Special Youth Upgrade

Special Youth Upgrade

Ana Moura

Ana Moura

28/10/2019 Comments (0) Blog

byron – album nouă și turneu

Dacă tot nu apuc să mă ocup de albumul meu, să vorbim atunci de noul album byron ce urmează să fie lansat în această toamnă. Trebuie să vă spun din start că vă scriu din ipostaza omului care a ascultat deja albumul. Asta e, norocul meu, avantajul vostru că vă pot da o părere în cunoștință de cauză.

byron
Datele turneului național byron

Dar până să începem vorbele, ca să vă faceți o idee, iată una din piesele mele favorite de pe album: Anima.

În primul rând, albumul acesta trebuie ascultat cu pixul în mână, pentru că versurile sunt importante. Cum, mă, trupă de progresiv să scoată un album cu mesaj decisiv, progresivul parcă se referea la muzică? Apoi, are o forță de penetrație mai ceva ca Jonah Lomu trecând peste doi englezi ce încercau disperați să îl oprească. Pe alocuri, ești tentat să zici că e orchestrația, dar constați că și pe secvențe melodice te pătrunde un fior inexplicabil.

E un disc cu puternic mesaj social – fir-ar, alde folkiștii din noi pierdem și asta… bine, l-am pierdut demult, dar rămâne între noi. Consumatori de vise face mișto de jumătate din stereotipurile timpurilor pe care le trăim, înainte să îți dea în cap cu peisajul de Truman Show:

Suntem doar spectatori,
Scenariul e gândit de alții
Consumatori
De vise-n culori…

Prima piesă de pe album ascultată, acum aproape un an, a fost Continuum, cântată împreună cu Lucia. Inițial, am crezut că Dan s-a apucat de chestii de dragoste, dar versurile te liniștesc imediat, chiar și poveștile de dragoste sunt “cu picioarele pe pământ”. Apropo, Lucia este unul din invitații băieților de la byron la concertul de lansare din București, ce are loc pe 9 noiembrie, la Arenele Romane, alături de The Mono Jacks (bilete aici).

Apoi, undeva prin februarie, a fost Nouă, piesa care dă și titlul albumului. Și recunosc că nu am înțeles mare lucru din ea, părea moale, părea dubioasă… poate și pentru că m-a prins într-o dispoziție mult prea vioaie. Ascultă-l când ți se scufundă corăbiile, o să simți piesa până în străfundul sufletului, vei coborî cu ea până la ultimul etaj al Infernului. Sau, dacă vrei, o să vezi că Cerul pică pe noi. Ți-am zis că trebuie ascultat cu pixul în mână! Cât am scris aici, am ascultat-o de două ori, parcă te magnetizează…

Și aș putea să scriu despre fiecare piesă, dar atunci tu ce mai faci? Nu mai bine mergi la unul din concerte (îți dau imediat lista mai jos), iei albumul și povestim după? Îmi spui ce ți-a plăcut ție și vedem dacă am avut dreptate (boss, sunt scorpion, eu am întotdeauna dreptate, să știi…). Ah, lăudam mai sus Consumatori de vise și nu ți-am dat-o să o asculți, nu de alta, dar tocmai au lansat-o pe canalul lor de YouTube, ca de început de turneu național.

Turneul național byron – nouă

Să faci un turneu în România anului 2019 ca artist din afara main stream e o mare performanță. Dar pe instituția Overground Music sunt foarte invidios de multă vreme (în sensul bun al cuvântului) pentru ce reușește să facă pe zona de rock. Așa că nu merg mai departe cu laudele, ci vă trimit direct la lista datelor turneului de promovare a albumului Nouă, ce a început sâmbătă, 26 octombrie, la Cluj.

 • 1 noiembrie – Brașov, Rockstadt;
 • 2 noiembrie – Sibiu, Mango Bar;
 • 9 noiembrie – București, Arenele Romane;
 • 15 noiembrie – Constanța, Doors Club;
 • 16 noiembrie – Galați, Daily Pub;
 • 23 noiembrie – The Taste Bistro, Ploiești;
 • 6 decembrie – Kripton Pub, Drobeta Turnu-Severin;
 • 7 decembrie – Timișoara, t.b.a.;
 • 20 decembrie – Buzău, Top T Festival;
 • 9 ianuarie – Charger, Craiova
 • 10 ianuarie – Urban Home, Pitești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *