Bryne. Recunosc ca nu ma gândisem la Joyce ca “textier”, dar am promis că voi încerca măcar să scriu și eu o piesă pe versurile sale. Și nu a fost singurul moment cu origini irlandeze, publicul fiind rapid mișcat de varianta swing a piesei Where the streets have no name a celor de la U2. Plus, evident, Nature boy, pentru a-l alătura, iremediabil, galeriei ce îi include pe Nat King Cole sau Frank Sinatra.

Mi-am cumpărat de la concert albumul său 1619 Broadway, excelent dacă plănuiți o seară de atmosferă, de relaxare, de pasiune. Dar pentru vibrația totală vă recomand un Kurt Elling live.

Următoarele concerte din seria Jazz Night Out îi includ pe Oregon și Hiromi – The Trio Project (detalii pe JazzCulture.ro).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *