Coperta

HOINAR la radio

Povesti despre mine si album

22/01/2013 Comments (21) Noutati

Organizatii studentesti – pentru studenti au ba?

Lucrez intr-o universitate asa ca, vreau-nu vreau, sunt inconjurat de studenti zilnic, ba chiar de multe ori interactionez cu ei (practici studentesti, ore etc.). Iar in 14 ani de “activitate in campul muncii” observi cate ceva. In plus, ieri, pe twitter, am zarit cu coada ochiului o discutie despre Marian Munteanu, probabil primul lider studentesc post-decembrist.

Organizatiile studentesti au aparut in Romania de dupa 1990 (sper sa nu gresesc) odata cu Liga Studentilor, infiintata pe 23 decembrie 1989. Evident, exista, inainte de 1989, si Uniunea Studentilor Comunisti din Romania, dar asa existau si sindicate, si legislativ (Marea Adunare Nationala), asa ca ma gandesc sa vorbim totusi de institutii (relativ, ca totul e relativ, nu?) libere. Iar scopul unor astfel de organizatii este, ma gandesc eu, reprezentarea intereselor studentilor. Majoritatea celor care au ocupat pozitii inalte in organizatiile studentesti au ajuns sa fie implicati politic. De altfel, Capital publica un articol pe aceasta tema in 2003, intitulat Miscarile studentesti, pepiniera pentru partide. Marian Munteanu a candidat la presedintie din partea Aliantei Nationale PUNR-PNR in 2000. Liga Studentilor a fost o prezenta activa in viata politica a Romaniei, “conducand ostilitatile” din Piata Universitatii din 1990.

Primul presedinte al ASUB a fost nimeni altul decat Luis Lazarus. Acesta a candidat in 2000 pe listele ApR (partidul condus pe atunci de Teodor Melescanu) pentru un post de deputat de Mehedinti (sursa). Fluxul cel mai intens de lideri ASUB a fost transferat insa catre PSD. Gabriel Ispas, fost presedinte ASUB, devine in 2002 consilier personal al Primului Ministru (n.a. Adrian Nastase) pe probleme de tineret, educatie si sport (sursa). Marian Rujoiu, fost presedinte al ASUB, presedinte executiv al USR si secretar general al TSD ((Tineretul Social Democrat, sursa). Daniel Dragnea, si el fost presedinte ASUB, a ocupat functia de secretar executiv al organizatiei de tineret a PSD (TSD) si consilier pe probleme de tineret al lui Victor Ponta.

Cu trecerea anilor, studentii s-au organizat la nivel national in uniuni de asociatii studentesti, daca le pot spune asa. Cum insa doua sabii nu incap in aceeasi teaca, au aparut…3 astfel de uniuni si anume: Uniunea Studentilor din Romania (USR), Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR). Acestea se acuzau reciproc, la un moment dat, de subordonare politica (sursa). Nicolae Banicioiu a fost presedinte al Uniunii Studentilor din Romania, din 2004 este parlamentar din partea PSD, iar actualmente este ministrul tineretului si sportului. De altfel, in acelasi an 2004, Jurnalul National eticheta drept controversat protocolul semnat intre USR si TSD.

studentestiSunt convins ca mai exista exemple, eu le-am mentionat pe cele din Universitatea din Bucuresti pentru ca, activand aici, le stiu. Cu siguranta insa ele sunt mult mai multe, asa ca va rog se le mentionati pe cele pe care le cunoasteti. Vi se pare normala aceasta translatie a din asociatii studentesti in politica?

 

Sursa foto: Stiri de Cluj

 

21 Responses to Organizatii studentesti – pentru studenti au ba?

 1. Semanticus says:

  De la generatia 1848 a studentilor romani la Paris sau cei din Viena, Cluj, Iasi pana in zilele noastre acest este modelul de implicare, participare si selectare al cadrelor de partid. Este OK, decat sa vii de la stana de oi din Pipera…

 2. Dana says:

  Ca alumna a unei organizatii studentesti apolitice, nu vad cu ochi legatura cu politica. Chiar daca unii pornesc pe acest drum cu intentii bune, mi se pare aproape imposibil sa razbesti in aceasta increngatura de coruptie si mizerie fara sa te murdaresti deloc.
  Dar sa ne bucuram ca sunt in Romania si organizatii studentesti cu membri care incearca sa schimbe mentalitati si sa dezvolte oameni fara sa se arunce in valtoarea politicii. Din 2007 de cand am auzit de AIESEC, mie nu mi-a mai trebuit altceva. M-a ajutat enorm pe mine si, sunt convinsa, mi(l)i(oane) de alti tineri din lumea intreaga, sa ne dezvoltam personal si profesional, ne-a dat directie, ne-a pus la dispozitie o retea de contacte (studenti, companii-partenere, sponsori) si un program de stagii de practica etc. AIESEC nu face parte din nicio liga, uniune si alianta si, cel mai important din perspectiva articolului tau, e o organizatie apolitica. Si desi exista si cazuri de fosti membri care s-au lansat in politica, infinit mai multi continua sa-si aduca aportul la societatea romaneasca implementandu-si ideile ca antreprenori.

 3. Radu Oncescu says:

  Mai e si SSUB (Societatea Studentilor din UB), dar cu UNPR.

  Uita-te aici https://www.facebook.com/photo.php?v=475146755863496

 4. Make says:

  @Semanticus adevarul e ca nu ma gandisem la asta – e drept ca prefer studenti politizati decat ciobani cu bani :))
  @Dana AIESEC-ul eu il vad mai mult ca pe o organizatie profesionala a studentilor decat pe una pentru drepturile studentilor – dar ai dreptate, asa e si EGEA (pt geografi), si AEGEE – avantajul e ca fiind europene, se politizeaza mai greu
  @Radu pe-astia ii ratasem :))

 5. Iarta-ma daca gresesc, dar eu in organizatiile studentesti am vazut numai doritori de ars gazul, nu de invatat. Si cum din ars gazul ajungi usor un politician de frunte, e limpede de ce se politizeaza atat de repede acesti “reprezentanti” ai studentilor pentru a deveni usor “reprezentanti” ai poporului.
  Probabil este o scoala foarte buna. SI insusi faptul ca sunt cel putin trei organizatii arata ca lupta pentur ciolan incepe si este o realitate pentru acesti oameni inca din tinerete.

 6. Make says:

  @Doru sunt de acord cu tine – si eu am prins perioade in care liderii de asociatii studentesti (pe facultate) erau niste terchea-berchea

 7. Semanticus says:

  Fara implicare politica nu se poate, la fel fara asociere profesionala nu se poate, astea sunt doua legi fundamentale pentru selectia elitelor.

 8. irina c. says:

  Poate ar trebui sa luam putin pulsul la fata locului (prezent) si sa nu mai judecam dupa ce s-a întâmplat cu lideri ai organizatiilor studentesti din trecut. Da, sunt presedinte de organizatie (chiar din cadrul ASUB) si pot spune ca lucrurile s-au mai schimbat. Doar ca se pare ca unii *nu le vor schimbate* tocmai prin asemenea publicitate. As dori sa specific ca de-a lungul celor 4 ani de când sunt si studenta si în ONGS am avut în fiecare an bursa de studiu (ceea ce implica o medie destul de mare), fara a intra în categoria *terchea – berchea*. De asemenea am lucrat în cercetare pe etica academica – universitara, am creat trainguri etice pentru studenti, coduri de conduita pentru acestia etc. etc. Aaa ca va întreb: sa va trimit traingurile acelea sa vedem daca stiti ce este etic sau nu? Sau preferati sa dati fara argumente în niste studenti, în continuare?

 9. Make says:

  @Irina nu am spus nicaieri ca TOTI STUDENTII DIN ASOCIATII SUNT NISTE TERCHEA-BERCHEA, nu am nici un dubiu ca sunt si sunteti si oameni capabili, ceea ce ma bucura, pentru ca e important ca studentii sa aiba niste reprezentanti capabili, care sa le spuna problemele. Am lucrat si cu organizatii studentesti pe traininguri (ASG-ul poate confirma), imi face o deosebita placere sa lucrez cu studenti (desi nu e parte din fisa postului meu). Deci hai sa nu ne doboare entuziasmul fara motiv. Eu doar constatam, din exterior, cati fosti lideri au ajuns in politica, ceea ce nici macar nu e o problema.

 10. Semanticus says:

  @Irina,
  cu cine ai votat la alegeri ? Eu nu am votat.

 11. irina c. says:

  Ca tot ai întrebat. Nu am votat pentru ca nu am putut. Dupa OUG dat? chiar înaintea alegerilor cei care nu aveau domiciliul în Bucuresti, spre exemplu, nu aveau voie sa voteze în Bucuresti chiar daca aveau viza de flotant. Aceasta ordonanta de *urgenta* a fost data chiar pentru a nu mai putea vota studentii, ei fiind principalii actori afectati. Daca veti studia presa veti vedea ce presiuni s-au facut din partea asociatiilor studentesti împotriva acestei ordonante. Logica bunului simt ma face sa ma întreb care ar mai fi fost avantajele politicienilor sa NU votam de moment ce, dupa cum se sustine mai sus, oricum eram politici si aveau si ei mai multe voturi?

 12. Semanticus says:

  @irina,
  de ce nu ati mers sa votati acasa, in provincie ? 🙂 nu aveti bani de drum ? vreti ca sa fiti platiti ca sa schimbati ceva in Romania ? mai mai… vezi asta este problema cu activismul studentesc… asteapta ceva, nu ia initiativa …

 13. irina c. says:

  Da, asa e. Astept sa pot vota ca orice cetatean (pana la alegeri), unde am viza de flotant. Imi pare rau ca nu imi permit sa dau din cei 350 ron (bursa) 100 ron pentru drumul pana acasa. Sau stati! Politicienii pe care ii sustin trebuia sa imi dea bani sa merg sa ii votez. Unde mai sunt ei acum oare?
  p.s: FiloSofia e o stiinta. Nu e chiar orice.

 14. Semanticus says:

  @irina,
  Era asa simplu ca prin mai 2012 sa incepeti in cadrul asociatiei un program sa strangeti bani de tren pentru membrii asociatiei care nu isi permiteau aceasta cheltuiala. Important este ce vreti voi, nu este important ce vor guvernantii.

 15. irina c. says:

  Prin definitia ordonantei de urgenta si prin explicatiile date anterior am crezut ca s-a inteles destul de clar faptul ca ordonanta de urgenta a fost data cu 2-3 zile inainte de ziua alegerilor. Asa ca despre ce program vorbim cu 2-3 zile inainte? Ca sa nu mai vorbim ca aici e vorba despre toti studentii nu despre membrii organizatiei X sau Y. Sau poate ar trebui sa tiparim noi niste bani falsi ca altfel nu inteleg cum poti asigura transportul pentru toti studentii.

 16. Semanticus says:

  @irina,
  si vreti si sucuri naturale si un coach sa va inteleaga problemele majore pe car ele aveti, hahahhahaaa,
  vad ca va place mai mult discutii, seminarii, chestii dastea. Se vezi ce repede s-ar fi gasit bani de un seminar la Poaiana Brasov.
  Nu va vad eu pe voi sa stati cu randul 3 luni in Piata Revolutiei, sa carati la 5 dimineata lazi cu paine pentru demostranti si sa mai faceti si altele. Acum primiti pe Iphone un mesaj de la organizatia de tineret a partidului si va vedeti la un seminar pe la Marriot daca aveti chef…

 17. irina c. says:

  Am vazut mai devreme la televizor ce le plac altora discutiile. 😀 Deci asa se descurca tineretul din ziua de astazi. Ma intrebam eu cum de toti au Iphone ?i numai eu am un telefon c?ruia butoanele nu-i merg. Da, am chiar butoane. Dar sa stii ca glumele cu Piata Revolutiei ?i Marriot nu le-am prins. Asa e cand faci filosofie, te invata sa nu mai termini discutiile. 🙂

 18. ANOSR, USR si UNSR sunt singurele care conteaza in acest moment pe plan national (cel putin asa se vede din teritoriu). Am cunoscut de-a lungul timpului destul de multe personaje din toate si am aflat destul de multe, astfel incat sa imi creez o imagine asupra acestora.

  Ceea ce vreau sa spun este ca 66,6% dintre cele enumerate mai sus, daca facem o statistica, sunt folosite pe post de trambulina, dar aici conteaza si individul (care poate avea sau nu merite). Ideea este ca atât timp cât o organizatie studenteasca se declara apolitica, sa ramâna apolitica, iar membrii acesteia sa renunte la ea atunci când aleg „dubla identitate”.

 19. Semanticus says:

  @irina
  adica preferati politica de cabinet/birou/facebook si mai putin politica in strada. Din aceasta cauza politizarea este mai subtila. 🙂

 20. […] Marius Matache a scris un post interesant despre organiza?iile studen?e?ti ?i politic?, lideri ?i evolu?ia lor, Organizatii studentesti – pentru studenti au ba? […]

 21. Student Xulescu says:

  Oricine spune ca 3 organizatii studentesti sunt “prea multe” are probleme grave ( probabil idei reminisciente implantate foarte bine pe vremea Partidului) si ar trebui sa:

  1. Citeasca Alexis de Tocqueville, Montesquieu si John Locke – pentru a intelege principiul de “balanta de puteri” (checks and balances), dar si importanta pluralismului.

  2. Renunte la ideile (poate imposibil de inlaturat dupa “numai” 25 de ani de la schimbarea regimului) Marxist-Leniniste puse in practica intr-o maniera Stalinista si sa inteleaga faptul ca exista opinii diferite, iar 3 organizatii studentesti sunt poate prea putine pentru a le reprezenta pe toate.

  3. Incurajeze prin mijloacele proprii miscarile si activitatile tinerilor (si in speta, ale studentilor). Deseori organizatiile studentesti realizeaza ca nu sunt finantate de catre organizatiile guvernamentale abilitate (Ministerul Educatiei abia daca acorda cateva burse in fiecare facultate), iar afacerile care le sprijina sunt foarte putine (si sumele deseori sunt infime). Astfel, liderii studentilor fac compromisul de a se afilia politic, in vederea obtinerii de fonduri. Partidele politice ii vad pe studenti ca pe o masa de manevra (vezi protestele la care studentii sunt permanent prezenti) si o masinarie de vot, deci o investitie buna. Eu cel putin vad problema ca pe una de guvernare si administrare a banilor publici. Desigur, prima reactie a guvernantilor va fi aceea ca pentru a avea organizatii studentesti finantate din bugetul de stat trebuie sa fie marite taxele. Din acelasi motiv incurajez ca antreprenorii sa investeasca in studenti. Banii nu sunt irositi, intrucat plasamentul financiar asigura viitorul unei generatii si costruirea unui spirit civic bazat pe respect si responsabilitate.

  Il respect pe Dl. Matache pentru curajul de a aborda o astfel de tema care va starni intotdeauna controverse!

  Un student neafiliat – nici politic, nici sindical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *