Povesti din turneu

Alchimia toamnei

09/09/2013 Comments (6) Noutati

Masterchef de Albac

Petrecut la Albac, week-end-ul ce a trecut a fost foarte dificil. Atat de dificil incat nu am deschis laptopul pana duminica dimineata, cand trebuia sa astept colegii bloggeri sa coboare la micul dejun, nu m-am uitat la televizor decat vineri seara la repriza a 2-a din meci si in rest, cand si cand, net pe telefon pentru e-mail si cate un tweet. Iar asta e cel mai bun semn ca Targul National de Turism Rural m-a tinut foarte multumit offline. Si mi-as dori si eu sa stiu ce mi-a placut cel mai mult – mancarea delicioasa (doamna de la Pensiunea Robert cred ca ne-a vazut mai trasi la fata si ne-a indopat cu bunatati dincolo de limita suportabila, iar cremsnitul ne-a dat pe spate), aerul curat si zona superba (unde ajungeam prima oara), oamenii prietenosi din jur, cunoscuti sau pe care abia ii cunosteam sau, cel mai sigur, cate putin din fiecare.

Masterchef de Albac

Sunt un norocos notoriu, astfel ca am aterizat in juriul concursului gastronomic organizat in cadrul targului. Au fost doua sectiuni: tocanita la ceaun si balmos si 7 concurenti, inscrisi la una sau ambele probe. Pana sa gust si sa jurizez realizarile gsastronomice, am petrecut mai bine de o ora povestind un pic cu oamenii. Si asta pentru ca doream sa aflu cum vad ei turismul in zona si care ar fi masurile necesare pentru dezvoltarea turismului pe valea Ariesului. Majoritatea lor mi-au spus ca li se pare ca afacerile fiecaruia ar merge mai bine daca zona ar fi mai cunoscuta si ca ar fi nevoie de o promovare centralizata.

Echipa pensiunii Andra din Albac ii includea pe Marinela si Cosmin (parintii), dar si pe Sara si Andra, cele doua fetite ale familiei ce administreaza de 10 ani aceasta afacere de familie. In materie de promovare, au site (eu nu l-am gasit in google in prima pagina insa), sunt si pe facebook (profil, nu pagina), dar li se pare ca popularizarea de la om la om e cea mai eficienta. Tot de 10 ani exista si pensiunea Poiana Verde, iar doamna cu care am vorbit mi-a spus ca „cine a venit o data, vine si a doua oara”. Experienta in business a invatat-o ca traditiile aduc oameni, cele mai aglomerate perioade fiind Pastele, sarbatorile de iarna si vacanta de vara. La standul pensiunii am aflat de hribii „pita vacii” si cel mai bun control de calitate a acestora: daca e mancata de melc, ciuperca e sanatoasa.

Domnul Grigore Chindris e originar din Ieud (acum sta in Alba) si a venit sa gateasca un balmos in concurs. Imi explica ca un profesor ca ordinea operatiilor este foarte importanta. Intai se incinge ceaunul, apoi se adauga circa 100 g de unt si, in ordine, laptele si smantana, iar dupa ce amestecul incepe sa fiarba, casul. Dupa inca 30 de minute, se adauga faina de porumb (malaiul). Si la fel de important e ca inca jumatate de ora sa amesteci in continuu, ca altfel e bai mare. Alaturi lucreaza echipa Sandu si Iulia, iar domnul Sandu imi spune ca cetina de brad e obligatorie pentru tocanita de porc cu legume si condimente ce trebuie sa fiarba cam o ora si jumatate.

Claudia de la pensiunea Felyviss din Albac imi spune ca e “in business” din 2005. Odata cu inceputul crizei, numarul de turisti a tot scazut, dar anul acesta incepe sa isi revina. Are turisti din Bucuresti, Constanta, Oradea, Iasi si chiar francezi. Perioada cea mai buna e vara. Iarna, desi turisti la schi vin (n.a. la Arieseni), majoritatea sunt din zona si nu raman peste noapte. Nici doamna de la Pensiunea Gaiu nu e foarte optimista. In cei 5 ani de activitate nu s-au inghesuit turistii. Da vina si pe faptul ca nu e la soseaua principala, ci pe drumul spre Horia. Au si site, dar considera ca da banii degeaba pe el, neobtinand nici o rezervare prin el. Evident, site-ul nu e de gasit in google, deci cineva le ia acestor oameni niste bani fara sa le explice ca doar sa ai site-ul nu e suficient.

Castigatorii concursului gastronomic de la Albac

Premiere AlbacDuminica la pranz, in sunet de tulnice, am urcat pe scena alaturi de domnul primar (foto) pentru a-i premia pe cei mai priceputi bucatari din concursul gastronomic de la Albac. Si pentru ca orice competitie are si castigatori, acestia au fost:

Sectiunea Tocanita

  1. Echipa Sandu si Iulia;
  2. Pensiunea Gaiu;
  3. Pensiunea Poiana Verde.

Sectiunea Balmos

  1. Grigore Chindris;
  2. Pensiunea Poiana Verde;
  3. Pensiunea Andra.

Nu stiu daca concursul gastronomic sau targul de turism rural sunt argumente solide pentru o vizita la Albac. Stiu insa ca am descoperit o zona foarte interesanta (va urma sper si un articol despre vizita la Muzeul Avram Iancu), cu multe locuri de explorat (pestera Scarisoara e foarte aproape de exemplu), dar cunoscuta mai ales datorita exploatarii de la Rosia Montana (sunt 33 de km pana acolo). Si pentru ca turismul sa fie una din alternativele serioase la minerit, locurile ce merita vizitate de aici trebuiesc promovate corespunzator.

Sursa foto: Dan Ciulea

6 Responses to Masterchef de Albac

  1. Feri says:

    Promovarea se face de cele mai multe ori de semiprofesionisti, ca sa nu le zic altfel. Fac un site dar nu-l optimizeaza, sau fac un site cu niste fotografii de calitate foarte proasta, sau cu texte analfabete. Cum sa dai “Pensiunea Gaiu” in Google si sa nu-ti apara nici in pagina 3, pagina pe care au dat bani. Normal ca Booking.com stie ca Gaiu e in Albac si iti da rezultate cu locuri de cazare de acolo 🙂 Nu degeaba fac milioanele de euro zilnic astia…

  2. Make says:

    @Feri exact, le iau oamenilor bani, dar le ofera un produs inutil. E ca si cum ti-as spune ca e bine sa ai cauciucuri de iarna, dar ti le las in portbagaj, nu ti le si montez

  3. […] urmat Concursul gastronomic unde Make a fost in juriu. Participanti au fost 6 pensiuni din Albac si imprejurimi. Acestia ne-au delectat […]

  4. […] unul din momentele pe care le asteptam cu mare interes si anume Concursul gastronomic. Impreuna cu Make (acest Masterchef al bloggosferei romanesti) am mers pe la toti cei sase participanti. Discutiile […]

  5. Monica Chindriş says:

    Mulţumim pentru cuvinte frumoase! Sunt soţia lui Grigore Chindriş şi în numele lui vă transmit multă sănătate şi, să mai veniţi pe la noi.

  6. Make says:

    @Monica cu mare drag, a fost o placere sa il intalnesc si sa povestim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *