Cât de mult în Radio Grafii

Mignon 6 octombrie Respect

Concerte de octombrie

12/09/2014 Comments (0) Noutati

Mignon – examen de maturitate

Probabil ați văzut deja pe facebook sau pe ForeverFolk că în toamnă, aparițiile mele publice vor avea loc la Teatrul Mignon (la 3 minute de universitate, în Rosetti, bd. Hristo Botev nr. 1). E o sală mică, de 60 de locuri maxim, cochetă, centrală, astfel că aparent e o alegere ideală. Să fie oare atât de simplu și roz totul?

Deja am primit reacții că fac pe nebunul, că mă dau mare, că ce, dacă nu toți cântă la teatru și cântă în cluburi sau restaurante, nu înseamnă că sunt mai prejos. În primul rând, aș vrea să spun că această reacție a mea de a nu mai cânta în cluburi și restaurante e valabilă doar pentru București și să și argumentez de ce. Cluburile din București consideră, în marea lor majoritate, că îți fac o favoare că îți permit să cânți la ei. Că publicul trebuie să îl aduci tu, ca artist, de promovare să te ocupi tu și tot așa. Și dacă tot mă ocup eu de toate, de ce să nu o  fac într-o locație elegantă, fără fum și fără zgomot de sticle? De ce să nu îmi invit prietenii în locuri unde să se simtă bine că își lansează o carte sau un disc?

Apoi, spre deosebire de majoritatea covârșitoare a cluburilor din celelalte orașe, la București foarte rar se oferă cazare celor veniți din afară, care sunt nevoiți fie să își plătească,  fie să stea pe la prieteni. Mai mult, în București îmi permit să fac asta, pentru că există un public mai numeros și, statistic vorbind, îmi pot atinge obiectivul. Să nu credeți că e ușor, un concert la teatru presupune costuri, niște cheltuieli și riscuri pe care eu mi le asum. E posibil ca pe 6 octombrie să am un invitat din afara Bucureștiului, căruia trebuie să îi asigur măcar cazare și transport, deci alte costuri.

Nu în ultimul rând, teatrul are ceva sonorizare, dar nu chiar suficientă pentru un spectacol mai amplu, deci tot eu trebuie, cumva, să mă asigur că se poate cânta în condiții decente. Așa că înainte să mă invidiați că fac spectacole la teatru, gândiți-vă dacă vreți să fiți în locul meu și să faceți atâtea calcule. Serile de la Mignon sunt (încă) un examen pentru mine, ca artist. Și dacă până acum erau doar examene personale, acum trebuie să îmi asum și rolul de locomotivă pentru colegii mei (mă refer la cei mai puțin cunoscuți, evident, nu la numele mari care pot umple orice sală cu ușurință), să dau un exemplu că se poate și altfel. Am colegi nostalgici la vremea concertelor pe stadioane, dar care se complac în a cânta în restaurante sau cluburi improprii actului artistic. Dacă vrem să fie altfel, trebuie să facem să fie altfel.

Ne vedem pe 6 octombrie, la Mignon!

Organizatori: ForeverFolkDomeniile Sâmburești și Teatrul Mignon

Parteneri: Hello Hotels, Aqua Carpatica, Kooperativa 2.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *