Alumni

Alumni

clorul apa nova canalizare

Bloggerul, știința și Apa Nova

12/04/2017 Comments (2) Educatie si Cercetare

La Roma, cu PE

Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru voi? Credeți că existența ei a fost și este benefică pentru cetățenii statelor membre? De la aceste întrebări a început, pentru mine, competiția organizată de Parlamentul European. Iar răspunsul pe scurt a fost cel de mai jos (nu cred că e cazul să traduc, cititorii mei sunt mai deștepți ca scriitorii altora și, dacă nu înțeleg, măcar știu de Google Translate).

European Union is about a Romanian guy and a British one married to a French lady, drinking an Irish beer in a pub in Salzburg, Austria, after finishing one day of work in a European project on environmental education.

Cu Franck Debie, Kamile și Manon. Credit foto: Ilaria Vidaletti

Evident, acesta era doar “rezumatul” poveștii integrale, în care povestesc de prietenia mea cu Karl (ați citit de mai multe ori despre el aici), născută și susținută intens de diverse oportunități de colaborare oferite de proiecte europene. Totul în contextul celor 18 ani de când eu circul prin Europa, schimbările așa cum le-am perceput eu, valorile europene ce ni se par niște lucruri atât firești acum, dar care în alte colțuri ale lumii nu se întâmplă și care acum mai puțin de jumătate de secol erau fanteziste chiar în Europa.

Povestea o găsiți pe platforma My House of European History ce a fost lansată vineri, 31 martie, la Roma și unde am fost invitat să particip în calitate de câștigător al competiției (am fost 3 câștigători, Kamile din Lituania, Manon din Franța și subsemnatul).

My House of European History – lansare la Roma

De ce la Roma, veți întreba. Sau poate vă gândiți că președintele PE, Antonio Tajani, este italian și de aceea. De fapt, povestea Europei unite începe la Roma, în Sala Oriazi a Musei Capitolini, iar 60 de ani mai târziu iată-l și pe subsemnatul invitat de onoare în locul unde reprezentanții celor șase state semnau tratatul considerat punctul de plecare al Uniunii Europene.

Da, Europa este imperfectă, sunt multe lucruri  ce pot fi îmbunătățite. Europa națiunilor ne-a adus aici, dar poate e momentul ca Europa cetățenilor să ne ducă mai departe. Despre ce puteți posta pe platformă? Îl citez pe vice-președintele PE, David-Maria Sassoli (fost jurnalist): Devin istorie doar acele povești care produc consecințe. Nu trebuie să fie doar povești de succes, Europa nu a însemnat doar atât, dar suma acestor experiențe definește foarte precis experiența comunității noastre.

Cultura este singurul drog care generează INDEPENDENȚĂ. Fabio Massimo Castaldo, europarlamentar italian

Roma Parlamentul European

We are the champions! Credit foto: Ilaria Vidaletti

Una din secțiunile evenimentului a fost reprezentată de sesiunile de proiecte ale elevilor și studenților italieni din instituții ce au avut rolul de ambasadori ai PE. Aceștia au dezbătut diferite problematici europene – drepturile omului piața muncii, programele pentru tineri, educație, mediu, energie. De asemenea, invitat de onoare a fost astronauta Samantha Cristoforetti, de care trebuie să recunosc că nu auzisem până atunci și pe care am fost încântat să o cunosc. Este astronautul european cu cel mai lung interval de timp petrecut în spațiu, este femeia care a petrecut cea mai lungă perioadă în spațiu și primul om care a preparat un espresso în spațiu.

Nu e ușor să transformăm visele în realitate. Visele devin realitate doar dacă noi toți devenim campioni ai colaborării. Samatha Cristoforetti, astronaut

Aceste evenimente au rolul de a face cunoscute publicului rolul și activitatea, care uneori par mult prea abstracte, prea birocratice. Și aici e o poveste interesantă, cea a unui politician emblematic pentru Italia, Aldo Moro. Constatând la începutul anilor ’60 că cetățenii italieni nu știu Constituția, acesta a găsit de cuviință că este necesar ca acest aspect să fie explicat. Astfel a fost introdusă în școală educația civică. Și cred că parte din activitatea europarlamentarilor ar fi să explice oamenilor că nu stau la Bruxelles să le impună lor reguli, ci să armonizeze legislația de la o țară la alta (nu degeaba multe din reguli sunt similare în țări diferite) și să ia decizii care să le îmbunătățească viața.

Pe voi, cei care mă citiți, vă invit să vă spuneți povestea europeană pe site – fie că e experiența voastră din Erasmus sau prietenia legată într-o vacanță sau mai știu eu ce vă leagă de Uniunea Europeană. 

2 Responses to La Roma, cu PE

  1. Manon says:

    Awesome post !! 🙂 So many good memories 😉

  2. Make says:

    @Manon it was both fun and interesting and yes, good memories 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *