Planuri de vacanta

Surpriza: Carei

20/08/2013 Comments (8) Turism

Memorialul Sighet

Am fost pentru a doua oara anul acesta la Sighet si de aceasta data nu am mai ratat ocazia de a vizita Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Si am realizat ca e unul din locurile pe care ar trebui sa le vada, macar o data in viata, fiecare dintre noi. Poate o sa vi sa para ca e foarte multa informatie (adevarat!), poate va veti simti coplesiti de ororile inimaginabile despre care veti afla. Memorialul Sighet nu se refera doar la inchisoarea Sighet, ci descrie intregul sistem comunist, cu penitenciare, cu lagare, cu experimente si tot ce a insemnat un regim totalitar de o ferocitate iesita din comun. Personal, am scris aceste randuri imediat dupa vizita si imi cer scuze daca imi lipseste coerenta, tocmai de aceea si pozele sunt putine.

In primul rand, e o lectie de istorie. Mi-am dat seama cat de putine stiu despre Romania anilor 1945 – 1989, cat de tare a fost manipulata opinia publica dupa 1989. Mi-am dat seama ca nu exista cuvinte care sa descrie toate samavolniciile suferite de acest neam dupa 1945. Nu exista fapta reprobabila care sa nu fi fost folosita de dominatia sovietica si clica impusa la conducerea Romaniei impotriva opozantilor sistemului. De la violenta fizica (de o cruzime greu de imaginat) la deportari, de la manipularea grosolana a adevarului istoric la distrugerea elitelor, de la epurari etnice la represiunea culturii, toate actiunile aveau ca scop distrugerea oricarei rezistente, a identitatii nationale.

Memorial Sighet web 3

Celula lui Gh. Bratianu de la Sighet

Citind despre Bratieni, despre Iuliu Maniu, despre Mihalache sau Constantin-Titel Petrescu, realizezi ca partidele politice de azi si asa-zisii oameni politici ce le alcatuiesc sunt niste glume proaste, niste epigoni de cea mai joasa speta, niste urmasi ilegali ale unor crampeie de istorie. Vorbim de acei oameni politici care au refuzat sa tradeze in schimbul propriei vieti. Nu stiu cati dintre voi stiu ca, pentru aproape trei luni, Maramuresul istoric a fost alipit Ucrainei.

Adevarul ramane, oricare ar fi soarta celor care l-au servit. Gheorghe  I. Bratianu

Memorial Sighet web 2In al doilea rand, este un exercitiu de sinceritate pe care putini romani l-au facut. Comunismul a fost o plaga mortala nu doar asupra trupurilor a sute de mii de oameni, fie ei morti, torturati fizic sau psihic, ci mai ales asupra unui intreg sistem de valori romanesti. Distrugerea Academiei Romane, din care faceau parte oameni de recunoastere internationala, politizarea invatamantului, cenzura jurnalistica si culturala, deportari, incalcarea drepturilor fundamentale ale omului (dreptul la o judecata echitabila sau libertatea de exprimare ar fi doar doua din ele), distrugerea identitatii personale si nationale.

Aceeasi biserica ortodoxa ce isi dadea tributul in oameni către temnitele comuniste il mentiona pe Nicolae Ceausescu in calendarul ortodox. De ce nu suntem capabili sa recunoastem ca nu au existat doar martiri in sutana, ci si sute sau mii de colaboratori ai securitatii ce tradau taina sfanta a spovedaniei.

[…] adevarata catedrala a neamului aici se afla, langa suferinta celor infometati, insetati, sleiti, ucisi si carora nu li s-a facut  inca alta dreptate […] Virgil Ierunca si Monica Lovinescu (2003)

Nu in ultimul rand, este o infima reparatie morala pentru suferintele oamenilor dupa mai bine de patru decenii de comunism. Memorialul Sighet se bazeaza pe “dosarele” a circa 93.000 de oameni, dar se estimeaza ca in temnitele comuniste au murit sau au fost incarcerati de 7-8 ori mai multi. Spuneti-le celor care au supravietuit si familiilor acestora ca era mai bine in perioada comunismului. Pentru acei oameni nu exista si nu vor exista compensatii morale sau materiale. Dar le datoram, ca natie, Adevarul.

Mai multe poze pe facebook. Informatii gasiti pe pagina memorialului.

8 Responses to Memorialul Sighet

 1. Georgiana says:

  Doamne, e de mers acolo. Mi s-a facut pielea de gaina, crede-ma 🙂

 2. Make says:

  @Georgiana si n-am reusit sa scriu prea multe din ce am vazut, e coplesitor ce vezi acolo. Dar da, merita vazut si trait!

 3. Ioana says:

  Foarte inspirata prima fotografie… in curte, inconjurata de peretii cu nume scrise marunt, in siruri nesfarsite, am realizat hemoragia de neoprit a poporului roman.

 4. […] e rândul lui Florin Săsărman, care a filmat un clip pentru piesa Cu Iisus în celulă chiar la Memorialul de la Sighet. Versurile îi aparțin lui Radu Gyr. O biografie a lui Florin Săsărman găsiți […]

 5. dan ilcus says:

  Am fost … crunt dezamagit. Monument de propaganda mincinoasa. Sa te folosesti de suferinta unora pentru a manipula, e urat. Am inteles cu bratienii, am inteles cu taranistii, am inteles cu preotii si biserica, am inteles cu drepturile si libertatile. Nu am inteles unde au disparut … legionarii. Ei nu fac parte din adevar? Acolo sigur nu. Asa zisu memorial TACE pervers si cu lasitate tocmai despre ceio care au fost varf de lance in toata povestea bolsevizarii. Pacat.

 6. Make says:

  @Dan cred ca e prea mult spus propaganda mincinoasa. Ca e incomplet pot fi de acord (nu am dovezi sa spun ca nu), dar nu cred ca ce se expune e mincinos.

 7. Diana says:

  Am fost impresionata si eu de ce am vazut acolo. Trebuie sa repet vizita, prima data am putut sta doar 2 ore, insuficient timp pentru tot ce e acolo. Dupa vizita la Sighet, am urmarit cateva episoade din documentarul de mai jos, poate nu l-ai vazut si o sa ti se para interesant.
  http://memorialul-durerii.blogspot.ro/

 8. Make says:

  @Diana multumesc, o sa ma uit, nu l-am vazut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *