Chimia e peste tot

Dati-va-n papucii mei…

21/03/2012 Comments (10) Blog

Management universitar defectuos sau indolenta la toate nivelurile?

Universitatea din Bucuresti este, fara nici o exagerare, cea mai mare si, conform evaluarii MECTS, cea mai valoroasa universitate din Romania. Cu toate acestea, oamenii din interior au destul de multe reprosuri privind managementul universitatii in cauza. Umanistii spun ca ei aduc studenti in universitate, deci e normal sa fie prioritari. Stiintele exacte (chimie, fizica, biologie, matematica) spun ca ei produc continutul stiintific pe baza caruia sunt, in mare parte, evaluate universitatile.

Cu toate acestea, azi nu e vorba despre duelul intre umanisti si “exacti”. Ci de probleme mult mai simple si care tin, de multe ori, de spiritul civic, de implicarea fiecaruia, de a-ti face treaba mai responsabil.

1. La data la care am inceput sa scriu acest articol, undeva in jur de 1 martie, zapezile s-au terminat de ceva vreme. Prin Bucuresti circulatia a revenit la normal. Ici-colo, cate un mic morman inca isi mai face aparitia, pe unde utilajele care incarca zapada nu au reusit sa intre. In curtea imobilului Universitatii din Bucuresti situat in Sos. Panduri (Facultatea de Chimie, Facultatea de Administratie si Afaceri) inca exista un strat de gheata suficient de mare ca daca nu esti atent, iti rupi masina in doua linistit. Chiar nu exista personal auxiliar care sa puna mana pe unelte si sa sparga gheata?  Nu va spun cati studenti si profesori au facut cunostinta cu gheata.

2. Mi se pare absolut incredibil ca o universitate cu peste 5000 de angajati si peste 40.000 de studenti sa nu fie in stare sa asigure…hartia igienica. Da, atat de elementara necesitate. Recunosc, nu stiu care sunt obligatiile minime de igiena ale unei institutii, dar mi-e greu sa cred ca este o cheltuiala atat de mare pentru o institutie cu un buget imens, va asigur. Sa nu mai vorbim de toaletele unisex, nu tin minte sa fi vazut asta in vreo universitate occidentala, cred ca e o conditie minima de intimitate.

3. Curtea interioara a cladirii din centru, tot inceput de martie. Portile de acces sunt incuiate. De ce? pe cladire inca mai exista zapada inghetata, care cazand, poate sparge parbrize de autovehicule sau capete de oameni.

4. Ca in orice institutie publica, fumatul este interzis. Sau asa ar trebui. Credeti ca ii pasa cuiva? Credeti ca se agita cineva ca aceasta LEGE sa se respecte? Nu.

Dincolo de cele patru aspecte, mi s-a parut aberant ca intr-o universitate cu peste 1000 de cadre universitare, cand a fost vorba de alegerea rectorului si a presedintelui Senatului (sper ca asta e numele oficial al functiei) am avut, pentru fiecare in parte, un singur candidat. Departe de mine sa le reprosez ceva celor doi profesori care ocupa in acest moment cele doua functii. Au mandatele la dispozitie sa demonstreze ca cei care i-au ales au avut dreptate. Dar eticheta de unic candidat mie nu imi place, imi suna usor nedemocratic.

10 Responses to Management universitar defectuos sau indolenta la toate nivelurile?

 1. Oana says:

  Trei ani de zile am inghetat la facultate din octombrie pana in aprilie si tu vorbesti despre hartie igienica ? You made my morning.

 2. Make says:

  @Oana eu vorbesc de problemele cu care m-am lovit, nu am pretentia ca sunt singurele probleme ale Universitatii din Bucuresti.

 3. Oana says:

  Sa inteleg ca la tine la facultate este cald si bine in sezonul rece. Ciudat, aveam cursuri in R3 de vreo 3-4 ori pe saptamana si acolo era cel mai frig.

  All in all, ai dreptate. Eu cred ca in cazul Universitatii Bucuresti schimbarea ar trebui sa vina de sus. Inca traim in epoca birocratiei excesive, dar daca-i ordin, cu placere. Sau poate imprumutam din managementul UBB. Au facut ei ceva foarte bine daca performanta lor este analizata de expertii de la Jiao Tong pentru top 500 Universitati.

 4. Make says:

  @Oana desi am terminat chimie, eu lucrez la geografie. Dar stiu amfiteatrul R3 (undeva la 300 de locuri) si stiu ca e foarte greu sa se incalzeasca. Si mai am norocul ca nefiind angajat pentru predare, stau intr-un birou mic unde se incalzeste mai repede, cu sprijin “Extern” (aer conditionat, calorifer). Deci ai dreptate si cu incalzirea, e o problema.

 5. ioana says:

  si de minunata parcare din locatia panduri nu spui nimic ? 😉

 6. lucian says:

  bravo colega.
  ma bucur sa aflu ca cineva ia atitudine la astfel “probleme” , care intr o societate normala, nu exista.
  insa pot sa adaug in completarea celor spuse de tine, ca astfel de “probleme” le intalnim peste tot in societatea noastra de astazi si cred ca sunt generate de lipsa de responsabilitate, de interes, de bun simt si pana la urma de educatie.

 7. Make says:

  @Ioana parcarea din Panduri sa spunem ca o problema punctuala.
  @Lucian ai dreptate, astea nu sunt probleme reale. Trist e ca problemele acestea s-ar putea rezolva cu efort minim, doar ca nimeni nu isi bate capul cu ele…

 8. Alina says:

  Pot sa adaug lipsa cosurilor de gunoi… si in locul acestora prezenta unor cutii mari de carton pe fiecare culoar…..si sigur mai sunt si alte chestii. Cred ca aceste probleme de ordin administrativ si logistic apar din cauza unei ” lipse de constientizare in masa” a nevoii rezolvarii lor . Eu consider ca, daca sunt mai des aduse in discutie aceste lucruri.. se vor rezolva mai repede…. ca ele sigur se vor rezolva intr-un tarziu…mai ales daca devine cumva obligatorie rezolvarea lor 😀

 9. Make says:

  @Alina la geografie exista cosuri, ba chiar diferentiate pe tipuri de deseuri. Doar ca, evident, foarte putini respecta destinatia fiecarui cos, iar femeile de serviciu le strang toate intr-un sac.

 10. Dragos says:

  Ai mah Make – ce ai cu facultatea ? E o poarta catre restul vietii pentru multi studenti. Stii si tu foarte bine ca viata e grea, si cam de rahat. Facultatea te pregateste pentru asta. Sa fii rezistent la frig, Sa iti porti frunzele de brusture la tine cand mergi la buda. Sa te poti duce pe creasta fagarasului si cand te scoli dimineata sa iei 2 pahare de apa rece din izvor si sa te barbieresti si sa te speli pe dinti razand ca apa din facultate era mai rece de atat. Sa te uiti la calculatorul vechi de acasa si sa iti amintesti de sistemele x286 pe care ai facut informatica in anul 1 si ai invatat elementele de baza turbo pascal. Si cat de “amuzant’ mergeau cand femeia de serviciu a lasat geamul salii de informatica din panduri deschis si a intrat un pic de zapada.
  ahhh – ce zile ? ce viata ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *