9 ani de muzica

Concerte la Lehliu si Milano

16/04/2013 Comments (4) Noutati

Lugoj langa inima

Ce stiti despre Lugoj? Eu trecusem o data sau de doua ori prin orasul respectiv, in drum spre Timisoara. Stiam ca Iosif Constantin Dragan era originar din Lugoj si ca Eftimie Murgu, unul din revolutionarii de frunte de la 1848, activa aici. Dupa prima vizita mai detaliata si o documentare minima (Wikipedia), am aflat ca in orasul de pe Timis s-au nascut actorul Bela Lugosi (care l-a jucat pe Dracula in prima ecranizare a romanului, din 1931) si multipla campioana a gimnasticii romanesti Lavinia Milosovici.

Teatru LugojAm descoperit un oras ce mi-a adus aminte de Salzburg, cu multe cladiri foarte frumoase, dar, ca in majoritatea localitatilor din Romania, intr-o stare deloc buna. Teatrul Traian Grozavescu (foto dreapta), cladirea primariei (foto sus), Colegiul National Coriolan Brediceanu, Colegiul National Iulia Hasdeu sau cladirile din Piata Iosif Constantin Dragan fac din Lugoj un oras foarte interesant din punct de vedere arhitectural. Si daca vorbim de simboluri, sa nu uitam Podul de fier de peste Timis.

Vasile Gondoci LugojNu stiu cat de lunga e traditia muzicii la Lugoj, dar avem o opera corala Ana Lugojana, compusa de Ion Vidu, si el originar din Lugoj, iar prietenul Vlad Dulea e si el nascut aici. In ceea ce priveste muzica folk, tot ce se intampla se invarte in jurul unui om: Vasile Gondoci. Daca in fiecare oras din Romania ar exista un Vasile Gondoci, atunci folkul ar umple toate salile, iar cei care il canta nu ar trebui sa faca si altceva. E incredibil cum acest  om, profesor de religie la Colegiul Iulia Hasdeu din localitate, reuseste sa stranga atatea suflete dornice de muzica, de frumos. Daca in Bucuresti sunt persoane care fac nazuri cand e vorba de concerte care nu sunt in locatii centrale, la Lugoj s-au strans 150 de oameni intr-o locatie ascunsa intre blocuri. Apropos de locatie, Space Bowling este un loc unde veti gasi niste oameni foarte ospitalieri (multumiri doamnei Agache), care nu se gandesc in primul rand la profit ca in atatea locuri din tara unde se fac seri de folk, ci doresc sa puna umarul la diseminarea culturii.

imageDar cel mai important la Lugoj este Publicul. Un public ca aici nu am intalnit, in cei 9 ani de scena, decat la Festivalul Ziua de Maine de la Alba Iulia, cu diferenta ca acolo e vorba de o sala de concerte. Inclin sa cred ca oamenii astia beau bere prin wireless, pentru ca in 4 ore nu am auzit o sticla lovita sau alte zgomote. Am fi putut canta orice piesa, oamenii aia sunt ca un burete, absorb fiecare nota, am cantat cu o placere greu de descris. E drept, nu stiu cat se asteptau la stilul nostru, mai aparte decat folkul traditional, dar pot sa spun cu certitudine ca imi venea sa ma pup (modestul de mine!) cand ii vedeam zambind. Si asta e cel mai important de pe scena, sa produca o schimbare in sufletul si mintea celui din fata sa.

As vrea sa le multumesc lui Cezar Costescu, Dan Campan, Cristian Buica, Eugen Morărița pentru contributia lor la un spectacol remarcabil ce a durat aproape 4 ore. De asemenea, multumiri celor care au venit de la Resita (cazul lui Petre Dalea) sau de la Timisoara (cum a fost Mircea Buzarin impreuna cu mama sa).

Mai multe poze din Lugoj gasiti pe pagina mea de facebook.

P.S. Numele de scena al baiatului de la sunet este…DJ Macelaru. Of, potrivirile astea!

4 Responses to Lugoj langa inima

 1. Daniela says:

  Ma bucur ca ti-a placut la Lugoj. Tu ai pozat doar cateva dintre minunatiile Lugojului, dar sa stii ca are mult mai multe. 🙂 Ma mandresc ca sunt din acest oras. 🙂

 2. Make says:

  @Daniela si eu ma bucur mult ca am ajuns la Lugoj – se spune ca prima oara e mai greu 🙂

 3. D-Petre says:

  Te mai asteptam prin zona Banatului.

 4. Make says:

  @D-Petre cu siguranta mai vin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *