byron

byron la Cluj

Avishai Cohen și Jack White în aceeași săptămână

05/11/2014 Comments (0) Blog

Pacient activ, cu drepturi

Pacient. Ipostaza care îmi displace mai mult ca oricare alta, indiferent că e vorba de mine, de cei dragi mie sau de un necunoscut. Știu, se datorează antecedentelor medicale mult prea numeroase, dar o iau razna văzând oameni la care țin suferind sau copii pentru care statul român nu face nimic.

Eram azi la spitalul Parhon, cu niște rezultate ale analizelor mamei și frunzărindu-i fișa de internare îmi cad ochii pe un formular intitulat Acordul pacientului informat. Pe care fiecare pacient trebuie să îl semneze la internare din câte înțeleg eu. Sigur că toți îl semnăm, că dacă ești acolo ai nevoie de investigații medicale sau, Doamne ferește, de tratamente sau intervenții chirurgicale. Iar o hârtie de semnat e ultimul lucru la care te gândești. De aceea, cred că e important să ne informăm când suntem sănătoți ce drepturi avem când ajungem în ipostaza de pacient.

Potrivit raportului “Puterea pacienților europeni” publicat la Bruxelles, pacienții români sunt printre cel mai puțin informați pacienți din Europa, situându-se pe locul 30 în țările europene. Motivele pentru care se află atât de jos țin atât de lipsa de resurse financiare, cât și de lipsa de informare și implicare a pacienților în luarea deciziilor privind propria sănătate.

Campania Fii un pacient activ! își propune să informeze și să promoveze drepturile pacienților atât către beneficiarii de servicii medicale, dar și personalului din sistemul medical.

Drepturile unui pacient

  • Ai dreptul la confidențialitate și viață privată

  • Ai dreptul sa alegi cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii

  • Ai dreptul la tratament și îngrijiri medicale corespunzatoare

  • Ai dreptul sa ceri o alta opinie medicala

  • Ai dreptul la consultatii preventive

  • Ai dreptul si la servicii medicale acordate de un medic acreditat din afara spitalului

  • Ai dreptul la despagubiri in cazurile de malpraxis

  • Exprima-ti consimțământul

Campania Fii pacient activ! este implementată de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România. Mai multe informații găsiți pe site-ul campaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *