Cat de ignoranti suntem cand vine vorba de siguranta...

Aveti chef sa ne jucam cu Chimia?

12/10/2012 Comments (0) Blog

Despre oameni liberi

O matusa avea un caine pe care il tinea legat de 2 ani de zile pentru ca, asa cum spunea ea, e rau. M-am dus la el, l-am hranit si m-am jucat cu el de parca eu il crescusem, spre deliciul catorva prieteni care erau de fata, care nu se puteau opri din ras de ce jucausa era bestia cea rea din lant.

De ce am dat acest exemplu? Pentru ca asa e si cu oamenii. Daca tii pe cineva la distanta, e clar ca nu va reusi niciodata sa iti demonstreze ce poate, iar in timp vei ajunge sa il consider inutil pentru ca…nu l-ai vazut niciodata ce poate. Persoanele cu dizabilitati nu vor reusi niciodata sa isi demonstreze abilitatile si utilitatea pentru societate, atat timp cat societatea nu se deschide catre ei prin chestii elementare: rampe destinate scaunelor cu rotile, programe educationale flexibile, initiative speciale pentru oameni cu nevoi speciale.

Sunt oameni in scaun rulant care pot fi programatori exceptionali, sunt oameni cu deficiente vizuale care dau dovada de o indemanare incredibila. Sunt oameni fara o mana sau fara un picior capabili de performante sportive de care cei “normali” sunt departe. Ganditi-va ce mandri am fost cu totii de Carol Eduard Novak cand a castigat aurul la Jocurile Paralimpice.

Lacrimile unui campion olimpic…din fericire, sunt lacrimi de bucurie ale unui om care a luptat pentru a-si atinge telul indiferent de orice conjunctura nefavorabila. Si-atunci cine e cel “normal”?

dizabilitatiOameni cu desavârsire, pentru persoane cu dizabilitati care au avut împliniri remarcabile în context educativ; Angajatorii abilitatii, pentru angajatorii de pe piata libera a muncii care au inclus persoanele cu dizabilitati în activitatea lor; Promoveaza abilitatea, dedicata comunicatorilor care au sustinut cauza persoanelor cu dizabilitati; Porti deschise – pentru institutiile si companiile care au înteles ca accesibilizarea sediilor pentru persoane cu dizabilitati nu trebuie sa ramâna doar pe hârtie; Scoala tututor abilitatilor – pentru a premia eforturile unitatilor de învatamânt de masa în integrarea persoanelor cu dizabilitati. Sunt oamenii si institutiile care fac eforturi de a Accesabiliza libertatea! 

Gala persoanelor cu dizabilitati isi propune sa ii rasplateasca pe cei din categoriile de mai sus. Ea se va desfasura pe 27 noiembrie 2012 si va fi difuzata de postul public de televiziune în data de 2 decembrie 2012. Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul Galei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *