albania suporteri

Albania, Elveția, România

Rio

România pregătită de Rio

10/07/2016 Comments (16) Sport

Mingi în școli

Mingi – substantiv comun, la plural, legat de școală (mai ales de perioada școlii) precum iapa de gard, asta ca să nu zic precum atomii de sodiu și clor în sarea de bucătărie (ca să nu îi spun clorură de sodiu). Etapa în care fiecare din noi are timpul, dăruirea și energia să viseze că într-o bună zi va fi noul Hagi, noul Gațu, noua Simona Halep, noul Virgil Stănescu. Pentru 1 campion mondial e nevoie de 100 de sportivi de performanță, pentru 1000 de juniori talentați trebuie să avem 100.000 de copii care fac sport.

IMG_0679Joi am avut privilegiul unui antrenament cu Tomas Ryde, antrenorul naționalei de handbal a României. Știam câteva povești cu el de la Boți Balint, directorul de marketing al Federației Române de Handbal, dar e cu totul altceva să cunoști omul personal, de aproape, să schimbi câteva cuvinte cu el. Omul respiră handbal, acesta cred că e și secretul succeselor sale, știe perfect atuurile și calitățile echipei sale, nu, ECHIPEI NOASTRE, la fel cum e perfect conștient de ale adversarelor pe care România le va întâlni la JO de la Rio. Ia în calcul fiecare detaliu, la nivelul la care se joacă, fiecare chestie aparent minoră poate face diferența. Dar dincolo de toate, antrenamentul a început cu un discurs despre handbal și ce înseamnă el. Nu, nu înseamnă doar tehnică individuală sau forță a șutului, Tomas pune un foarte mare accent pe valori, pe spirit de echipă, degeaba avem valori, dacă ele nu acționează concertat, pentru echipă. Ce să vă mai spun, a fost o onoare și o încântare să petrec câteva ore alături de oamenii care vor ca România să fie cea mai bună din lume în handbalul feminin.

Încep Jocurile Olimpice și vom avea din nou emoții pentru sportivii români. Pentru a avea sportivi care luptă pentru medalii, munca începe cu 20 de ani înainte. În școlile din România se predă tot mai puțin handbal, iar motivele sunt multe – că profesorii nu sunt motivați să lucreze cu copiii, că nu există suficiente săli de sport etc. Dar cea mai simplă este și cea mai tristă: de multe ori, în școli nu există mingi de handbal.

Da, sălile de la Cluj și Piatra Neamț au fost pline la ultimele meciuri ale României, oamenii se întorc către handbal, iar acest sport are nevoie de susținere și pentru viitorii performeri. Federația Română de Handbal și Henkel Beauty Care România și-au unit forțele pentru a sprijini handbalul școlar prin proiectul Mingi în școli. În perioada 24.06 – 7.08, oricine achiziționează produse din gamele FA (cu excepția săpunului solid), Schauma, Gliss, essence Ultime și Taft contribuie la campania de susținere a handbalului românesc, prin dotarea a sute de școli din întreaga țară cu mingi de handbal.

Mai multe informații găsiți pe site-ul campaniei, eu voi încheia cu ce țin minte că strigau handbalistele de la Olimpia Slobozia și adversarele lor când ieșeau pe teren alături de arbitrii: Pentru gloria handbalului românesc: ÎNAINTE! Uneori, gloria începe de la simple mingi oferite unor copii.

Tomas Mascota eu

16 Responses to Mingi în școli

 1. iuli says:

  Aceasta campanie s-a adeverit ca fiind o mare teapa. Suntem in luna decembrie, iar campania nu are nicio finalitate. Pe site scrie ca s-au dat 1595 de mingi, dar mingile nu sunt nicăieri. Asa ca…… o mare pacaleala, iar copiii chiar asteptau acele mingi.

 2. Make says:

  @Iuli promit sa intreb si revin – e corecta adresa ta de mail sa iti scriu pe ea?

 3. Make says:

  @Iuli daca ai avea bunul simt sa scrii cu o adresa corecta, ai fi primit detaliile despre mingi.

 4. Pirlog Nicoleta says:

  Buna ziua. Nu va suparati mai sunt scoli de anuntat ca vor primi mingi. Va multumesc. O zi frumoasa.

 5. Make says:

  @Nicoleta abia saptamana aceasta s-au terminat licitatiile pentru achizitiile de mingi, deci da, abia au inceput sa trimita mingi catre scolile inscrise.

 6. iuli says:

  @MAKE, adresa de mail este corecta, doar ca cineva a încercat sa o sparga si nu mai pot sa o deschid. Astept detalii despre campanie pe adresa oli_bogdan@yahoo.com. Cu multumiri!

 7. Pirlog Nicoleta says:

  Sa inteleg ca toate scolile inscrise vor primi mingi de handbal? Va multumesc pentru raspuns. O seara frumoasa.

 8. Make says:

  @Nicoleta nu stiu despre mecanism, cate mingi si cui, dar ideea e ca mingile abia acum s-au achizitionat. Nu lucrez la FRH ca sa stiu chiar toate detaliile.

 9. Nicoleta Pirlog says:

  Am inteles. Multumesc.

 10. Pavel says:

  Bună ziua. Când se vor trimite aceste mingi???? Din decembrie am fost sunați la Școală Gimnaziale Amaru și încă nu au sosit.Așteptăm cu nerăbdare aceste mingi.Va multumim

 11. Make says:

  @Pavel Contactati Federatia Romana de Handbal, nu eu dau mingi.

 12. nicoleta says:

  BUNA ZIUA MULTUMIM PTR MINGII NOI AM PRIMIT

 13. Liliana says:

  Buna ziua! Care sunt școlile ce vor primi mingi?

 14. Make says:

  Doamna, articolul e de acum un an. Cred ca intre timp a fost deja o a doua campanie. Intrebati la federatie.

 15. constantin madalina says:

  buna seara. când incepe campania de distribuire a mingiilor in scoli,copii sunt nerabdatori si abia asteapta?

 16. Make says:

  @Madalina intrebati la federatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *