Ațel Dupuș bicicliștii TransylvaNET Parcul Tineretului

TransylvaNET

Costin Miu Everest

Plimbare pe Everest

24/10/2015 Comments (0) Turism

Madeira

Eram la teambuildingul Kooperativa 2.0. săptămâna trecută și povesteam cu gazdele noastre de la J’Info Tours despre diverse variante de Revelion pe care le au, nu de alta, dar mai sunt 2 luni pana la Crăciun, plus o săptămână până la întâmpinarea lui 2016 (știu, șoc și groază, nici eu n-am nici un plan încă!). Și cum povesteau ei despre diverse alternative, aud ca prin vis de pachetul Madeira, condimentat și cu un pic de Lisabona. Madeira rămâne, la mai bine de 10 ani de la vizita acolo (de fapt, 13 ani, am fost în 2002), cea mai exotică destinație vizitată de mine. La Lisabona am ajuns fix acum un an și a fost o surpriză extrem de plăcută pentru mine. Și rememorând cele două întâmplări extrem de plăcute pentru mine, mi-am dat seama că nu sună deloc rău o astfel de aventură, chiar dacă noi, românii, am fost obișnuiți ca revelionul să presupună zăpadă.

MuntiVorbind despre Madeira, prin fața ochilor îmi trece vegetația luxuriantă ce acoperă 2/3 din suprafața insulei, în contrast cu zona de rocă complet goală de pe treimea rămasă. De altfel, unul din cele mai atractive obiective ale pachetului este vizita la Grădina Botanică din Funchal (capitala provinciei autonome Madeira și cel mai important oraș al ei). Dacă apucați, vizitați și Parque Ecologico Funchal, e un alt loc unde veți resimți ideea de sălbatic a vegetației. Vă amintiți peștii de culoare albastră din filmele de pe Discovery și Animal Planet? Ei bine, în Madeira, i-am văzut prima oară pe viu, în mediul lor natural, în Atlantic.

MadeiraFoarte frecvent, plafonul de nori este jos, astfel că o excursie pe unul din vârfurile insulei (foto dreapta – pachetul include Pico da Torre) vă oferă ocazia unei plimbări pe o vreme superbă, în timp ce jos nu reușești să vezi mare lucru. De la Pico da Torre aveți ocazia unei panorame superbe a satului de pescari Camara de Lobos. Apropo de stâncile din Madeira, Cabo Girao oferă o priveliște senzațională, fiind unul din punctele de belvedere clasice ale insulei (foto stânga).

Cartea de oaspetiCând vine vorba de Madeira, cred că cele mai cunoscute lucruri despre insulă sunt vinul de Madeira și Cristiano Ronaldo, fotbalistul lui Real Madrid fiind probabil cel mai cunoscut nativ al insulei. Apropo de fotbal, la Maritimo Funchal, echipa care l-a crescut pe Cristiano înainte de a merge la Sporting Lisabona, a jucat și Marius Șumudică. Despre vin, trebuie să știți că nu e vinul cu care sunteți obișnuiți în România, ci e mult mai tare (are între 19 și 25 de grade). Așa că să nu vă mirați dacă paharele de vin nu sunt la fel de mari și e folosit mai curând ca aperitiv sau ca desert, în nici un caz ca vin de masă (foto dreapta – semnam în cartea de oaspeți a orașului, septembrie 2002, înainte să savurez un pahar de Verdelho).Belem Lisboa

Ziua în Lisabona include, printre altele, o vizită în cartierul Belem, unde vă recomand să nu ratați Mânăstirea Jeronimos (foto stânga), turnul Belem, muzeul marinei (e știut faptul că portughezii au fost, de-a lungul istoriei, navigatori pricepuți, numeroși exploratori fiind de origine portugheză – Columb, Magellan sau Vasco da Gama). Și să nu cumva să ratați un pasteis de Belem, un desert delicios creat de călugării de la mânăstire înaintea secolului 18, o tartă pe bază de gălbenuș de ou (albușul era folosit pentru albirea țesăturilor). Rețeta a fost vândută ulterior unei fabrici de zahăr, ai cărei proprietari au deschis în 1837 Fábrica de Pastéis de Belém (sursa).

Praca do ComercioVeți trece pe sub Arco Rua Augusta și vă veți odihni câteva minute în Praca do Comercio (foto stânga), pe malul fluiviului Tagus, cel mai lung din peninsula iberică (peste 1000 de km), ca să aveți energie pentru shopping în cartierul Baixa. Nu ratați nici Castelul Sao Jorge, dar și Teatrul Național, primăria, Casa dos Bicos, Piața Don Pedro, Palatul Conților de Almada, Piața Smochinilor, Gara Rossio sau Biserica San Antonio de Sé.

Prețul pachetului de revelion la J’info Tours pornește de la 525 de euro de persoană pentru 8 zile/7 nopți. Toate detaliile sunt disponibile pe pagina de web J’Info Tours. Pachetul include zbor București – Madeira – Bucuresti (cu Tap Portugal, VIA LISABONA), bagaj cala; transfer aeroport-hotel-aeroport; 6 nopti cazare cu mic dejun hotel 3/4/5* in Madeira; 1 noapte cazare cu mic dejun 3/4/5* in Lisabona; ghid roman la formarea grupului minim, în caz contrar asistență turistică locală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *