perioadă Alchimie exercițiu surprize

Perioadă agitată

#GoMONO

#GoMONO

09/03/2016 Comments (0) Noutati

8 Martie magic

8 martie a fost o zi cu multe emoții, o zi în care am cântat, am râs și am întâlnit o doamnă absolut unică. Dacă de cântat vor povesti multe din musafirele serii (a fost un concert special pentru bloggerițe și jurnaliste), dați-mi voie să v-o prezint pe doamna Margareta (Medi) Wechsler Dinu. Când ai atins venerabila vârstă de 107 ani (da, ați citit bine, 107 ani!), ești o carte de istorie vie! Gândiți-vă la evenimentele la care doamna a fost martoră în toți acești ani, care avea 8 ani când România devenea parte beligerantă a primului război mondial. Debutează în perioada interbelică, la Salonul Oficial de Alb și Negru din 1932.  Mai țineți minte Lăptăria lui Enache? Ei bine, Enache era socrul doamnei Dinu. În paralel cu Școala de Arte Frumoase (unde ajunge deoarece ratează examenul de matematică la arhitectură), urmează cursuri la facultățile de matematică și filosofie, avându-i ca profesori pe Dan Barbilian, Dimitrie Gusti și Nae Ionescu. Apoi, în perioada celui de-al doilea război mondial, i se interzice să mai expună, astfel că se angajează ca profesoară de desen. Supraviețuiește Holocaustului, dar pierde 30 de rude (majoritatea din Ardeal) în această etapă tragică a omenirii.

Sper să nu mai trăiesc o altă viaţă. Mi-a ajuns asta! Medi Wechsler Dinu, într-un interviu pentru Adevărul

Medi Dinu 8 martieLucrările sale sunt prezente în Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul de Artă din Tulcea (foarte multe din picturile din expoziția de la Centrul Cultural Casa Artelor sunt din Sulina), Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, colecţia Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, colecţia Memorialului Eminescu din Ipoteşti (acolo unde se desfășoară și festivalul de folk), colecţii particulare din România, Bulgaria, Franţa, Israel sau SUA. Doamna Medi încă mai pictează, la 107 ani, astfel că să nu mă condamnați că m-am topit tot la discursul doamnei, mai coerent decât sunt capabili jumătate din studenții de azi. Marți, la vernisajul de la Eliad, a primit un buchet de 107 trandafiri din partea gazdelor, dar adevăratul cadou l-am primit noi, cei de față.

Un interviu complet despre doamna Medi Wechsler Dinu găsiți pe Adevărul, o parte din informații provin de acolo.

8 martie la Casa Eliad

Casa Eliad Exterior

Credit foto: Romică Zamfir

E al doilea concert în Casa Eliad, unul din monumentele Bucureștiului, ce actualmente găzduiește Centrul Cultural Casa Artelor, dar și o importantă bucată din istoria postdecembristă a muzicii folk. Dar nu despre concert și folk vreau să vorbesc, ci despre loc, ale căror începuturi de pierd în timp, undeva la sfârșitul secolului 18. A fost, de-a lungul timpului, reședință, facultate de medicină, teatru și casă de cultură. E una din casele cu valoare arhitecturală importantă care a și fost reabilitată așa cum trebuie (câte case ca aceasta nu au fost lăsate să cadă pentru a face loc unor coloși de sticlă și beton).

Sala Eliad, unde se țin concertele, e locul ideal pentru concerte de folk, cred că se poate cânta fără probleme și neamplificat. Dar merită să vizitați întreaga casă dacă aveți ocazia (acolo este și casa de căsătorii a sectorului 3, dacă ajungeți la vreo nuntă, dați o tură prin interior) sau să mergeți la unul din numeroasele evenimente culturale ce au loc aici (cum a fost weekendul din decembrie sau ziua de 8 martie ce a inclus vernisajul și spectacolul nostru).

Casa_Eliad_VitraliuStăteam de vorbă după spectacol cu musafirele serii de 8 martie la un vin de Sâmburești în Sala Cupolei, sub uriașul vitraliu de sticlă (foto stânga) și mă gândeam că acesta este tipul de spectacol ce ar determina creșterea folkului ca gen muzical, ca prestanță. Către astfel de locuri ar trebui, noi ca artiști, să ne îndreptăm pentru evenimente artistice. Mă gândesc câte locuri cu astfel de istorie, locuri ce ascund o mulțime de povești există în România. Din păcate, unele neglijate de cei care ar trebui să le asigure strălucirea. Altele, cum e Casa Eliad, au fost readuse la viață și oferă oamenilor momente culturale unice.

Mulțumiri tuturor doamnelor și domnișoarelor participante la eveniment, mulțumiri gazdelor de la Centrul Cultural Casa Artelor, mulțumiri prietenilor de la Domeniile Sâmburești pentru a-mi fi încă o dată alături în ideea de a oferi o seară specială doamnelor și domnișoarelor din presă. Mulțumiri speciale Alinei Manole, pentru că a acceptat să petreacă 8 martie pe scenă, alături de mine. Vă promit că, ori de câte ori am ocazia, vom repeta astfel de evenimente.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi o mână de ajutor cu noul meu proiect. Click pe banner pentru mai multe informații!

Banner_articole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *