Visit Romania. Small country. Great people

Stiri de bine si pe scurt

23/11/2011 Comments (2) Blog

NetCamp 2011: Nu e suficient e sa ai ideea, executia e totul!

Ei, si a fost si NetCamp 2011, deci cu pix si hartie unii, altii cu tablete si leptoape, ne-am prezentat cuminti la lectia despre antreprenoriat, predata de oameni alesi pe spranceana de Cristi Manafu.

Marius Ghenea e tipul care poate vorbi despre antreprenoriat (fie el online sau offline) vreo 3 zile fara sa se repete. El a facut o radiografie a antreprenoriatului romanesc la ora actuala, cu puncte tari si slabe, cu oportunitati si perspective. Ecosistemul antreprenorial romanesc se dezvolta, chiar daca la finantare inca nu excelam. Am auzit pentru prima oara  de intraprenoriat – antreprenoriat in interiorul companiei.

Tot Marius Ghenea e de parere ca Antreprenorii nu se nasc, antreprenorii se formeaza, iar introducerea educatiei antreprenoriale in scoala poate duce, in perspectiva, la asa-numita “generatie antreprenoriala”.

Pe Dragos Manac l-am ascultat prima oara anul trecut la Webstock si mi s-a parut savuros in modul de a prezenta, astfel ca la NetCamp era clar pe lista de “must see”. Si mi-a demonstrat ca nu gresesc.

Cea mai mare forta de pe Pamant? Nu mintea umana, nu gravitatia, nu credinta – banii! Dovada? Navele spatiale inving gravitatia, deci, pana si ea este infranta de suma corecta investita. Cu toate acestea, istoria ne da exemple negative, astfel ca nu banii cash sunt importanti, ci mai degraba implinirea personala. Concluzia lui Dragos: antreprenoriatul nu se refera (doar) la bani. Antreprenoriatul se refera la scop, munca, perseverenta.

Si, ca orice profesor care se respecta, ne-a oferit si o “tema pentru acasa”. Nu chiar de rezolvat probleme, dar cate ceva de citit. Nu de alta, dar sunt o groaza de oameni care doresc sa fie antreprenori, dar nu au notiuni de baza in materie de economie. Iata “lectura suplimentara” propusa:

 • The art of money getting, PT Barnum;
 • Economics in one lesson, Henry Hazlitt;
 • Flow: the psychology of Optimal Experience, Mihaly Csikszentmihaly;
 • The essential drucker, Peter Drucker.

Calin Fusu (stiti voi, Neogen, Zumzi etc.) a ales o abordare inversa “de ce sa nu devii antreprenor”. Iar motivele pentru care esueaza proiectele online sunt multiple includ:

 • Nu ai bani suficienti;
 • Nu ai destula experienta;
 • Nu ai determinare/perseverenta (inteligenta nu e atat de importanta).

Dar subliniaza ca este esential sa iti asumi mai multe riscuri decat media pentru a reusi.

Zoli Hereg – Windows Azure – adaptarea infrastructurii – nu e nevoie sa cumperi cu bani multi daca nu folosesti decat rareori si poti inchiria cu bani putini aceeasi infrastructura. Pentru proiecte noi, BizSpark ofera suport substantial pare-se. Dar eu si tehnica, mai usurel asa, ca de, artist.

Nu stiam cine e Antonio Eram – recunosc! – dar se vede ca traieste in alta lume si joaca in alta liga (aud ca detine proiecte pe-acolo, peste ocean, stiti voi, The American Dream). Am retinut cateva aspecte care poate par elementare, le stim cu totii, dar mai greu cu aplicatul – se refera la modul de abordare a unui finantator pentru proiectul tau:

 • e foarte important sa ai o IDEE ORIGINALA;
 • Networkingul este cheia reusitei – ne temem prea mult ca “cineva ne va fura ideea!” (cuvant de ordine SHARE);
 • Prea multe cifre atunci cand prezentam o idee! Uneori, mai multe cifre decat idei concrete;
 • Think Global e valabil si in antreprenoriat;
 • Disperarea nu e un sentiment de prezentat unor investitori, chiar daca el ne macina;
 • 150% dedicare, este ideea voastra!
 • Nu uitati sa spuneti MULTUMESC!

Dupa pranz, am participat in sesiunea de START-UP NOW! Unde, vorbitori unul si unul: Chinezu, Monica Jitariuc si Bogdan Secara. Dupa primele 2 prezentari, aveam senzatia ca suntem in peluza. Dupa cum spuneam si pe twitter, au fost 2 prezentari “neconventionale”. Ca altfel nu poti sa le numesti. De invatat insa, cat din 3 sesiuni de mentorship. Un tip mai meticulos ca Bogdan Secara greu mai vezi, analiza fine (cred ca fine tunning suna mai bine – si el avea probleme ieri cu traduceri in limba romana care sunau ca pixu’ fara pasta). Si da, aceeasi problema in situatii diferite are abordari si rezolvari diferite.

Deci, copii, concluzia zilei: nu conteaza cate probleme apar si cate va lipsesc, de urmat e politica facebook: Launch now, improve later. Si voi incheia citandu-l pe Sergiu BirisNu e suficient e sa ai ideea, executia e totul!

 

2 Responses to NetCamp 2011: Nu e suficient e sa ai ideea, executia e totul!

 1. […] puteti citi impresii la: Chinezu Stefan Murgeanu Haotik Adrian Ciubotaru Rivionze Marius Matache Insemnari Provinciala Siteguru Manafu Dica Valentina IT Newz Blogatu Alina Constantinescu Inca.ro […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *