Berti Barbera

Berti Big Band

EXPO TVR60

EXPO TVR60

09/12/2016 Comments (0) Blog

Oportunități

Am considerat întotdeauna că fiecare din noi are parte în viață de o serie de oportunități, dar ce nu știm, mai ales la vârste fragede, când credem că tot ce zboară se mănâncă, este să profităm de ele. Din păcate, foarte mulți dintre studenții cu care interacționez preferă câștigul imediat, ușor, în dauna unei investiții pe termen lung în dezvoltarea sa ca individ, ca specialist. Și aș vrea să povestesc câteva întâmplări cu care m-am întâlnit eu de-a lungul anilor și cum s-au materializat ele mai târziu.

Primul semestru de facultate a fost unul foarte dificil pentru mine, chiar dacă intrasem al 6-lea în facultate cu a 4-a medie, m-am adaptat destul de greu la noul sistem, materiile nu erau ce îmi imaginasem eu (chiar erau prost alese, 2 cursuri de matematică, informatică, logică, fizică și un singur curs de chimie anorganică, dar și acela cu multă fizică nucleară și cuantică în el). Am reușit, la limită, să îmi păstrez bursa, dar aveam serioase dubii că sunt unde trebuie. În semestrul II însă, a apărut cursul de chimie analitică și de la primul laborator am avut revelația că “asta vreau să fac”. Eram ca cei mici, mereu cu mâna pe sus (ca să nu mai zic de vorbitul neîntrebat), că ajunseseră coordonatorii să mă trimită după substanțe în alte laboratoare, doar ca să îi las și pe ceilalți să se manifeste.

academie_bankingUlterior, pe sfârșitul semestrului, asistenta cu care făceam lucrările practice m-a întrebat dacă n-aș vrea să lucrez pe vară la niște analize de apă, într-un proiect pe Dunăre. N-am cerut nici un fel de informații suplimentare, am zis “DA!” fără să clipesc. Tot ce conta era că voi face lucruri practice, legate de viitoarea mea meserie (de chimist analist), că am ocazia să lucrez cu niște specialiști, că am ocazia să văd locuri noi și că am parte de o experiență nouă. Ce a rezultat de aici? În mai puțin de doi ani, eram angajat cu carte de muncă al Universității din București (da, am lucrat încă din timpul facultății, ca asistent cu studii medii – echivalentul unui tehnician, dacă vreți), licență, master, doctorat coordonate de profesorul Constantin Pătroescu (coordonatorul echipei de chimiști ai primei expediții pe Dunăre). Și, de aproape 18 ani, angajat al aceluiași centru de cercetare ce a implementat proiectul în care mi-am făcut “debutul” în știință.

Tinerilor la început de carieră le spun, din perspectiva omului care lucrează de ani buni cu studenți, să profite de aceste oportunități ce se ivesc în drumul lor prin viață. Nu știi niciodată ce iese dintr-o întâlnire informală cu oameni importanți, dintr-un curs la care participi, dintr-o acțiune de voluntariat – cunoști oameni care îți deschid alte uși, afli de un job interesant, de o oportunitate antreprenorială, de posibile colaborări. Vă pot da zeci de exemple ce mi s-au întâmplat mie, de concerte aranjate de oameni cunoscuți întâmplător, de proiecte implementate după o discuție amicală lângă o cafea bună.

Academia de Banking este un program de training intensiv, implementat de Libra Internet Bank, dedicat celor interesați să lucreze în sistemul bancar. Acesta se întinde pe o perioadă de 3-4 săptămâni, bazat pe principiul de hands on learning (vei învăța ce presupune sistemul bancar la modul practic) și structurat în patru module (comunicare și discurs telefonic, cunoașterea produselor, serviciilor și aplicațiilor, analiza financiară și modalități de abordare a clientului în cadrul unei întâlniri). Partea bună este că, în funcție de rezultatele obținute și de nivelul de implicare al celor care urmează aceste sesiuni de pregătire, aceștia sunt angajați în cadrul băncii pe pozițiile care li se potrivesc cel mai bine.

Dacă mă întrebați pe mine, pentru cei interesați de sistemul bancar, Academia de Banking este una din acele oportunități ce îți pot lămuri anumite dubii legate de carieră (mi se pare mult mai bine să vezi dacă acest job ți se potrivește, îți place, decât să te trezești la 35 de ani nemulțumit de ce faci) și de a spori șansele de angajare pe viitor. Stagiul de pregătire începe în luna ianuarie a anului viitor, așa că e bine să vă înscrieți cât mai curând, o puteți face accesând pagina Libra Bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *