Proiect

Voteaza un proiect Raiffeisen Comunitati

Batrana Scoala 2 din Slobozia…

05/09/2012 Comments (6) Blog

Mestesuguri prea putin cunoscute ale unei etnii

Rasismul e o tema atat de dezbatuta in Romania si totusi sunt atat multi oameni care trateaza atat de superficial acest subiect. Exemplul de mai jos:

Ea: Da, draga, recunosc, sunt rasista! Am ceva cu tiganii! Nu ii mai suport!
El: Ei, as! Ai ceva cu nea Vasile (seful orchestrei care le-a cantat la nunta)? Ai ceva cu nea Costel Closca (n.a. un alt lautar constantean foarte cunoscut, care a cantat si la nunta actionarului de la Dinamo, Dragos Savulescu)? Ai ceva cu Banel?
Ea: Nu, am cu cei care pleaca pe afara si fura, cersesc si datorita carora suntem noi tratati ca un neam de hoti si cersetori. Ce sa am cu Banel, ca a muncit sa ajunga unde e!
El: Deci ai o problema cu ce fac, nu cu faptul ca sunt tigani? Daca ar fi romani si ar fura nu te-ar deranja?
Ea: Ba normal ca ma deranjeaza, ca nu e normal ca unii sa munceasca, iar altii sa isi insuseasca munca lor!

E usor sa spui ca toti rromii sunt niste hoti, niste cersetori, niste oameni care ne fac de ras. Pentru ca ar insemna sa negi faptul ca singurul roman care a castigat un premiu Grammy este un artist de etnie rroma, Damian Draghici. Nu exista nici un dubiu, muzica este una din calitatile inegalabile ale etniei, o parte importanta a culturii lor (Libertatea are un articol despre muzicieni de renume mondial de etnie rroma).

Desi cel mai cunoscut si mai carismatic, muzica este doar unul dintr-o lista lunga de mestesuguri specifice. Am vazut o tasca (geanta) de piele de vitel absolut fantastica, de piele adevarata, care goala cantarea mai mult decat borseta mea din piele sintetica, in care se gaseau portofelul, doua seturi de chei si doua telefoane. Iar sambata, la Clejani, am vazut si argintari, lingurari (o poveste superba la Cristina), dar si ghicitoare in bobi sau in carti. Si, evident, lautari, pentru ca lautaria este brandul Clejaniului, cu Taraf de Haidouks facand furori in strainatate acum mai bine de 10 ani.

Si daca am avut atelierul de steaguri (da, s-a pictat un steag!), atelierul de linguri si tot asa, am avut si un atelier de social media, cu bloggeri de o parte si copii din Clejani de cealalta. Nu, nu i-am convins pe copii sa se faca bloggeri, dar a trebuit sa interactionam cu ei. Iar subsemnatul, dupa ce i-a luat serios la intrebari, ca rasplata le-am si cantat. Ce? Bach si Mozart! Evident ca nu, ci Broasca testoasa, Pseudofabula, cantecele pentru ei.

Si daca muzica e un brand si o parte a culturii acestei etnii, imi place sa cred ca m-am integrat bine in peisaj. Razvan a fost pe faza ca de obicei, el fiind autorul filmuletului de mai jos.

Foto credit: Tara lui Andrei

Festivalul de Traditii si Mestesuguri din Clejani, Giurgiu face parte din Campionatul de voluntariat Petrom este o initiativa anuala prin care Petrom implica angajatii, cetatenii si autoritatile în rezolvarea unor probleme ale comunitatilor în care compania îsi desfasoara activitatea.

6 Responses to Mestesuguri prea putin cunoscute ale unei etnii

 1. eu tot nu inteleg de ce li se spune rromi. tigani suna frumos, cum ar suna “mica rromaniada sau inima de rroamanca?

 2. Make says:

  @Augustin ai perfecta dreptate, si mie mi se pare ca e o alterare a istoriei pana la urma

 3. Alexandra says:

  te-ai descurcat bine cu copiii. daca nu erai tu, nu stiu ce faceam 😀

 4. tunaru says:

  Si ai cunosut-o pe Ana… 🙂

 5. tunaru says:

  *cunoscut-o

 6. Make says:

  @Alexandra cred ca imi e usor sa ma pun la mintea lor si de aceea :))
  @Alex daca spui tu, inseamna ca am cunoscut-o (eu nu prea retin nume) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *