Liceeni spectacol final

Microfon pentru liceeni

Echipajul acasă bărci

Echipajul de acasă

09/12/2017 Comments (0) Blog

La Gomera, pe viu

V-am tot amenințat eu că plec în Insulele Canare, că o să relatez de la startul cursei Talisker Whiskey Atlantic Challenge, unde avem, în premieră, un echipaj românesc. Pot să vă spun că, la ora la care vă scriu aceste rânduri, am ajuns deja în La Gomera, insula din care marți, 12 decembrie, se pleacă în cursa temerară (unii ar spune chiar nebună) peste Atlantic.

După aproape 6 ore de zbor București – Tenerife, cel mai lung zbor al meu de până acum, m-am bucurat să îi revăd pe Alina și Ciprian (oamenii cu povestea GreenTea, care de o lună s-au mutat în Tenerife și care luni vin și ei în La Gomera, ca să facem galerie și să mai bântuim împreună prin insulă) și aproape simultan pe băieții ce alcătuiesc echipajul Atlantic4 – Andrei, Vasi, Marius și Ionuț. Autocarul a ridicat grupul de prieteni, familii, bloggeri și cameramani și ne-a depus la locul nostru de cazare, o barcă cu pânze din categoria Tall Ships.

Cina pe barcă a fost condimentată de statul la povești cu băieții, cu amintiri din “antrenamentul” pe Marea Neagră și cu mersul pregătirilor pentru cursa peste Atlantic. Cea mai tare a fost cea cu bonul de mai bine de 3 m de la cumpărăturile din Kaufland (foto dreapta, cu Andrei Roșu în prim-plan), plus câteva care e bine să rămână nescrise, ca să nu își piardă din farmec. 

La GomeraAm luat feribotul spre La Gomera și după o oră puneam piciorul pe insula care a reprezentat ultima escală a lui Cristofor Columb în drumul său spre America. Profitând de faptul că la hotel nu erau camerele gata, am făcut o scurtă plimbare prin centrul orașului, iar Marius ne-a dus la Maria. Cine e Maria? Of, ce mă fac eu cu voi, citim și noi cu atenție articolele precedente despre expediție, luăm notițe? Maria e barca băieților, partenera de călătorie spre Antigua, destinația finală. Și am profitat de prezența lui Marius ca să intrăm în debarcader și să o văd și eu de aproape. OK, știam că e mică, dar, fraților, de aproape mi se pare foarte mică pentru 4 oameni. 

Barca are 7 m lungime, din care sunt două cabine minuscule, în care încap câte doi oameni înghesuiți bine sau câte unul care să doarmă, în timp ce doi vâslesc, iar lățimea bărcii e mai mică de 2 m în punctul maxim. Cum sunt momente când cei 4 componenți ai echipajului sunt pe punte, credeți-mă că e cam aglomerat. Iar cei 4 vor petrece în barcă undeva între 35 și 70 de zile pe mare, timp în care vor parcurge circa 4.800 km și vor înfrunta furtuni tropicale, valuri care pot atinge și 13-14 metri sau călduri extreme.

Nu, nu sunt singuri, mai sunt încă 27 de echipaje alături de băieții noștri, în categoriile individual (6), perechi (9), trio (1) sau echipaj de patru (12), un total de 75 de concurenți. De la Kung Fu Cha Cha (niște chinezoaice foarte simpatice) la Nuts over the Atlantic și de la Rowegians la Atlantic Ladies. Haideți să îi cunoașteți într-un filmuleț de nici un minut.

Barca e deja încărcată, mâncarea la bord Băieții mi se par foarte echilibrați, cursa Limanu – Batumi le-a prins foarte bine în ceea ce privește experiența în situații reale, nu simulate. Oricât te-ai pregăti, nimic nu poate înlocui the real thing, că nu prea strică nimeni pilotul automat ca să se descurce fără, sau plantează mine din cel de Al Doilea Război Mondial, ca să vadă cum să le ocolească.

În zilele următare ne vom vedea și live pe facebook, poate și în direct la câte un radio cu care mai colaborez. Nu uitați și motivul pentru care băieții vâslesc, centrul socio-medical pentru copii diagnosticați cu boli rare sau limitatoare de viață, pentru care puteți dona pe pagina Galantom sau printr-un simplu SMS la 8844, prin care donați 2 euro lunar (voi decideți pentru câte luni). Dacă aveți întrebări pentru băieți sau despre La Gomera, nu ezitați, am timp și mă implic. Iar în încheiere vă las cu o panoramă făcută azi cu Playa de la Cueva. Rămâneți alături de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *