Tu ti-ai comercializa prietenii?

1 Matache +2 Tudoroiu = 3 pentru o Seara...

08/06/2012 Comments (0) Noutati

Muzica e o problema de atitudine

Am inceput articolul cu o concluzie (cea din titlu) la care am ajuns dupa conferinta de presa a baietilor de la Timpuri Noi. Ocazia? Un nou album Timpuri Noi, Deschide-ti mintea!. Trebuie sa spun din start ca cei 3 care alcatuiesc actuala formula Timpuri Noi – Dan Iliescu, Felix Sfura si Sabin Penea – au crescut mult in ochii mei pentru clipul de mai jos, realizat cu ceva vreme in urma.

Clipul s-a realizat in ciuda tuturor parerilor din jur care ii spuneau lui Dan “e greu sa filmezi cu copii”. Gandindu-ma la istoria agitata a trupei, cu despartirea din 2001, cu cei doi lideri formand Partizan si ZIDD, cu plecarea prematura a lui Catalin “Tobi” Neagu, a doua plecare a lui Artanu’ in 2009, nimic nu a fost simplu de-a lungul existentei trupei. Si totusi, Dan Iliescu, cel care a compus cele mai multe din hiturile Timpuri Noi, a gasit de fiecare data resursele sa porneasca din nou la drum, sa elimine barierele aparute.

Povestea despartirii de Artanu’ nu are nici un strop de cancan, s-a facut simplu, cu o strangere de mana, intre doi oameni maturi, fara scandaluri privind numele, fara dispute privind cine canta piesele. Fara spalat rufe in public, ceea ce, in showbiz-ul zilelor noastre, trebuie sa recunoastem ca se intampla atat de rar.

Nici decizia de a canta cu vocea in Timpuri Noi nu a fost una usoara, pana la acest album, Dan Iliescu fiind voce principala pe 2 piese: Victoria si Tata. Iar ascultandu-l pe Dan Iliescu povestind despre momentul cand a fost dat afara de la cor, mi-am adus aminte ca am patit la fel (e clar, e o hiba in sistem!).

Felix si Sabin, desi din doua generatii diferite, au fost tacuti ca doi scolari silitori, au vorbit putin, au povestit cum au ajuns sa cante in Timpuri Noi (Felix a fost recomandarea lui Mihai Godoroja). Pe Sabin personal il stiu mai bine in ipostaza de violonist (“conservatorist” ca formatie).

Din punct de vedere compozitional, dupa primele doua piese, ati putea avea senzatia ca ascultati altceva, dar nu Timpuri Noi, pentru ca influenta reggae e semnificativa. Dupa aceea insa, lucrurile revin la normal, piesele se intorc la funk-ul clasic de Timpuri Noi, cu piese cu “prieteni” (daca in trecut era Helga, Jeni sau Stere, acum il avem pe Rambo), versurile sunt amuzante, ciudate, dar de fiecare data cu mesaj, chiar daca uneori par a glumite muzicale.

Timpuri Noi vin cu un nou album pentru ca sunt convinsi ca mai au ceva de spus in muzica romaneasca. Va invit sa ascultati discul si sa spuneti ce parere aveti. Deschide-ti mintea este aparut la MHO Music si este disponibil in reteaua magazinelor Carturesti. Sau la concertele Timpuri Noi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *